İSTENİLEN SEVİYEYE ULAŞAMADI
Kırıkkale’de faaliyet gösteren çiftçiler bir yandan kuraklıkla mücadele ederken diğer biryandan ise kuraklıkla mücadeleyi en aza indirmek için çeşitli alternatifler üretiyor. Geçtiğimiz kış sezonunda ve ardından baharın gelmesiyle birlikte istenilen yağışları alamayan Kırıkkale, 2024 yılı Haziran ayının sonları ve Temmuz ayının başlarında bir miktar yağış olsa da bu durum istenilen seviyeye ulaşamadı. Geçmiş dönemlere nazaran en düşük yağış alan Kırıkkale, Türkiye’nin en kurak ili oldu.
EN ÇOK ETKİLENEN BÖLGELER
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, Türkiye genelinde illerin kuraklık seviyelerini açıkladı. Yıldırım, illere göre bu durumdan en olumsuz şekilde etkilenen bölgenin ise Kırıkkale olduğunu söyledi. Yıldırım, “Kuraklık özellikle Marmara Bölgesi'nde Tekirdağ'ın güneyi ve Çanakkale'nin kuzey kesimlerinde, Eskişehir'den başlayarak Afyonkarahisar, Ankara, Kırıkkale, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır ve Mardin illerine kadar devam eden geniş bir alanda etkisini gösteriyor” dedi.
20 MİLYON TON HUBUBAT ÜRETİMİ VAR
Yıldırım, "Diğer taraftan bu saydığım illere ilave olarak İç Anadolu'da Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kırıkkale'de de yağışlarda yüksek oranlarda düşüş var. Hububat tarımının yoğun olduğu Kırıkkale, ülkemizin bu sonbahardaki en kurak ili oldu. Tek temennim, bahar yağışlarının gelmesi. En azından hububatımızı kurtarabilmeliyiz çünkü Türkiye'nin yıllık yaklaşık 20 milyon tona yakın hububat üretimi var. Bunu yaparsak bizden iyisi yok diyorum. Koşullar bu, buna adapte olmak zorundayız. Sadece konuşarak, iklim değişikliğine bağlayarak çözemeyiz. Birçok yeni arayışlara girmemiz, yöresel tedbirleri de almamız gerekiyor” dedi.