Öztürk: “UYAP üzerinden mahkemeler denetlenmeli”

Öztürk: “UYAP üzerinden mahkemeler denetlenmeli”
 Muhabir
MHP Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu Bütçesi üzerine konuşma yaptı.

HASSASİYETLE ELE ALINIYOR

Öztürk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Özellikle dünyaya da örnek bir çalışma olan UYAP sisteminin varlığını takdirle anmak isterim. “UYAP Vatandaş” portalı üzerinden vatandaşlarımızın adli hizmetlere hızlı ve etkili bir şekilde erişim sağlaması son derece önemlidir. COVID-19 tecrübesinin ardından dijitalleşme süreçleri hız kazanmıştır. Bu kapsamda, avukatlık mesleğine yönelik e-duruşma uygulamaları hem adalete erişimin kolaylaştırılması hem de inovasyon çağının gerekliliklerine uyum sağlanması açısından değerli bir adım olmuştur. Ancak bu süreçte hukuki muhakeme ilkelerinin korunması büyük bir hassasiyetle ele alınmalıdır. “

BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Noterlik hizmetlerinin de çağımızın bilişim anlayışına bağlı bir şekilde iyileştirilmesi ve bu hizmetin yaygınlaştırılması yine takdirle ifade edeceğimiz bir husustur. Mahkemelerin iş yükünü hafifleten arabuluculuk, uzlaşma ve tahkim mekanizmalarındaki başarıların devam etmesi ise son derece önemlidir. Türkiye Adalet Akademisi'nde, uygulama atölyesi modeli, hâkim ve savcıların kürsüye daha nitelikli ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte hâkim ve savcı yardımcılığı müessesesinin yeniden uygulamaya konulması da dikkat çekicidir. Hem geçmişteki tecrübelerimize dayanarak hem de güncel ihtiyaçlarımızı gözeterek yeniden hayata geçirilen bu sistemin ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.”

SON DERECE FAYDALI OLACAK

Adalet Bakanlığı'nın medya, siyaset ve yargı ilişkileri bağlamında "basın sözcülüğü" müessesesini kurma çabaları da oldukça önemlidir. Dezenformasyonla mücadele kapsamında bu müessesenin etkinliğinin artırılması son derece faydalı olacaktır. Yine Ankara Adalet Sarayı başta olmak üzere gerek temeli atılan ve gerekse açılan yeni adalet sarayları da vatandaşlarımıza adli hizmetlerin sunulması adına mühim gelişmelerdir. Bununla birlikte hâkim ve savcı sayısındaki artış dolayısıyla hukuki davalardaki bekleme süresinin azalmasına yönelik atılan adımların da yargı sistemimizin işleyişine hız katacağı kanaatindeyiz.

Tam bu noktada parantez açarak bir hususa değinmek istiyorum. Mahkemeler, davanın taraflarına ve avukatlara duruşma gün ve saati belirlemekte; ancak bu duruşmalar zaman zaman birkaç saatlik bir gecikmeyle başlamaktadır.”

MAHKEMELER DENETLENMELİ

“Adalet mekanizması, yargılama sürecinde adaleti sağlarken zamanın kıymetini de göz önünde bulundurmalı; yargı kurumu, verdiği randevulara hassasiyetle uymalıdır. UYAP sistemi üzerinden mahkemeler denetlenmeli ve avukatların duruşma koridorlarında saatlerce süren belirsiz bekleyişleri sona erdirilmelidir. Türk Ceza Kanunu'nun hakaret suçuna ilişkin düzenlemesinde yapılan değişiklikle, bu suç uzlaşma kapsamından çıkarılmış ve ön ödeme sistemine dahil edilmiştir. Ancak, bu sistemde mağdur avukatlarının soruşturma vekalet ücreti karşılanmadığı için avukatlar açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Avukatlar, vekalet ücreti yükünü taşımakta zorlanmakta ve bu durum hak arama özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Ayrıca, UYAP üzerinden harç ödemeden suç duyurusunda bulunma imkânı sunulsa da bu platformun karmaşıklığı, hukuki bilgiye sahip olmayan mağdurlar için etkili bir çözüm olmamakta; bu durum, mağdurların haklarını aramalarını zorlaştırmakta ve mağduriyetlerini artırmaktadır.”

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.