Duman avcıları 2 bin rakımda yangın nöbetinde
Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 2 bin 20 rakımlık zirvede yer alan Işık Dağı Yangın Gözetleme Kulesi personelleri, 7 gün 24 saat esasıyla nöbet tutarak muhtemel orman yangınlarına karşı teyakkuz halinde.
Ankara'da 63 yıl önce Işık Dağı zirvesine inşa edilen Yangın Gözetleme Kulesi'nde 4 il ve 11 İşletme Müdürlüğü ile bağlantı kuruluyor. Saat başı yapılan telsiz bağlantılarıyla ormanlardaki durum hakkında bilgi paylaşımı yapılabiliyor. Kuleye yerleştirilen termal ve normal kamera sistemiyle ise 7 gün 24 saat kayıt altına alınan Kızılcahamam ormanlarının görüntüleri, Yangın Yönetim Merkezi'ne eş zamanlı aktarılıyor.
Kule ekiplerin hem işi hem de evi
Ellerinde dürbün, gözleri ormanlık alanda olan yeşil vatanın koruyucuları gece gündüz nöbet tutuyor. Kulede görev alan duman avcıları, gözlerini kırpmadan muhtemel yangınlara karşı teyakkuz halinde. Kulede toplamda 4 personel görev yapıyor. Ekipler bir hafta arayla vardiyalı olarak kuleye çıkıyor. Kule, ekiplerin hem işi hem de evi. Nöbet sırası gelenler kulede kalıyor.
Eller dürbünde gözler yeşil vatanda
Yıllardır orman sahasının gözü kulağı olan kule personeli Mustafa Akça, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu kuleden Çerkeş, Çubuk, Gerede, Çamlıdere ve Kahramankazan bölgelerine komple hakimiz. Her kulede telsizlerimiz var. Yangın çıktığında ya da havalar yağmurlu olup yıldırım atma olduğunda telsiz ile irtibata geçiyoruz. İhbar geldiğinde yangına ilk müdahale aracımız var. İlk onu çıkarıyoruz. O araç çıktığında hemen arkasından 3 tane arazöz var. Yangının durumuna göre hemen onları çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.
Çevre şehirler ile de irtibata geçtiklerini belirten Akça, kısa süre içerisinde yangının çıktığı noktaya müdahale edildiğini ifade etti. Orman yangınlarına karşı vatandaşları da uyaran Akça, piknik yapılan noktalarda ateşlerin mutlaka söndürülmesi gerektiğini vurguladı.
Vatandaş ateşini söndürsün ve çöpünü toplasın
Kızılcahamam'da en çok Ağustos ve Eylül aylarında yangın meydana geldiğine dikkati çeken Akça, "Vatandaş, mantar ve kuşburnu toplamaya geliyor. Piknik yapmaya geliyor. O zamanlar ateş yakıyorlar ve bu ateşin sonucunda yangınlar çıkıyor. İnsan kaynaklı oluyor. Vatandaş pikniğe geldiğinde ateşini söndürsün ve çöpünü toplasın" ifadesini kullandı.
Mayıs ayında nöbete başlayan duman avcılarının görevi aralık ayının sonuna kadar devam edecek.
Kaynak:İhlas Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.