Kırıkkale’de yöresel lezzetler toprakla buluşuyor
ÇİFTÇİLERDEN TARLA MESAİSİ
İstediği yağışı alamayan ve kurak bir mevsim geçiren Kırıkkale, susuzluğa karşı daha dirençli olan üzüm, kavun ve soğana yönelik üretim gerçekleştiriyor. Kırıkkale’de oldukça meşhur olan Delice üzümü, Sulakyurt kavunu-karpuzu ve Kılıçlar soğanı için çiftçiler tarlalarında mesaiye başladılar. Havaların ısınmasıyla birlikte çalışmalarına başlayan çiftçiler, yeni sezonda Kırıkkale ve bölge halkını bu lezzetlerle buluşturmak için hummalı şekilde tarla mesaisini sürdürüyor.
DELİCE ÜZÜMÜ ÖNEM TAŞIYOR
Memleketimizde üzüm yetişen birçok bölgemiz var ama bunlar arasında öne çıkan, adından bahsettiren Delice üzümü olmuştur. Yaz aylarının sıcak günlerinde, eşsiz asma bahçelerinden bin bir zahmet ile toplanan bu üzümler misafirlere ikram edilir ve yanlarında da götürmesi için ayrı bir çanta hazırlanır. Coğrafi tescil işareti olan ve “Delice Beyazı” olarak da bilinen bu üzüm oldukça ince kabuklu ve küçük olması nedeniyle yemesi daha rahat ve lezzetlidir.
Kan yapımında büyük etki gösteren bu eşsiz üzüm bir haftalık düzenli tüketim sonucunda kan değerlerini yükseltmeye yardımcı olur. Delice üzümünden bir de pekmez yapılır ki tadından yenmez. O pekmezi içen kişi kış ayında kısa kollu ile gezer, o derece etkili bir pekmez ama onu ilerleyen sayılarımızda anlatalım sizlere.
SULAKYURT KAVUNU DİKKAT ÇEKİYOR
Yaz aylarının vazgeçilmezi, ipeksi dokusu ile damağımızda hoş bir gezinti yapan ve eşsiz kokusu ile bizleri mest eden bir lezzet, Sulakyurt kavunu. Yıllar boyunca Sulakyurt ilçesinde yetiştirilen, çevre illere hatta dış ülkelere ihraç edilen ve o bölgeye ait ürün olan Sulakyurt kavunu, o eski şaşaalı günlerini arasa da bizler onun tadını biliyoruz ve yeni mahsullerin çıkmasını dört gözle bekliyoruz. Kırıkkale şehir girişinde ve çıkışındaki satış noktalarından temin edebileceğiniz Sulakyurt Kavunu, Sulakyurt ilçesi genelinde her yıl ortalama 1500-2000 dekar alanda kavun üretimi gerçekleştirilmekte ve başta Kırıkkale olmak üzere çeşitli illerde de satışa sunuluyor.
KILIÇLAR SOĞANI ÇOK LEZZETLİ
Adını yetiştiği yerden alan ve yörenin adeta kültürü olan, adına festivaller düzenlenen bu soğan geçtiğimiz yıllarda coğrafi olarak tescillenmiştir. Uğrunda gözlerinizin yanmasını ve gözyaşı dökmenizi göze alabileceğiniz bu soğan, yüzyıllardır aynı yerde yetişmiş ve tohumları korunmuştur. Bu yüzyıllık soğan, köy sakinlerinin yüzde 80’inin geçim kaynağıdır. Bu soğanı diğer türlerinden ayıran özellikler ise tohumunun korunmuş olması, diğer soğan türlerine göre hafif bir acılığa sahip olması ve köyün içinden geçerek Kızılırmak’a bağlanan çayın toprağı daha verimli hale getirmiş olmasıdır. Yüzyıllardır korunan ve coğrafi olarak tescillenen benzersiz tada sahip bu soğanı, yol kenarlarında ve dinlenme tesislerinde yer alan satış noktalarında tedarik edebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.