Hububat ürünlerine önemli ölçüde zarar veren süneyle mücadele kapsamında Kırıkkale’de 2023 yılı çalışma programı başlatıldı. Kırıkkale’de bulunan süne kışlak alanında süne popülasyon yoğunluğunu tespit amacıyla ekipler görevlendirildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri Çelebi dağında ilk kışlak sayım çalışması gerçekleştirdi.
YOĞUNLUK TESPİT EDİLECEK
Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz'ın talimatlarıyla; İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce yürütülecek olan 2023 yılı "Süne Mücadelesi Programı" kapsamında süne popülasyon yoğunluğunun tespiti amacıyla ilk kışlak sayımı Çelebi Dağında teknik personeller tarafından yapıldı. İl Müdürü Yılmaz “İlimizde Keskin Barek Dağı, Balışeyh Dinek Dağı, Koçubaba Dağı ve Çelebi Dağı olmak üzere toplam 4 adet süne kışlak alanı bulunuyor. Bu alanlarda belirli aralıklarla sayım çalışması gerçekleştiriyoruz. Şuan itibariyle teknik personeller tarafından kontrolleri yapılmaya devam etmektedir” diye konuştu.
HER BÖLGEDE GÖRÜLEBİLİYOR
İl Müdürlüğü teknik elamanlarının süne zararlısının kışlak alanlarında sayımını tamamlanmasının ardından mücadele konusunda yol haritası çiftçilere iletilecek. İl Müdürlüğü ve çiftçiler işbirliğinde süneyle yoğunluğuna göre mücadele çalışması geçekleştirileceği bildirildi. Açıklamada “Türkiye’nin hemen hemen her yerinde görülen, dönem dönem salgınlar yapabilen süne zararlısı, çiftçilerimizin yakından tanıdığı bir böcek. Kış soğukları ve yaz sıcaklarında kışlaklarda bulunan böcekler, uygun şartlarda kışlaklardan inerek çiftleşiyor ve çoğalıyor. Süne yumurtaları ilk bırakıldığında canlı yeşil renkteyken 3-4 gün içinde hafif siyahlaşıyor. 5 gün kadar sonra yumurtalarda siyah lekeler beliriyor. Sonra kırmızımsı çapa şeklinde işaretler ortaya çıkıyor”.
HEM VERİMİ HEM DE KALİTEYİ ETKİLİYOR
“Yumurtaların gelişme süreci ortalama 2-3 hafta alabiliyor. Buğdaygillerin yapraklarının veya yabani otların altına bırakılan yumurtalardan 1. dönem nimfler çıkıyor. 1 hafta sonra gömlek değiştirerek 2. dönem nimflere dönüşüyor ve süt olum dönemindeki tahıl başaklarından beslenmeye başlıyor. Sonra defalarca gömlek değiştirerek 3., 4. ve 5. dönem nimflere dönüşen canlılar, sürecin sonunda ergin halini alıyor. Erginler ise buğdayda besleniyor. Hem tanede verim kaybı oluşturan hem de beslenme sırasında salgıladıkları sıvı nedeniyle ekinlerde zarar meydana getiren süne böcekleri, özellikle buğdaylarda büyük kalite kaybına sebebiyet veriyor” denildi.
HABER: Mehmet Erkoç