Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Ülke TV’de yayımlanan Eğitimci Yazar Süleyman Beledioğlu ve İletişim Uzmanı İsmail Yolcu’nun hazırladığı ‘Genç Vizyon’ programına canlı yayın konuğu olarak katıldı.
Eğitimci Yazar Süleyman Beledioğlu ve İletişim Uzmanı İsmail Yolcu ile izleyicilerin sorularını cevaplayan Rektör Aslan, tercih sürecindeki gençlere Üniversitemiz, Üniversitemizin başarıları ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Öğrencileri, ailelerin ve milletimizin çok kıymetli bir emaneti olarak gördüğünü ifade eden Rektör Aslan, “Eğitim-öğretim bizde laboratuvar ve sınıftan ibaret değil. Lisans ve önlisans öğrencilerimiz, mesleklerine yabancı olarak mezun olmuyor. Öğrencilerimiz eğitim-öğretim hayatları boyunca teorik ve pratik anlamda mesleklerini en iyi şekilde öğrenmek için çekinmeden taleplerini iletebilirler, hocalarına istedikleri soruları ders içinde veya dışında sorabilirler. Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi vizyonuna yakışır şekilde öğrencilerimizi teorik eğitimin yanında mutlaka sektördeki firmalarla bir araya getirerek tecrübe kazanmalarını sağlıyoruz. Üniversite yönetimi olarak, öğrencilerimizle aramızdaki iletişim kanalları sürekli olarak açık. 5 yıllık görev sürem boyunca çoğu zaman kampüsteydim. Gece veya gündüz kampüs içerisinde gezerek öğrencilerimizle dersliklerinde ya da rekreasyon alanlarında bir araya geliyor ve sohbet ediyoruz. Belli aralıklarla öğrencilerimizle toplantılarımız da oluyor. Bu toplantılarda öğrencilerimizin, taleplerini dinliyor ve sorularını cevaplıyoruz.” dedi.
Ailelere ve tercih yapacak öğrencilere tavsiyede bulunan Rektör Aslan, tercih edilecek üniversitelerde öğrencilerin hocalarıyla birlikte ulusal ve uluslararası projelerde, TÜBİTAK projelerinde, sektörle yapılan işbirliklerinde yer alma oranlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Üniversitemizin yükselen bir başarı grafiği olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, “Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Times Higher Education (THE), Greenmetrics gibi ulusal ve uluslararası değerlendirme kuruluşlarının yaptığı değerlendirmeler, Üniversitemizin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, sosyal sorumluluk ve sektörel ilişkiler açısından iyi bir noktada olduğunu gösteriyor. Uluslararası alanda Times Higher Education (THE) sıralamasına 1500-1799 bandında girdik. GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler Sıralamasında ise ilk 1000’de yer aldık. Daha önce böyle bir sıralamanın içinde değildik. Bu kuruluşlara değerlendirilmek üzere başvuru yapabilmeniz için bile bazı niteliklere sahip olmanız gerekiyor. Kamuya açık bir şekilde paylaşılan YÖK İzleme ve Değerlendirme Kriterlerinde de başarılarımız görülebilir” dedi.
“HOCA MERKEZLİ DEĞİL ÖĞRENCİ MERKEZLİ BİR ÜNİVERSİTEYİZ”
Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, eğitimin sınıf ve laboratuvar ile sınırlı olamayacağını ifade ederek, “Bizim 3x3 öğrenim modelimiz var. Bu modelin bir tarafında öğrenci, hoca, sektör; diğer tarafında ise sınıf, laboratuvar ve iş sahası var. Öğrenci ve hoca iş sahasıyla ne kadar iç içe olursa o derece de başarılı olur ve ülkemize katkısı olur. Hoca merkezli değil öğrenci merkezli bir üniversiteyiz. Eskimiş, güncel bilgilerden uzak kitaplardan ders anlatmakla yetinen hocalarla değil, güncel bilgileri öğrencilerimize en iyi şekilde aktaran, topluma ve sektöre yakın hocalarla yolumuza devam ediyoruz. Çağın gereklerini yerine getirerek, gelenekselden kopmadan bölgemize ve ülkemize değer katacak şekilde eğitim - öğretim müfredatımızı güncelliyor, yeni bölüm ve programlar açıyoruz. Sektörle çalışmaya özendiren bir modelimiz var. Sektörle yaptığımız işbirliği protokolleri ile öğrencilerimiz daha mezun olmadan iş hayatına dahil olup para kazanabiliyor. Günümüzde bir çok proje, farklı bilimsel disiplinlerin bir araya gelmesi ile hayata geçirilebiliyor. Bunu da dikkate alarak yan dal ve çift anadal programlarında öğrencilerimize, sadece bölümlerine yakın bölümlerde değil farklı bölümlerde de eğitim alma hakkı tanıyoruz. Bugünle sınırlı kalmayıp gelecek adına somut çıktıları olan çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor. Farklı sektörlerle, toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelerek Kırıkkale'nin 30 yılını ele aldığımız Kırıkkale 2053 Arama Konferansı’nın çıktılarını kitaplaştırdık ve devletimizin ilgili kurumlarına sunduk. Kitapta belirlediğimiz 17 konu başlığı üzerinde paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE KENDİSİNE ROL BİÇİLEN DEĞİL ROL TAYİN EDEN BİR ÜLKEDİR”
Çok yakın geleceğin Büyük Türkiyesi'nin rol tayin eden bir ülke olduğunu belirten Rektör Aslan, "Öyle bir çalışmalıyız ki, çocuklarımıza anlatacak güzel anılarımız olsun. TOGG'un projesinde yer aldığımı 6 yaşındaki torunuma söylediğimde bunu büyük bir heyecanla karşılıyor. 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı'ndan bu yana yurtiçi ve yurtdışında gençlerimize bilimsel mirasımızı, geçmişteki başarılarımızı anlatıyorum. Tarihimize baktığımızda ne zaman siyasi otorite bilimsel çalışmalara destek vermişse bilim insanı yetiştirme, bilim ve teknoloji alanında başarılara imza attığımızı ve yükselişe geçtiğimizi görmekteyiz. Türkiye kendisine rol biçilen değil rol tayin eden bir ülkedir. Bu anlamda bizler, rol tayin edecek lider gençleri Üniversitemize bekliyoruz. İnşaallah eylül ayında bu gençlerle buluşacağız” dedi.
Rektör Aslan, öğrencilerin yapmış olduğu Esma-ül Hüsna rölyef tablo ile Çeşnigir Köprüsü'nün resmedildiği çini çalışmasını Eğitimci Yazar Süleyman Beledioğlu ve İletişim Uzmanı İsmail Yolcu’ya hediye etti.
Program sonunda Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Süleyman Beledioğlu ve İletişim İsmail Yolcu ile Üniversitemizin aracı TOGG T10X önünde fotoğraf çektirdi.