Domuz gribi nedir? domuz gribine ne iyi gelir?

Domuz gribi nedir, nasıl bulaşır? Domuz gribi belirtileri nelerdir? Domuz gribine ne iyi gelir? Domuz gribi vakaları artıyor mu?

Domuz gribi zaman zaman mevsimsel grip veya nezle ile karıştırılabiliyor. İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor. Peki, domuz gribi nedir, domuz gribine ne iyi gelir? nasıl bulaşır? İşte domuz gribinin belirtileri...

Domuz gribi, domuzlara özgü influenza virusu tip A tarafından oluşturulan yüksek oranda bulaşıcı, bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalıkta morbidite (hastalığın bulaşması) yüksek, mortalite (ölüm oranı) düşüktür. Virus domuzlar arasında, solunum, direkt/ indirekt kontak, ve taşıyıcı hayvanlar yoluyla bulaşmaktadır.

Domuz influenza virusu, genellikle H1N1 serotipinde olmaktadır fakat, domuz populasyonlarında farklı serotiplerin de ( örn. H1N2, H3N1, H3N2 ) görüldüğü bildirilmektedir.

NASIL BULAŞIR?

İnsanlar, hastalığı genellikle domuz gribi virusu ile enfekte domuzlardan almaktadır fakat, bazı vakalarda domuzlarla veya domuzların bulunduğu çevreyle kontak bildirilmemiştir. İnsandan insana bulaşma bazı vakalarda görülmüş ama genellikle, birbiri ile yakın ilişkide bulunan kişiler arasında veya kapalı alanlarda bulunan insan grupları arasında bildirilmiştir.

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ

-Ateş veya titreme hissi

-Öksürük

-Boğaz ağrısı

-Burun akıntısı veya tıkalı burun

-Kas veya vücut ağrıları

-Baş ağrısı

-Halsizlik

-İştah kaybı

Bazı kişilerde kusma ve ishal olabilir, ancak bu çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Grip olan herkesin ateşi olmayacağına dikkat etmek önemlidir.

DOMUZ GRİBİ VAKALARI ARTIYOR MU?

Domuz gribi vakaları son zamanlarda artıyor. Soğuk havaların gelmesi, okulların açılması ve insanların maske takmayı bırakması gibi faktörler bu artışta rol oynuyor olabilir.

DOMUZ GRİBİNE NE İYİ GELİR?

-Bol bol dinlenmek

-Bol sıvı tüketmek

-Ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanmak

-Nemli hava solumak

-Ihlamur,

-Kuşburnu,

adaçayı, ekinezya, yeşil çay ve ginseng gibi bitkisel çaylar içilmeli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri