Kırıkkale Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı Yapıldı

Kırıkkale Ticaret Borsasının geleneksel hale getirdiği Geleneksel 4. Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı 2020 hasat sezonu öncesinde gerçekleştirildi.

Kırıkkale Ticaret Borsasının geleneksel hale getirdiği Geleneksel 4. Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı 2020 hasat sezonu öncesinde gerçekleştirildi.

Eypark Dinlenme tesislerinde düzenlenen toplantıda üyeler lisanslı depoculuk, TÜRİB, ELÜS alım ve satımları, TİBOS tescil işlemleri, Zirai Krediler,  E-fatura ve Vadeli Satış Sigortaları ve Teşvik ve Destekler  konularında bilgilendirildi.

ŞEHİTLERE TAZİYE

Kırıkkale Geleneksel Tarım ve Hayvancılık Çalıştayının dördüncüsü gerçekleştirildi. Kırıkkale Ticaret Borsası tarafından her yıl hasat sezonu öncesi gerçekleştirilen ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer başkanlığında yapılan çalıştaya Meclis Başkanı Sadık Bildik, SMMM Odası Başkanı Ferman Aldemir, Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Fatih Yıldırım, Ziraat Bankası Temsilcisi Ali Bilgiç TMO Kırıkkale Şube Müdürü Ahmet Aktaş, çeşitli STK temsilcileri, konusunda uzmanlar ve çok sayıda borsa üyesi katıldı.  Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer İdlib’te şehit olan 34 askerimize Allah’tan rahmet ve ordumuza muzafferiyet temennisiyle başladığı çalıştayda bugüne kadar yapılan çalışmalar değerlendirilirken, yıl içerisinde gerçekleştirilecek olan faaliyetler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.

GEREKLİ ADIMLAR ATILIYOR

Kırıkkale’de Tarım ve Hayvancılığın daha da gelişmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sunması noktasında üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye devam edeceklerine dikkat çeken Başkan Harun Sümer “Sorunların ve beklentilerin üzerine giderek çözümü noktasında adımlar atacağız. Koordineli bir çalışmaya bu sorunların üstesinden gelebileceğimize inanıyorum. Çalıştayımıza katkıda bulunan saygıdeğer üyelerimiz ve çalışma arkadaşlarım teşekkür ederim. Kırıkkale Tarım ve Hayvancılığının daha iyi bir noktaya gelmesi adına yapacağımız çalışmalar bundan sonraki süreçte de devam edecektir” diye konuştu.

VADELİ SATIŞ SİGORTASI, ALACAK SİGORTASI

Çalıştayda tek tek söz alan konuşmacılar kendi uzmanlık alanlarında üyeleri bilgilendirdi. Çalıştaya İstanbul’dan gelerek katılan Halk Sigorta Uzmanı Fehmi Gökhan Gürsoy, Vadeli satış sigortası, Alacak sigortası, başvuru şartları ve kimler başvurabilir konularında üyelerine detaylı bilgiler verdi. Bu sistem ile herhangi bir teminata bağlanmamış vadeli satışlarından doğan borcun ödenmeme riskinin teminat altına alındığını belirten Gürsoy, Mevcut uygulamada ciro kriterinden dolayı alacaklarını sigorta altına alamayan KOBİ’lere de bu sistem ile ciddi bir imkan sunulduğunu söyledi.

E-FATURA VE E-BEYANNAME

Kırıkkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ferman Aldemir’de E-Fatura ve E-Beyanname konularında borsa üyelerini bilgilendirdi. Aldemir “Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde de bazı önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerle birlikte, vergi mükelleflerinin belge düzeni ve iç işleyiş sistemlerinde önemli değişimler yaşanacaktır. Özellikle mükelleflerin vergi ve muhasebe süreçleri daha hızlı bir şekilde elektronik ortama taşınacaktır. Uygulama 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir” ifadesini kullandı.

LİSANSLI DEPOCULUK VE ELÜS SATIŞLARI

TMO Kırıkkale Şube Müdürü Ahmet Aktaş, TMO, Lisanslı depoculuk, ELÜS satışları için nasıl kayıt yaptırılır konularında bilgiler verdi. Aktaş, Lisanslı depoculuğun, Depolamaya uygun nitelikte ve standardize edilebilmesi mümkün olan tarım ürünlerinin sınıf ve kalitelerinin yetkili sınıflandırıcı olarak isimlendirilen laboratuarlarca belirlenmesini, Modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanmasını, Bu ürünlerin ticaretinin ürünün mülkiyetini temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla; uluslararası alanda da faaliyet gösterebilecek nitelikteki ürün ihtisas borsasında yapılmasını öngören bir sistem olduğunu söyledi. Aktaş, ELÜS satışları 1 Mart 2020 tarihi itibariyle ELÜS kapsamındaki (ekmeklik buğdaylar, makarnalık buğdaylar, arpalar) hububat için TMO Elektronik Satış Platformu üzerinden talep toplanmaya başlanmış olup 06 Mart 2020 saat 17:00 itibariyle talep toplama sona ereceğine dikkat çekti.

KIRSAL KALKINMA VE YATIRIMLARINI DESTEKLEME

Çalıştayda İl Müdürlüğü olarak Kırıkkale Tarım ve Hayvancılığının gelişmesi noktasında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz’da, Kırsal kalkınma ve yatırımlarını destekleme, başvuru şartları ve nasıl proje hazırlandığı konusunda borsa üyelerini bilgilendirdi. KOSGEB İl Müdürü Köksal Özen’de teşvik için kimler ve hangi meslek mensuplarının başvurabilecekleri konusunda bilgi verirken, İŞKUR ve Meslek Danışmanı Fatih Yıldırım’da, işbaşı eğitim programları, işsizlik sigortası, istihdam garantili kurslar konuları hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Kırıkkale Ziraat Bankası temsilcisi Ali Bilgiç zirai krediler ve şartları hakkında bilgiler verirken, Kırıkkale Üniversitesinden Doç. Dr. Yunus Bahadır Güler Devlet destekli projelerin hazırlanması, TOBB Kırıkkale Üniversitesi Danışmanı Prof. Dr. Adnan Akın Kırıkkale’nin ekonomik verileri ve Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Taşkın Erol Tarım ve hayvancılığın Kırıkkale’deki geldiği nokta ve neler yapılabileceği konularında bilgiler verdi. Çalıştayda detaylı bilgi veren uzmanlara teşekkür eden borsa üyeleri çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, bu tarz çalışmaları görmekten gurur duyduklarını söylediler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri