Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu’nun talimatlarıyla hazırlanan Bozlağın Altın Sesi olarak bilinen Hacı Taşan’ın eserlerinin yer aldığı Plak ve Kırıkkale’nin Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanter Kitabı tanıtımı yapıldı. Vali Tekbıyıkoğlu hayata geçen iki kültür projesinin hayırlı olması temennisinde bulundu.
ANADOLU KÜLTÜRÜ BİR KİLİM GİBİ MOTİFLERİ BİR BİRİYLE UYUMLU
Kültürel tarihiyle ön plana çıkan Keskin ilçesinin bozlak kültürüne kazandırdığı Bozlağın altın sesi olarak bilinen Hacı Taşan’ın eserlerinin yer aldığı Plak ve Kırıkkale’nin Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanter Kitabının tanıtım lansmanı yapıldı. Öğretmenevinde yapılan toplantıya Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fazlı Altuntop ve diğer davetliler katıldı. Kırıkkale’nin iki kültür projesinin tanıtımını için biraraya geldiklerini belirten Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu “Yeni olan hiçbirşey kültüre dahil değildir. Yeni olan şey modadır, akımdır ama kültür bin yıllardan beri süre gelendir. Bizimde Anadolu Kültürü bir Anadolu kilimi gibi motifleri bir biriyle uyumlu oluşur. Bütününe baktığınızda da daha büyük bir motifi teşkil eden bir yapısı vardır. Biz de Kırıkkale de bu Anadolu motifleri içerisinde çok güzel bir renk olan Abdal ve bozlak kültürümüzü içinde barındırıyoruz. Bu bizim için çok kıymetli. Bozlak kültürü yeni değil, bazılarına göre Orta Asya’ya kadar dayanıyor ve biz bunu günümüze kadar yaşatabilmişiz. Bozlak kültürü ve Abdal geleneğinin en önemli değerlerinden bir tanesi de şehrimizin bir evladı Hacı Taşan olmuştur. Hacı Taşan hepinizin malumu Keskinli. 1950 yıllarında TRT’ye taşınmasıyla birlikte Hacı Taşan Türkiye çapında bozlağın önemli bir mikrofonu haline gelir. Bozlağın önemli ustalarından Neşet Ertaş’ın da yetişmesine vesile olmuştur. Biz hem ilimizin kültür boyutunda bir temsilcisi olan Hacı Taşan’ı yaşatmak, tekrar hatırlamak, kendi yaşadığı döneme dahil olan bir plakla tekrar yer yüzüne çıkartmak, tanıtım faaliyetlerinde bulunmak için bir plak basıldı. İlimizi temsilinde şehrimize gelen devlet büyüklerimize ve misafirlerimize hediye edeceğiz” diye konuştu.
KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTER KİTABI
İkinci bir çalışmanın da Kırıkkale’nin Kültür Varlıkları olduğunu hatırlatan Vali Tekbıyıkoğlu, 2022 yılı tarihi itibariyle Kırıkkale’nin Kültür Varlıklarının bir fotoğrafını çektiklerini içerisinde teknik bilgilerin de bulunduğu bir Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanter Kitabı hazırlatıldığını açıkladı. Vali Tekbıyıkoğlu hayata geçen her iki projenin de hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Tanıtım töreninde konuşan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fazlı Altuntop ise yaptığı konuşmasında “Valiliğimiz himayelerinde abdallık geleneğinin temsilcilerinden, “Bozlağın Altın Sesi” olarak bilinen, TRT arşivlerine kazandırdığı eserler ve Türk halk Müziğine sunduğu katkılarla ülkemizin ve ilimizin önemli değerlerinden biri olan Hacı Taşan’ın 11 adet eserinin derlendiği 33’lük plağa kayıt yapılmak suretiyle 1000 adet basılarak ilimiz eserleri arasında yerini almıştır. Ayrıca İlimizde bulunan 81’i Anıtsal yapı ile 87’si Sit Alanı olmak üzere toplamda 168 Tescilli Kültür Varlığının mimari yapıları, konumları ve restorasyon durumları gibi özelliklerini belirten Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanter Kitabımızda hazırlanarak 500 adet basılmıştır. İlimizde bulunan kültür varlıklarına ait bilgileri bir araya toplayan Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri bilimsel çalışmalara ve planlama çalışmalarına kaynak oluşturabilecek bir eser niteliğindedir. Kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere bozulmadan aktarılmasına katkı sağlayacak bu iki önemli eseri ilimize kazandıran başta Sayın Valimize ve emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu. HABER: Mehmet Erkoç