Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü 2021 yılı Ocak-Aralık dönemine ait verilerin incelenmesi sonucu, Aile Hekimleri tarafından yazılan reçetelerde bulunan antibiyotik oranı Kırıkkale ortalaması altında kalan aile hekimlerine teşekkür mektubu gönderildi.
Aile Hekimlerine Mektup Gönderildi
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilerde Türkiye genelinde Aile Hekimlerince antibiyotik yazma oranı %26,34 iken, ilimizde bu oran %26,14 olarak verilere yansımıştır. İlimizde görev yapan 91 aile hekimi arasında %25’lik dilimin altında kalan 41 aile hekimine teşekkür mektubu, 50 aile hekimine ise konu hakkında bilgilendirme mektubu gönderildi. Tüm dünyada yanlış, gereksiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli boyutlarda sorunlara neden olduğunu ifade eden Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Unutulmamalıdır ki; keyfi kullanılan her ilaç değil, hekim tarafından yazılan doğru ilaç hastalıkları tedavi eder” diye konuştu.
HER 3 REÇETENİN BİRİNDE ANTİBİYOTİK BULUNMAKTA
Dr. Ağırtaş “Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına ve dolayısı ile tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı ilaç ve akılcı antibiyotik kullanımı çalışmaları başlatılmıştır. Maalesef Türkiye’de her 3 reçetenin birinde antibiyotik bulunmaktadır. Tek bir antibiyotik bile doğal bağırsak florasını bozmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bağırsak florasının bozulmasının Alzhemier, Tip II Diyabet, Obezite, Astım ve MS gibi pek çok hastalığın artışında pay sahibi olduğu gösterilmiştir. İlimizde aile hekimlerince elde edilen bu önemli verilerin korunması adına vatandaşlarımız özellikle aile hekimlerinden kendi veya yakınları için ilaç yazılması yönünde ısrarcı olmamalıdırlar” dedi.
İŞTE O MEKTUP
Değerli Meslektaşım; Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı, gelişmekte olan ülkelerde ve tüm dünyada önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Dünya genelinde antibiyotik tüketimi son 15 yılda %36’lık bir artış gösterdiği rapor edilmektedir. Gereksiz yere reçete edilen ve bilinçsizce tüketilen antibiyotiklerin getirdiği ekonomik maliyet artışının yanında hem hastane kökenli hemde toplum kökenli bakterilerde direnç artışı ülkemizdeki sağlık yönetimlerinin bu konuda koruyucu önlemler almalarını zorunlu hale getirmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Akılcı İlaç Kullanımının özendirilmesi amacıyla önerdiği temel düzeltici faaliyetlerden biri, kurumsal çerçevede izlem, değerlendirme ve geri bildirim sistemlerinin geliştirilmesidir. Bu kapsamda ilk temelleri Hıfzısıhha Mektebi Müdürlüğü tarafından 2010 yılında atılan ve günümüzde ‘’Reçete Bilgi Sistemi’’ (RBS) adıyla şekillenen uygulama ile il, ilçe, hastane, aile sağlığı merkezi ve hekim bazında farklı parametrelerde analizler ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Müdürlüğümüz Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafında yapılan Ocak-Aralık 2021 RBS verilerinin değerlendirilmesi sonrasında tarafınızca yapılan antibiyotik reçeteleme oranının Kırıkkale ve Türkiye ortalamasının altında olduğu tespit edilmiştir. Antibiyotik reçeteleme istatistikleriniz ekte paylaşılmakta olup; yukarıda sözü edilen kaygıları göz önüne alarak göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.