Her yıl dünyada 59 bin kişi kuduzdan ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 59 bin kişiden fazla insan kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor.HABER: YAKUP ÖZCANKırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü ’28 Nisan Dünya Kuduz Günü’ nedeniyle mesaj...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 59 bin kişiden fazla insan kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü ’28 Nisan Dünya Kuduz Günü’ nedeniyle mesaj yayınladı.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Kuduz; insanlarda ve birçok memeli hayvanda ölümcül seyreden zoonotik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 59 bin kişiden fazla insan kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir. İnsan vakalarının çoğuna kuduz köpeklerin sebep olduğu ısırıklar neden olmaktadır.

Kuduzun öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla DSÖ, ilk kuduz aşısını geliştiren Louis Pasteur’ün ölüm tarihi olan 28 Eylül’ü “Dünya Kuduz Günü” olarak belirlemiştir.

Bakanlığımıza yılda yaklaşık 250 bin kuduz şüpheli temas bildirimi olmakta, bunların çoğunluğu da hastalıktan korumak için aşı programına alınmaktadır. Kuduz riskli temasa maruz kalındığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Çünkü kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Ancak riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür.

KUDUZ HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN

Kuduz riskli temas sonrası yara veya ısırık bölgesi vakit kaybedilmeden bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.

Göz, ağız veya burun kuduz riskli temasa maruz kaldıysa bol su ile yıkanmalıdır.

En kısa sürede sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli, hekimin düzenleyeceği aşılama programı aksatılmadan uygulanmalıdır.

Evcil hayvanlar kontrol altında tutulmalı, özellikle geceleri serbest bırakılmamalıdır.

Kedi ve köpeklere her yıl mutlaka kuduz aşısı yaptırılmalıdır.

Çevrede hasta, garip davranış sergileyen veya ölmüş hayvanların görülmesi halinde bunlara yaklaşılmamalı ve ilgili yerler haberdar edilmelidir (Belediyeler, Muhtarlıklar İl, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri).

Kuduz riski olan hayvanlarla sık temas eden kişilere temas öncesi aşılama, kuduz riskli teması olanlara da hekim değerlendirmesine göre temas sonrası kuduz aşılaması uygulanmalıdır.

İlimizde kuduz aşı uygulama merkezi olarak belirlenen sağlık kurumlarında kuduz aşısı uygulanmaktadır” denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri