Kırıkkale tarihinde bir ilk Kent Lokantası

Kent Lokantası, şehirlerin sosyal ve kültürel yapılarının önemli bir parçası olan, genellikle geleneksel Türk mutfağını sunan yerel restoranlardır. Bu lokantalar hem yerli halkın hem de ziyaretçilerin, uygun fiyatı ve lezzetli ev yemeklerine kolayca ulaşabilmelerini sağlar.


2019’daki yerel seçimlerin ardından İstanbul’da hayata geçen Kent Lokantaları günden güne Türkiye’nin her iline dalga dalga yayılıyor. Sosyal Belediyecilik alanında hizmetlerine yenisini ekleyen Kırıkkale Belediyesi, dar gelirli vatandaşların ucuz, lezzetli ve sağlıklı gıdaya ulaşması için Kırıkkale’nin ilk Kent Lokantası da geçtiğimiz haftalarda hizmete girdi.

Kent Lokantası’nın başarısında sadece lezzetli yemekler değil, aynı zamanda temiz, hijyen ve hoş bir ortam sunmaları da büyük rol oynar. Müşterilerin gönül rahatlığıyla yemek yiyebilmeleri, lokantanın hijyen standartlarına verdiği önemle doğrudan ilişkilidir. Kent Lokantası’nın bu üç temel özelliği, müşteri memnuniyetini artırarak uzun vadede sadık bir müşteri kitlesi oluşturulmasına olanak tanır. Kırıkkale’de yaşamın maliyeti.

Araştırmaya göre, yaşam maliyetlerinde önemli bir artış gözlendi. Açlık sınırı, sağlıklı ve dengeli beslenme için gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade ederken 14.025 TL'ye yükseldi. Aynı şekilde, bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için yapması gereken toplam aylık harcamaların, yoksulluk sınırı olarak adlandırıldığı rakam ise 45.686,81 TL seviyesine çıktı.


2024 yılı sonuna gelirken Kent Lokantaları henüz siyasetin gündemine oturmadan bir süre önce, hizmetin sosyal etkisini ölçmek üzere bir araştırma yaptık. Türkiye’de ve özellikle Kırıkkale’de artan yoksulluğa küçük de olsa merhem olan Kırıkkale Belediye Başkanı Sayın Ahmet ÖNAL tarafından Kent Lokantası hizmete açılmıştır. Kent Lokantalarının Kırıkkaleliler için ne ifade ettiğini ortaya koymak istedim.


KENT LOKANTASI KIRIKKALELİLER İÇİN NE İFADE EDİYOR?
Kent Lokantası kullanımının siyasi arka planı: Kent Lokantaları, hizmetini ideoloji ya da oy verme tercihi gözetmeden herkese sunuyor. Bütün Kent Lokantalarında müşteriler arasında bir siyasi çeşitlilik gözlemleniyor. Kişiler siyasi tercihlerini, bagajlarını geride bırakarak lokantadan hizmet alıyor. Kent Lokantasının hayatı kolaylaştırması: Kent yoksullarının, emeklilerin, öğle arasında yemek yiyebileceği bir yer bulamayan öğrencilerin ya da işçilerin gittiği Kent Lokantaları, müşterileri için gündelik hayatın ekonomik zorluklarını hafifleten ve beslenme imkânlarını genişleten bir uygulama olarak öne çıkıyor.

Kent Lokantalarının vatandaşların bütçesine destek olması: Kent Lokantalarındaki fiyatlandırma, kişilerin bütçelerine olumlu bir şekilde yansıyor. Görüşme yapılan kimi işçiler, kent lokantası sayesinde ayda bin lira civarında bir miktarda tasarruf edebildiklerini söylüyor. Kent Lokantalarının “beslenme hakkını” sağlaması: Kent Lokantalarında sunulan yiyeceklere ve fiyatlandırmaya dair memnuniyet düzeyi oldukça yüksek.

Öğün oluşturacak nitelikte bir sıcak yemeğe erişimi olmayanlar, özellikle orta yaşın üstünde asgari ücretle çalışanlar ve emekliler, Kent Lokantalarının kendileri için “bulunmaz bir nimet” olduğunu ifade ediyor. Kent Lokantalarına güven: Kent Lokantalarında malzeme kullanımı ve gıda hijyen seviyesine duyulan güven oldukça yüksek. Katılımcılar, “belediyeye ait” bir kurum olduğu için Kent Lokantalarının pişirme için kullandığı malzemelere çok güvendiklerini belirtiyor.

Kent Lokantalarının müşterileri arasında topluluk etkisi yaratması: Kent Lokantalarında yemek yiyenler arasında müdavim olmuş yararlanıcılar da bulunuyor. Bu durum bir topluluk hissi yaratıyor. Kimi Kent Lokantalarında topluluk hissi bir adım öteye taşınmış; Kent Lokantaları etraftaki esnaf için risk teşkil etmiyor: Kent Lokantasının kurulduğu bölgelerde yeme-içme alanında esnaflık yapan kişiler ile yapılan görüşmelerde hizmetin ucuzluğu müşteri kaybı açısından düşük risk olarak görülüyor.

Esnafa göre Kent Lokantalarının tüketicisini kendi dükkânlarına gelemeyen kesimler oluşturuyor. Tüm paydaşlar şehirde böyle bir kesimin varlığının ve ulaştığı nüfus büyüklüğünün farkında. Esnaf da yoksulluğu farklı boyutlarda yaşadığı için Kent Lokantalarının varlığını anlamlı buluyor.
Kent Lokantasının “talep etkisi” yaratması:

Ankara Caddesinde Bulunan Kent Lokantası yakın mesafedeki çalışanlar tarafından da tercih ediliyor. Bu durum, Kent Lokantası gibi bir hizmetin birçok Kırıkkale önde gelen caddelerinde ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Sayın Başkandan Kırıkkale’nin önde gelen caddelerinde kent lokantaların açılmasında beklentileri var.

SONUÇ

Kent Lokantaları vatandaşı minnet duygusunun altında ezmek yerine uygun fiyatlı ve temiz yemek sunarak “haysiyetli” bir hizmet almasını sağlıyor. Kimse “ihtiyaç sahibi” olduğunu kanıtlamak zorunda olmadan sofraya oturuyor. Kent Lokantaları, yardım mizansenine dönüşmeden, lokantada yemek yeme ve mütevazı bir sosyalleşme hissi veriyor. Kırıkkale Belediyesi kendini “görünmez bir veren el” olarak masaya koyuyor, kimseyi borçlu çıkarmıyor. Kimsenin kimseden üstün olmadığı Kent Lokantası, Kırıkkalelileri sofrada eşitleniyor. Biz Kırıkkaleliler olarak Kırıkkale Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Önal’a gönülden teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Bu yazı toplam 2370 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Yasin Demir Arşivi