Kırıkkale il merkezi, ilçeler ve kasabalarda devam eden etkinliklerde kadınlar serviks kanseri konusunda bilgilendiriliyor.
AŞAĞIMAHMUTLAR KÖYÜNDE EĞİTİM
İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde, Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında eğitimler devam ediyor. 1 Ocak itibariyle başlayan bilgilendirici eğitimlerde katınlar tek tek bilgilendiriliyor. Eğitim faaliyetleri kapsamında Toplum Sağlığı personelleri son olarak Aşağımahmutlar köyünde kadın kursiyerlere yönelik eğitim düzenledi. Sağlık personelleri, kadınlara Serviks kanserinin nedenleri, belirtileri, tarama yöntemleri ve korunma yolları konusunda detaylı bilgiler verirken, KETEM birimi hakkında bilgilendirme yapılarak broşürler dağıttı.
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ NEDİR?
Rahim ağzı kanseri, ‘serviks’ denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Bu nedenle serviks kanseri olarak da adlandırılır. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkabilir. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı (serviks) kanserine dönüşebilir. Rahim ağzı kanseri, her yıl dünyada 500 binden fazla kadını etkileyen, kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biridir. Rahim ağzı kanseri evresine göre daha derin dokulara ve uzak organlara yayılım gösterebilir. Rahim ağzı kanseri, önlenebilen kanser türlerinden biridir. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı etkin koruyuculuğu nedeniyle; yetişkinlere ek olarak erkek ve kız çocuklarının da aşılanmasıyla, HPV kaynaklı hastalıklar ile rahim ağzı kanserinin önümüzdeki yüz yıl içinde ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.