Biçerdöverle hasat konusunda valilik tebliğ yayımlandı
2022 yılı hasat sezonu yaklaşırken, Kırıkkale Valiliği Biçerdöver kontrol hizmetlerinin yürütülmesi konusunda tebliğ yayımladı. Tebliğde ürün kaybına, eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetlerine izin verilmeyeceği hatırlatıldı. Açıklamada “Kırıkkale’de 2022 yılı biçerdöverle hububat hasadının zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak yapılmasını sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerimizce kontroller yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.
CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK
Buğday, arpa, soya, çeltik, mısır, ayçiçeği, yulaf, çavdar, nohut, aspir gibi tarla bitkilerinin hasadında Biçerdöver Hizmetlerinin Yürütülmesiyle ilgili Kırıkkale Valiliği tebliğ yayımladı. Tebliğin amacının en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelen ürün kayıp ve hasarlarını en alt seviyede tutmak olduğu hatırlatıldı. Belirlenen hususlara uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacak, muhalefet edenler veya zorluk çıkaranlar hakkında da yetkili kontrolörün talebi halinde ilgili makamlarca kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sağlanacak.
YÜZDE 3 KAYIP ORANINI GEÇMEYECEK
Kırıkkale hudutları dahilinde 2022 yılı hasat sezonunda, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin uymaları zorunlu hususlara belirlendi. Buna göre "G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi" veya "Biçerdöver Operatör Belgesi" bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılamayacaktır. Biçerdöver sahipleri ve operatörleri 2022 yılı için Kırıkkale İli mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında % 3 ürün kayıp oranını geçmeyecektir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır. Biçerdöver sahipleri, 6'şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştıramayacaktır. Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri, yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar”.
BİÇERDÖVER ÜCRETLERİ KARŞILIKLI ANLAŞMAYLA BELİRLENECEK
Ürün sahipleri, hasatta fazla ürün kaybına sebep olan biçerdöver operatörlerini en yakın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildireceklerdir. Ürün sahipleri, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince yapılacak eğitim ve yayım faaliyetlerine katılabilecek. Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacağı bildirildi. Ürün sahibi veya ürün sahiplerini temsilen muhtarlık, belediye başkanlıkları, ziraat odası başkanlıkları veya çiftçi mallarını koruma başkanlıklarınca, hizmet vericiler olan biçerdöver sahibi veya sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapacaklar. Biçerdöver hasat ücretleri yapılacak sözleşmede belirtilecek.
HASAT ÜRÜNÜN NEMİ % 12-13 1ER DE İKEN YAPILMALI
Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz çiftçilere bir mektup göndererek biçerdöver tedbirleri konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz mektubunda “Büyük emek ve masrafla üretmiş olduğunuz hububat ile diğer ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen dane ve sap kayıpları ile dane hasarlarını önlemek üzere, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2022 Yılı hasat döneminde de İl Müdürlüğümüzce görevlendirilen teknik elemanlar tarafından kontroller yapılacaktır. Hasat öncesinde ve hasat sırasında biçerdöver sürücüleri, biçerdöver sahipleri ile sizlerden aşağıda belirtilen hususlara uyulması istenecektir. Biçerdöverler hasat sezonundan önce tekniğine uygun bir şekilde bakım ve ayarları yapılarak hasada hazır hale getirmelidir. Yangın tehlikesine karşı her biçerdöverde en az 6 KG’lık iki adet bakımı yapılmış yangın söndürme tüpü bulundurulmalıdır. Hasat zamanı geçmeden, ürünün nemi % 12-13 1er de iken yapılmalıdır. Çiğ kalkmadan hasada başlanılmamalı ve çiğ düşmeden önce hasada son verilmelidir” .
HER TARLADA AYARLAR YENİDEN KONTROL EDİLMELİ
“Ürünün cinsi ve durumuna göre biçerdöverlerin hassas ayarları tekniğine uygun olarak yapılmalı, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilmelidir. Biçerdöverlerin çalışma hızı; biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilmelidir. Yine arazi yapısı ve ürünün durumu dikkate alınarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapmalıdır. Hasat esnasında siz üreticilerimiz tarlanızın başında bulunmalı, kayıplar sık sık kontrol edilmeli, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyarmalı, aksi durumda en yakın İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilmelidir. Yangın tehlikesine karşı hasat esnasında biçerdöver takip edilmeli, pulluk takılı traktör ve branda hazır durumda bulundurulmalı, ayrıca benzeri emniyet tedbirleri alınmalıdır. 2022 Yılı Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesi İle İlgili Valilik Tebliği ve yukarıda belirtilen hususlara uyulmalı, aksi durumda ürün kaybına sebep olanlar ile kontrol görevlilerine karşı gelenler hakkında yasal işlem yapılacaktır” ifadelerine yer verdi. HABER: Mehmet Erkoç