Kırıkkale Üniversitesi 2022 Kalite Dış Tetkik açılış toplantısı yapıldı. Başlatılan çalışma çerçevesinde iki gün boyunca Kalite Yönetim Sistemleri ISO 9001 Belge Yenileme Tetkiki yapılacak. Rektör Ersan Aslan “Tetkiklerle eksiğimizi bilelim ki bu eksiklerle yakın geleceğin gençlerini yetiştirmek yerine bu eksikleri tamamlayarak gençlerimizi yetiştirelim. Dolaylısıyla eksiğimizi görmeliyiz ona göre de kendimizi konumlandırmalıyız” diye konuştu.
TETKİKLER İKİ GÜN SÜRECEK
Merkezi Derslikler binasında yapılan toplantıya Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Başalan, TSE Tetkik Ekibinden Baş Tetkikçi Mustafa Tekin ile Tetkikçiler Oktay Yılmaz, İlknur Uğurlu, İsmet Titiz, Kalite Koordinatör Yardımcıları, Dekanlar, Yüksekokul Müdürleri, Fakülte ve Yüksekokul Sekreterleri katıldı. Tetkiğin nasıl gerçekleştireceği hakkında katılımcılara bilgi veren Baş Tetkikçi Mustafa Tekin, “Kalite Yönetim Sistemleri ISO 9001 Belge Yenileme Tetkiki yapmak üzere buradayız. İki gün boyuna Kırıkkale Üniversitesinde 4 grup halinde tetkik gerçekleştireceğiz. Tetkikin amacı uygunsuzluk bulmak değildir. Mevcut durumun fotoğrafı çekilip standarda uygunluğu ve kendi planlamanıza uygunluğu ve etkinliği açısından değerlendirme yapılır. Önceki tetkikimiz sizlerin de yardımıyla verimli bir tetkik olmuştu. Umarım bu tetkik de o şekilde gerçekleşir” şeklinde konuştu.
AMAÇ HİZMET KALİTESİNİ ARTIRMAK
K.Ü.Kalite Yönetim Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Başalan, “ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Politikası 2014 yılında başlayan kalite serüvenimiz zaman zaman yoğunlaşarak devam etmektedir. Bizim muhatap olduğumuz Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun dış değerlendirme süreçleri de aynı bağlamda devam etmektedir. Bunun için Üniversitemiz birimlerini farklı komisyonlardaki çalışmalarla değerlendiriyoruz. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’nin amacı ürettiğimiz ürünün Rektörümüzün tabiriyle ayıplı mal olmaması, kaliteli mezunlarımızın olmasıdır. Bu nedenle verdiğimiz hizmetin kalitesini sürekli artırmak için çaba sarf ediyoruz. Bunun için bütün proses ve prosedürleri güncelleme ihtiyacı hissediyoruz. Bildiğiniz üzere bilimin yarılanma ömrü yarıya düşmüş durumdadır ve aynı şekilde eğitim öğretim yöntemleri her geçen gün değişikliğe uğramaktadır. Pandemi sürecinde farklı iş yapma yöntemleri gelişti. TSE’nin ‘Covid Güvenli Kampüs’ gibi yeni uygulamalarını da görüyoruz. Biz bu sebeple bugünkü açılış toplantımızı senato toplantı salonu yerine daha geniş ve bulaşı önleyecek bir ortamda gerçekleştiriyoruz. İç tetkiklerle, yönetimin gözden geçirmesi faaliyeti ile de bu süreçleri takip ediyoruz. Kalite Yönetim Temsilcisi olarak hepinize teşekkür ediyorum ve hepimiz adına başarılı bir tetkik geçmesini diliyorum” diye konuştu.
EKSİĞİMİZİ GÖREREK ONA GÖRE KONUMLANMALIYIZ
Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan da, Türk Standartları Enstitüsü’nün akreditasyonla ilgili önemli çalışmalar yaptığını ve uzun süredir Üniversite de önemli katkıları olduğunu ifade etti. Rektör Aslan “Tabi bu katkılar Türkiye’deki üniversitelere, hem iç paydaşlara hem de dış paydaşlara daha iyi bir gelecek kurulması, gençlerin yetiştirilmesi adına yapılan çalışmalardır. Yükseköğretim kurumları kuruldukları zamandan beri hep kaliteyi önemsemişlerdir ve bir zaman sonra bunu belgelendirme ihtiyacı doğmuştur. Bu belgelendirme işini de Türkiye’nin güzide bir kuruluşu olan TSE yapmaktadır. Başka kuruluşlar da vardır ama biz başka kuruluşlardan ziyade yerli olan kuruluşumuzu tercih ettik. Türk Standartları Enstitüsü standart hazırlama noktasında önemli bir görev temsil ediyor. Kırıkkale Üniversitesi olarak bize her zaman dışarıdan bir gözün bakmasını, ülke dışındaki kuruluşların baktığı gibi kem gözle değil yapıcı, yönlendirici gözden bakmasını arzu etmişizdir. Yapılan çalışmalar fakülte ve bölümlerin akademik akreditasyonu açısından hem de yönetim sistemi açısından baktığımızda önemli katkılar verecektir. Arkadaşlarımızın da bu işe dört elle sarılıyor olması Üniversitemiz adına önemlidir. Tetkiklerle eksiğimizi bilelim ki bu eksiklerle yakın geleceğin gençlerini yetiştirmek yerine bu eksikleri tamamlayarak gençlerimizi yetiştirelim. Kalite sistemi sadece yönetsel olarak bir iş değil, hem akademik hem de topluma yapmış olduğumuz katkıları da içine alan bir süreçtir. Dolaylısıyla eksiğimizi görmeliyiz ona göre de kendimizi konumlandırmalıyız. Belirlenmiş standart uygunluğu koruma ve ulaşma konusunda akademik ve idari personelimiz gerekli çalışmayı yapacaktır. O yüzden TSE’den gelmiş olan arkadaşlarımızın yönlendirmeleri, eksiklerimizi rapor etmelerini önemsiyoruz. Burada bizde gördüğünüz artıları veya eksikleri paylaşmanızda bizim açımızdan bir sıkıntı yok. İnşallah iki gün faydalı bir çalışma olur. Ankara’dan gelen eski mesai arkadaşıma hoşgeldiniz diyorum. Umarım ilimizde ve Üniversitemizde güzel iki geçirirler. Değerli mesai arkadaşlarıma da burada yapılacak iki günlük tetkikte eksiklerini , uygunsuzluklarını görme açısından bir fırsat olarak değerlendirmelerini temenni ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi. HABER: Şeyma Fidan