Kırıkkale Üniversitesi Dünya Düşünce ve Medeniyetler Topluluğu tarafından Yahya Kemal Konferans Salonunda LÖSEV Farkındalık Semineri düzenlendi.
KANSER GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR
LÖSEV Halkla İlişkiler Sorumluları Selin Çakıcı Bölükbaşı ve Nergiz Uludağ’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Kırıkkale Üniversitesi Dünya Düşünce ve Medeniyetler Topluluğu akademik danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Suna Özel Özcan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, Dünya Düşünce ve Medeniyetler Topluluğu’nun kısaca tanıtılmasının ardından LÖSEV Halkla İlişkiler Sorumluları Selin Çakıcı Bölükbaşı ve Nergiz Uludağ’ın konuşmaları ile devam etti. Pediatrik Hematolog, Onkolog Dr. Üstün Ezer tarafından 1998 yılında kurulan Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (LÖSEV) kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Selin Çakıcı Bölükbaşı, “Mezun olduğum bölüm ve üniversitede seminer vermek benim için heyecan verici ve sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Burada olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Ne yazık ki hepimizin yakın çevresinde, arkadaşlarında, komşularında kanser vakalarına rastlanıyor ve kanser gün geçtikçe artıyor” diye konuştu.
HER 3 DAKİKADA BİR TEŞHİS
Bölükbaşı “Türkiye’de yılda 200 bin yeni kanser vakası görüyoruz. Bu Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 yılında açıklamış olduğu bir veri ve 2016 yılı sonrasında verileri açıklamadıkları için güncel verilere ulaşamıyoruz. Dünyada her 3 dakikada bir çocuğa kanser teşhisi konuluyor. LÖSEV kurulduğu yıllarda tedavi başarı oranı %20’lerdeydi. Aslında çocuklar lösemiden değil hastane enfeksiyonu, yoksulluk, tedaviyi yarım bırakma, bilinçsizlik gibi elde olan farklı sebeplerden ölüyorlardı. Üstün Bey de löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve çocuklarımızı büyük oranda lösemiden kaybetmediğimizi, yapabileceğimiz şeyler olduğunu söylüyor ve sonrasında birkaç doktor ve lösemili çocukların aileleri ile küçük imkanlarla Ankara’da LÖSEV kuruluyor. LÖSEV olarak İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Samsun, Kayseri, Adana ve Antalya gibi illerde de irtibat ofislerimiz mevcut ve Türkiye genelinde yeni oluşumlar açmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
TEDAVİ BAŞARI ORANI %20’DEN %92’YE YÜKSELDİ
Bölükbaşı, LÖSEV’in yurt genelinde lösemi ve kanserden korunma yollarını anlatan, bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlayan çalışmalar da yaptığını belirterek, “2000 yılında Türkiye'nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE'yi, 2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu’nu, 2010 yılında ise tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerimizin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü’nü hayata geçirdik. 2015 yılında ise “insanlık ölmesin, insanlar da ölmesin” diyerek Avrupa’nın ilk, ülkemizin en donanımlı Lösemili Çocuklar Kenti ve multidispliner hastanesi LÖSANTE’yi ülkemize kazandırdık. Geçmişte %20’lerde olan tedavi başarı oranı ise günümüzde %92 seviyesine ulaştı” şeklinde konuştu. Bölükbaşı, LÖSEV’in adını kullanan dolandırıcılara karşı dikkatli olunması konusunda uyardı ve LÖSEV’in parayla gazete satmadığını, sokakta para toplamadığını, kapıya gelerek bağış istemediğini belirtti.
AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK
LÖSEV’in üniversitelerde yürüttüğü Fayda Projesi hakkında bilgi veren Nergiz Uludağ, “LÖSEV’de en önemli şey bilinçli gönüllülere ulaşmak ve kanserle mücadele konusunda gönüllülerimizde farkındalık oluşturmaktır. Bu yüzden üniversite öğrencilerine çok iş düşüyor. Biz LÖSEV Fayda Projesi ile bütün üniversitelerde Fayda Toplulukları oluşturmayı amaçlıyoruz. Topluluk üyelerimiz önce kendi üniversiteleri olmak üzere kansere karşı farkındalık seminerleri, bilinçlendirme faaliyetleri düzenliyorlar. Gönüllülerle yaptığımız projelerde en büyük desteği Fayda Topluluklarından aldığımızı söyleyebiliriz. Kırıkkale Üniversitesinde Fayda Topluluğumuz yok ama inşaallah olur ve farklı etkinliklerde bir araya geliriz” dedi. Dinleyicilerin sorularının cevaplanması ile devam eden seminer, Dr. Öğr. Üyesi Merve Suna Özel Özcan’ın Selin Çakıcı Bölükbaşı ve Nergiz Uludağ’a plaket vermesinin ardından tamamlandı. HABER: Şeyma Fidan