Ehl-i irfan derki Allah'u Teâlâ kulunu senede üç kere büyük imtihana koyar.Gelen bu imtihanlara SABIR ederek insan olgunlaşır.
Hani derler ya...
Entarisi Aktan Ne Gelirse HAK'tan...
Tarihe baktığımız andan itibaren Hz.Adem (as) yaratıldığı günden itibaren imtihan başlamıştı.
Hz.Eyyub (as) hastalığına yapmış olduğu sabır ve tahammülü ve her an ALLAH'ı zikretmesi buna misal olarak yeter.
Başımıza gelen her olay dünya imtihanının bir parçasıdır. Ömür dediğimiz sermaye, imtihan için bize tanınan sınırlı süredir.
Hayatı; iman ve salih ameller ile geçirebilmek, karşılaştığımız hadiseler karşısında doğru tavırlar ortaya koyabilmektir. Ayet-i kerimede şöyle buyurulmaktadır: “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!” (Bakara, 2/155)
Özelikle şunu belirtmek isterimki Hz.Peygamber (sav) efendimiz doğmadan babasını kaybetmesi doğduktan sonra annesini kaybetmesi.Onun imtihanı küçük yaşlardaki mücadelesine bir örnektir çileler ve ıztıraplar ve daha nicesi kendisi bu hâlini; “…Allah yolunda hiç kimsenin görmediği eziyetlere mâruz kaldım…” buyurarak ifâde etmişlerdir. (Tirmizî, Kıyâmet, 34/2472)
Peygamber Efendimiz’in zamana yayılmış temsilcileri olan Hak dostları da, başlarına gelen çileleri; hiçlik, acziyet ve kulluk hislerini inkişâf ettiren, kalbin Cenâb-ı Hakk’a yakınlaşmasını temin eden bir nîmet bilmişlerdir.
Dünya hayatına geldiğimiz andan itibaren imtihan başlamıştı bile.Anne Baba için çocukları birer imtihan.Her ne iş yaparsan o senin imtihanın ve her imtihanın içerisinde birer sabır.
Her zaman büyüklerimizi İmtihan karşısında durmak için Sabırlı durarak şunu belirmiştir.
Hak şerleri hayr eyler
Zan etme ki ğayr eyler
Ârif ânı seyr eyler
Mevlâ görelim neyler
Neylerse güzel eyler
Erzurumlu İbrahim Hakkı Haz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.