Kırıkkale’de mutfaklarda kış telaşı başladı

Kırıkkale’de mutfaklarda kış telaşı başladı
 İnternet Editörü
Ağustos ayının son demlerinin yaşandığı şu günlerde ev hanımlarını tatlı bir telaş sardı. Bugünlerde evlerde harıl harıl mutfakların kışlıkları hazırlanmaya başlandı.

VAZGEÇİLMEZ LEZZETLER

Kış mevsiminde tadına doyamadığımız mis gibi tarhana çorbası, kıpkırmızı lezzetli domates ve biberlerden elde edilen salçalar, vitamin deposu erişte, balkon korkuluklarında kuruyan biber, patlıcan ve bamyalar. Sanki hepsi de yazın bittiğini ve kışın yaklaştığını anlatır bize.

Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Dernek Başkanı Özgür Dönmez, kadınların vazgeçilmez lezzetleri yansıttığı kış mutfağındaki lezzetleri anlattı. Dönmez, “Halkımıza doğal beslenmelerini, yöresel ürünleri ve yemekleri tüketmelerini her kulvarda yüksek sesle dile getiriyorum” dedi.

salca.jpg

HER YIL EVLERİMİZDE HAZIRLIYORUZ

“Özellikle kış aylarında doğal yaz, sebze ve meyvelerine ulaşamıyoruz, serada yetişen sebzelerin ve meyvelerin hem pahalı hem de doğallıktan uzak olmasından dolayı her sene kış için evimizde hazırladığımız tarhana, erişte, salça, konserveyi, turşuyu, sebze ve meyve kurularını, dondurucuya attığımız sebzeleri, reçelleri çok daha önemli kılıyor! Sizlere kısaca bu ürünleri hazırlarken raf ömrünü uzatacak, lezzetini, doğallığını artıracak püf noktalardan bahsetmek istiyorum.”

corek.jpg

TARHANA KURU YERDE SAKLANMALI

Tarhanayı saklarken pamuklu bez torbalarda ağzı sıkı şekilde, kuru karanlık yerde saklayalım. Turşu yaparken cam şişe, kaya tuzu kullanalım, 6.haftadan sonra tüketmeye başlayalım. Erişte yaparken içine kırdığımız yumurtanın tazeliğinden emin olalım, pamuklu bez torbalarda ağzı sıkı şekilde bağlanıp saklayalım. Konserve yaparken cam kavanoz şart kapaklar yeni ve daha önce kullanılmamış olmalı! Sebze ve kavanoz sıcak iken ağzı sımsıkı kapatılmalı, saklanırken asla ters çevrilmemeli, unutmayalım besin zehirlenmeleri en çok evde yapılan konserveler kaynaklı.”

REÇELİN ŞEKERİNE DİKKAT EDİLMELİ

“Sebze ve Meyve kuruları saydığımız yiyeceklerden en uzun ömürlü olanlardır, bozulmadan 5 yıl ve daha uzun yıllar saklayabiliriz tabi doğru işlemlerle kurutup saklayabilirsek! Dondurulmuş sebzeler: Sebzeler hazırlanırken çok az haşlanmalı, haşladıktan hemen sonra buzlu bir kabın içine atılmalı ki pişme devam etmesin! Saklama poşetlerinde mümkün olduğunca suyu alınmış şekilde paketlenmeli ki poşetin içinde buzlanma, karlanma olmasın. Reçellerin parlak olması ve pişirirken köpürmemesi için pişirme tenceresine ufak bir tereyağı atmalıyız. Reçelin Şekerini ayarlarken tatlı meyveye 1kg a 1 kg şeker az tatlı meyveye 1kg a 1,5kg şeker, ekşi meyveye 1kg a 2 kg oranında şeker atılmalı, cam kavanoza koyduğumuz diğer yiyeceklere yaptığımız gibi reçelleri de ters çevirip saklamıyoruz” dedi.

Bu haber toplam 18 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.