Bu peynir Kırıkkale’de çok meşhur

Çeşitli yöresel yemekleriyle bilinen ve damaklarda unutulmaz lezzetler bırakan Kırıkkale, süt ve süt ürünleri alanında da ön plana çıkıyor. Birçok köyde yapılan ‘Çörek otlu çanak peyniri’ damaklarda unutulmaz bir hatıra bırakıyor.

UNUTULMAZ LEZZET

Kırıkkale Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Dernek Başkanı Özgür Dönmez, genellikle köylerde yapılan ‘Çörek otlu çanak peyniri’ hakkında bilgiler verdi. Dönmez, “Çeşitli yöresel yemekleriyle bilinen ve damaklarda unutulmaz lezzetler bırakan Kırıkkale, süt ve süt ürünleri alanında da ön plana çıkıyor. Birçok köyde yapılan ‘Çörek otlu çanak peyniri’ damaklarda unutulmaz bir hatıra bırakıyor.

Bakır kazanlarda inek, manda özellikle keçi ve koyun sütü kaynatılıyor, peynirin mayası için şimdiki gibi hazır mayalar yok, nohut veya incir 2 gece suda bekletiliyor, bekleyen su kaynatılan sütü 2 çorba kaşığı kadar katıldığı zaman süt hemen kesiliyor ve süt 1 saat sonra iyice koyulaşıyor.”

KÖYLERDE YAPILIYOR

”Humayın” diye adlandırılan pamuklu kumaştan yapılmış torbalara konuyor, torbaların suyu süzülsün diye altına ve üstüne büyükçe bir taş koyarak suyunun süzülmesi bekleniliyor(bu işlem güneş görmeyen serin bir yerde yapılıyor)suyu süzülen iyice kuruyan peynir tekrar bakır kazanlara dökülüyor.

Kurumuş peynir el ile tekrar bulgur büyüklüğüne gelinceye kadar el ile parçalıyorsun, çörek otu(tat vermesinin yanında, bozulmasını da engelliyor, peyniri dayanaklı hale getiriyor) ile karıştırarak çanaklara meşe ağacından yapılmış kalın bir sopa yardımı ile bastıra bastıra, sıkıştırarak yerleştirmeye başlıyoruz.”

ÇANAĞIN İÇİNE KONULUYOR

“Çanağın içinde boşluk kalmayacak şekilde ağzına kadar peyniri bastıktan sonra çanağın ağzı kumaş ile sıkı sıkıya bağlanıp, çanağın boyu kadar kazılmış çukura ters çevrilip(ağzı aşağı gelecek) çanağın altı ve etrafı kum ile doldurup tamamen toprağa gömülüyor. (Gömmekteki amaç peynirin içinde su varsa çekip tamamen kuru hale getirmesini sağlamak) peynir kesinlikle güneş görmeyecek, sonbaharın başında davarların sütü kesildikten sonra yapılıyor, gömüldükten 1 ay sonra çanağı topraktan çıkarıp, köylerde kış damı diye adlandırılan(günümüzün kiler diye adlandırılıyor) yerde muhafaza edilip kış boyu kahvaltılarda yenir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri