Üniversite öğrencileri çok fonksiyonlu su altı aracı tasarladı

Üniversite öğrencileri çok fonksiyonlu su altı aracı tasarladı
Atılım Üniversitesinde lisans eğitimlerini sürdüren öğrenciler tarafından geliştirilen ve Ar-Ge çalışmaları devam eden çok fonksiyonlu su altı aracı, fay hatlarının erken tespit edilmesinde de kullanılabilecek.

Atılım Üniversitesinde lisans eğitimlerini sürdüren öğrenciler tarafından geliştirilen ve Ar-Ge çalışmaları devam eden çok fonksiyonlu su altı aracı, fay hatlarının erken tespit edilmesinde de kullanılabilecek.

Atılım Üniversitesinde lisans eğitimlerini sürdüren öğrenciler, Türkiye'de meydana gelen depremler sonrası su altı fay hatlarının incelenmesinde de kullanılabilecek insansız bir su altı robotu geliştirdi. Çok fonksiyonlu su altı aracı, jeolojik incelemelerin yanı sıra torpido gibi su altı silahı taşıyabilme özelliği sayesinde savunma sanayiinde de kullanılabilecek. Araç üzerinde bulunan görüntü işleme sistemleri sayesinde ayrıca derin sulardaki görüntüler yüksek çözünürlüklü olarak iletebilecek.

Geliştirilen çok fonksiyonlu su altı aracıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi Ahmet Emir Şahin, projeyi geliştirme hususunda en büyük desteği Atılım Üniversitesi Araştırma Kariyeri Destek Programı kapsamında üniversitelerinden aldıklarını kaydetti. Şahin, "Deprem felaketinden dolayı su altı fay hatlarını da inceleyebilecek bir su altı aracı tasarlamayı planladık. Ağırlığı savunma sanayii olmak üzere 8 farklı firmadan daha destek alarak aracımızı tasarladık. Aracımızı 100 metre basınca dayanabilen bir prototip olarak ürettik" dedi.

Öncü ekipte yer alan Mahmut Garip, Ahmet Esat Yavaş, Ahmet Emir Şahin, Görkem Anıl Gökalp, Nuri Bilgehan Köseoğlu ile Doç. Dr. Cihan Turhan danışmanlığında yürüttükleri projenin Teknofest dahil olmak üzere üç farklı yarışmada yer aldığını söyleyen Şahin, "Şu an Teknofest için sonuçları bekliyoruz. Teknofest'e katılırken arzumuz su altı mekaniğini, robotiğini, elektronik, mekanik, yazılımsal süreci raporlayarak bize hem teorik anlamda hem de uygulamalı olarak deneyim kazandıracak bir çalışma yapmaktı. Su altı robotiği üzerine çok düşülmeyen bir alandı ama son yıllarda bu konuya ilgi arttı. Bu sene bayağı bir katılım var. Bu araçta mekanik, elektrik ve yazılımsal disiplinlerdeki çalışmaların hepsini takım halinde kendi başımıza yaptık. İki tane de bildiri ve bir adet de makale yayınladık. Bu sebeple ileriki dönemlerde çalışmalarımız akademik ortamda da kalıcı olacak. Akıllı bina sistemleri için de bir proje tasarladık. Bunun bildirisini de bu ay içinde yapacağız, çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Şahin, bunlara ek olarak MTA Deniz Araştırma Daireleri Başkanlığı ile paylaştıkları projeyi makale olarak sunacaklarını belirtti.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Bu haber toplam 29 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.