BALLIBABA CAMİ
Sizler için derlediğimiz bu listemizin ilk başında Ballı Baba Camii’ne yer verdik. Kırıkkale’mizin lavanta cenneti olan, tarihi oldukça geçmişe dayanan Balışeyh ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ballı Baba Camii’nin 12’nci yüzyılda 1121 yılında yapıldığı tahmin edilmekte. Camiinin kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemekle beraber, Selçuklular tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Öte yandan caminin bir diğer dikkat çeken özelliği ise Camii’nin tavan örtüsündeki ahşap işçiliği.
KAYA SIĞINAKLARI
Sulakyurt ilçesi sınırları içerisinde yer alan tarihi kaya sığınakları, Kızılırmak’ın kenarında yer alır. Kaya sığınağı, dik bir kireç taşı kaya blokunun ortasında, yerden yaklaşık 5 metre yükseklikte yer alır. Eş boyutlarda, yamuk formlu iki açıklık ile geçiş sağlanan kaya sığınağının içinde kayadan oyulmuş bir seki de yer alır. İçinde herhangi bir bezeme unsuru yer almaz. Sığınakların yapılış tarihine bakıldığı zaman ise Bizans Dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.
BÜKLÜKALE ÖREN YERİ
Kırıkkale’nin tarihi yerlerinden bir başka örnek ise geçmişi Hititler Dönemi’ne kadar dayanan Büklükaya Ören Yeri’dir. Büklükale Ören Yeri; Kırıkkale’nin Karakeçili İlçesi sınırları içerisinde yer alır. Ankara’dan Kaman’a giden otoyolun Kızılırmak’ı geçmeden hemen sol tarafında bulunan bu tarihi alan Kırıkkale’nin hangi uygarlıklara ev sahipliği yaptığının göstergesidir. Kazı çalışmaları Dr. Sachihiro Omura başkanlığında 2009 yılında başlamıştır.
KESKİN KARIŞTIRAN KİLİSESİ
İlimizin, tarihi anlamda en eskiye dayanan ilçesi Keskin’de bulunan bu kilise, 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olan bir Ortodoks Kilisesi’dir ve Karıştıran Mevkii’nde yer alır. Geç Dönem Ortodoks kiliselerinden olan bu tarihi kilise, 4 sütunlu, kapalı Yunan Haçı planında yapılmış olup bugün ise yapının örtü sistemi çökmüş haldedir. Kilisenin doğu duvarı tamamen, diğer duvarları ise kısmen yıkılmıştır. Kilise, Keskin merkezinde yaşamış olan Ermeni ve Rumların ibadetlerini yaptıkları Ortodoks Kilisesi olarak bilinir.