PROJE YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

Kamu ve özel sektör ile çok sayıda proje bazlı çalışmaya imza atan ve önemli çıktılar elde eden Kırıkkale Üniversitesi, 11. Kalkınma Planı öncelikli alanları başta olmak üzere ülkemize, bölgemize katkı sağlayacak alanlarda...

Kamu ve özel sektör ile çok sayıda proje bazlı çalışmaya imza atan ve önemli çıktılar elde eden Kırıkkale Üniversitesi, 11. Kalkınma Planı öncelikli alanları başta olmak üzere ülkemize, bölgemize katkı sağlayacak alanlarda proje üretmek isteyen öğrenci, akademisyen, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerini hibe desteği konusunda ülkemizin önde gelen kurum temsilcileriyle 1. Proje Yönetimi Çalıştayı’nda buluşturdu.

GENİŞ KATILIM

Proje hazırlama konusunda bilgilendirme ve eğitimlerin yer aldığı, iki gün sürecek olan çalıştayın açılış törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü ve Proje Yönetimi Çalıştayı Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Şimşek, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Şamiloğlu, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Başkan Yardımcısı Doç. Dr.  Cengiz Arıcı, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Başkan Yardımcısı Dr.  Alp Eren Yurtseven, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Girişimcilik Dairesi Başkanı Ali Urhan, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Destek Dairesi Başkanı  Mehmet Fatih Günay, Türk Tarih Kurumu Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Daire Başkanı  Ömer Orhan, Ahiler Kalkınma Program Yönetim Birim Başkanı  Gökhan Gömcü, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Aydın, öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı.

PROJE YÖNETİM FARKINDALIĞINA KATKIDA BULUNMAYI AMAÇLADIK

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Proje Yönetimi Çalıştayı Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Şimşek’in açılış konuşmaları ile devam etti. Şimşek, “Bizler katma değeri olan yüksek teknolojili ürünler geliştirmek,  ar-ge ve inovasyona gereken önemi vermek zorundayız. Bunun yolu da  farklı sektörler ile yürütülebilecek işbirlikleri ve nitelikli ar-ge projeleri hazırlamaktan geçmektedir. Bu projeler sonunda üretilen bilimsel yayınların, patentlerin, faydalı model, tasarım ve marka gibi değerlerin, gelişmiş ülkelerin kalkınmalarına etkilerini hepimiz yakından takip etmekteyiz. Bizler bu çalıştayı organize ederken, hem Kırıkkale’nin  hem de Kırıkkale Üniversitesinin proje yönetim farkındalığına katkıda bulunmayı amaçladık. Bunun yanı sıra firmaların, akademisyenlerin, öğrencilerin ve yerel anlamda tüm tarafların hibe sağlayıcı kuruluşlara yönelik proje hazırlamasını,  bu kurumları tanımasını ve aynı zamanda nitelikli proje başvuru sayısını  artırmasını amaçladık. Kamu kaynaklarının en etkili biçimde kullanılmasını sağlayan ulusal nitelikli kuruluşların beklentileri  aynı zamanda ülkemizin gelecek dönemdeki vizyonuna da projeksiyon sunmaktadır. Böylesi bir çalıştay öncelikle araçsal olarak sorunların neler olduğunun tespitine katkı sağlarken,  aynı zamanda proje yönetim ilkelerinin temeli olan kamu kaynaklarının efektif bir şekilde kullanılmasını da beraberinde getirmektedir. Ülkemizde proje yönetim süreçlerinin yoğun bir şekilde tartışılacağı bu çalıştayda  nitelikli çıktıların oluşmasını ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“PROJE OLMADAN İNSAN KAYNAĞI VE FİNANS KAYNAĞI TEMİN ETMEK MÜMKÜN OLMUYOR”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan konuşmasında,  “1. Proje Yönetimi Çalıştayı’nda iki gün boyunca uzman isimler tarafından sunumlar gerçekleştirilecek. Biz proje yönetimi konusuna çok önem veriyoruz. Ar-ge’nin ülkemize toplumsal katkı sağladığını görüyoruz ve bunun sürmesini arzu ediyoruz. Eskiden yerel yönetimler finansman bulabilmek için bakanlıklara, ilgili birimlere başvururlar ve temin ederlerdi. Artık onlar da bile bir proje olmadan insan kaynağı ve finans kaynağı temin etmek mümkün olmuyor. Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı, üniversitelerin üç asli görevidir. Aslında bu görevlerin hepsi birbiri ile ilişkilidir. Bizim Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Kalite Kurulu gibi hesap verdiğimiz kurumlar var. Bu hesabın içerisinde eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal sorumluluk projeleri en önemli yeri tutmaktadır. Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin ar-ge ve ür-ge projeleri içinde, patent ve faydalı model çalışmaları içinde bulunmaya istekli olmaları gerekir. Günümüzde işe alımlarda mezun olunan bölüme ek olarak 21. yy becerileri de isteniyor. Sanayicilerimiz, sektör temsilcilerimiz de buradalar. Onların beklentilerini de karşılamak istiyoruz. Salonda bulunan herkesin kendi yetkinlikleriyle ilgili proje konuları bulacağını düşünüyorum. Bir problemin çözümüne dayalı projeler geliştirip, bunu daha sonra sektörün kullanımına sunmamız gerekiyor. İki gün boyunca akademisyenler ve öğrenciler için ayrı yapılacak proje yazma konusundaki eğitim ve bilgilendirme seminerlerine katılımlarınızı bekliyoruz. Bugün burada bulunan uzman arkadaşlarımıza katılımlarından ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE’DE PROJE HİBE DESTEKLERİ VE ÖNEMİ PANELİ

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü ve Proje Yönetimi Çalıştayı Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Şimşek’in moderatörlüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Şamiloğlu, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Başkan Yardımcısı Doç. Dr.  Cengiz Arıcı, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Başkan Yardımcısı Dr.  Alp Eren Yurtseven, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Girişimcilik Dairesi Başkanı Ali Urhan, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Destek Dairesi Başkanı  Mehmet Fatih Günay, Türk Tarih Kurumu Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Daire Başkanı  Ömer Orhan ve Ahiler Kalkınma Program Yönetim Birim Başkanı  Gökhan Gömcü’nün konuşmacı olarak yer aldığı  “Türkiye’de Proje Hibe Destekleri ve Önemi” konulu panel yapıldı.

2012 YILINDAN BU YANA 13 DEFA BELLİ TEMALARLA ÇAĞRIYA ÇIKTIK

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın proje hibe destekleri hakkında bilgi veren Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Şamiloğlu,  “Gençlik ve Spor Bakanlığı proje biriminde çalışmaktayım. Kuruluşundan itibaren sivil toplumu destekleme misyonu taşıyan bakanlığımız, özellikle gençlik sivil toplum kuruluşlarına hibeden çok,  proje hibeleri dediğimiz bir proje karşılığında desteklemek üzere kurgulanmıştır. 2012 yılından bu yana 13 defa belli temalarla çağrıya çıktık. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, üniversitelerde öğrenci topluluklarına, liselerde öğrenci kulüplerine proje desteği veriyoruz. Sizden gelen projeleri bakanlığımız desteklemeye hazır. Yeter ki bu iletişim kanalını kuralım. Bakanlığımızın yanı sıra Türkiye genelindeki gençlik merkezlerimizin, il müdürlüklerimizin de hizmetinizde olduğunu bilmenizi isterim. Bizi sizlerle buluşturan Kırıkkale Üniversitesine ve çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi. Çalıştay, öğrencilere, akademisyenlere ve firmalara yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantıları ile devam etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri