Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Kırıkkale Huzur Köyde 20 bağımlı rehabilite edildi
19 yaş ve üzeri madde bağımlılarının tedavi edilerek hayata uyumlarını sağlamak amacıyla Kırıkkale’de bir süre önce devreye alınan Huzur Köy Rehabilitasyon Merkezinde yapılan çalışmalar basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıda konuşan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, merkezde bu zamana kadar 20 bağımlının rehabilite edildiğine dikkat çekerek “Bağımlılıkla mücadele konusunda örnek bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu projeyi bütün paydaşlarıyla birlikte yürütüyoruz. Biz bu işi başaracağız” diye konuştu.
30 YATAK KAPASİTELİ
Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi Eğitim Merkezinde (AMATEM) arındırma tedavileri tamamlandıktan sonra 6-12 aylık temiz kalma sürecine giren, 18 yaş üstü dezavantajlı bir grup olan bağımlı bireylerin kontrollü iyileşme ve topluma entegrasyon sürecini kolaylaştırmak amacıyla Kırıkkale’de devreye alınan Huzur Köy Rehabilitasyon merkezinde yapılan çalışmalar kamuoyu ile paylaşıldı. 2 katlı, 30 yatak kapasiteli gündüzlü ve yatılı danışan kabul edilen merkezde çeşitli rehabilite çalışmaları uygulanıyor. Danışanların sosyal hayata uyumu konusunda düzenlenen kurslarla sertifika verilirken, sosyal hayatta iş bulmaları kolaylaştırılıyor. Merkezde Tarım ve Hayvancılık Faaliyetleri, sporsal faaliyetler kapsamında, Halı saha maçları, spor odası aktiviteleri ile, Bilardo ve Playstation oyunlarının yanı sıra hamam ve saunada bireylere terapi kapsamında hizmet veriliyor.
HUZUR KÖY PROJESİ
Basın toplantısında konuşan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu “Bağımlılıkla mücadele konusunda örnek bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Biz çalışmalarımızı iki ayakta gerçekleştiriyoruz. Bunlardan birisi önleyici hizmetler, daha henüz bağımlı olmamış ama risk altında bulunan kitleleri hedef alarak bazı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Mobil ekipler oluşturduk. Bu ekiplerimiz mahalle ve ev ziyaretleri gerçekleştiriyor. Bu ziyaretlerimizle bağımlılıkla mücadeledeki farkındalığı artırmayı düşünüyoruz. Paydaşlarımız Yeşilay, umuda yolculuk derneği, din görevlilerimiz var, Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın uzmanları var, narkotik kolluk kuvvetlerimizi bu çalışmanın içerisine dahil ettik. Bununla beraber 2019 yılında Valiliğimizin öncülüğünde başlatılan Huzur Köy projemiz var. Burada gündüzlü bir hizmet veriliyordu. Biz Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek hizmeti yatılı hale çevirdik” sözlerine yer verdi.
YATAKLI REHABİLİTE İMKANI
Bağımlı olduktan sonrası mücadelenin zorlaştığına dikkat çeken Vali Tekbıyıkoğlu “Bağımlılıktan kurtulan insanları ben çok cesur, iradesi çok kuvvetli insanlar olarak tanımlıyorum. Huzur Köyümüzde çalışmalar şuan itibariyle başarıyla yürütülüyor. Biz bu konuda profesyonel çalışmaya gayret ediyoruz. Konunun uzmanları iş başında. Merkezimizde konusunda uzman 35 personel bulunuyor. Yataklı rehabilitasyon merkezimizde, maddeyi bırakmada ilaç tedavisi sonlanmış olan bireylerin yatarak rehabilite olabileceği, çevre illerden de hasta kabul edebilecek kapasitede, özel güvenlik önlemlerinin alındığı, bireylerin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliktedir”.
14 FARKLI MODÜLDE 182 OTURUM YAPILDI
Bu konuda Türkiye’de ilk olma ve örnek olma gibi bir iradelerinin bulunduğuna vurgu yapan Vali Tekbıyıkoğlu “İşin içerisine akademisyenlerimizi de dahil ettik. Bu işi hep beraber başaracağımıza inanıyorum. Çünkü bu bütün paydaşların güç birliğiyle üstesinden gelinebilecek bir olay. Merkezimizde danışanlarımıza ve ailelerine yönelik eğitimler düzenliyoruz. 14 farklı modülde 182 oturumda vaka örnekleri ve uygulama çalıştayları gerçekleştirildi. Bağımlılık sürecinde davranış değiştirme tekniklerinden, bağımlılıkta aile kavramı bakış ve manevi değişim, psiko eğitimi gibi bir çok konuda eğitimler verildi. Meslek uzmanlarımıza, orada çalışan bütün personellerimize yönelik eğitimler verildi. Biz bu süreci danışanlarımızın aileleriyle birlikte yürüteceğimiz bir çalışma olarak değerlendiriyoruz. Türkiye’de bir boşluğu doldurmak istiyoruz. Bağımlı kişi geldi, destek aldı ve bağımlılıktan kurtuldu. Bu kişilerin daha sonra da maddeye karşı alakalarının kesilmediği tespit ediliyor. Biz AMATEM sonrasında bağımlılar için bir sosyal uyum programı teşkil etmeye çalışıyoruz. Bizim Huzur Köyümüzde yatılı olmakla beraber maddeyle bağını tamamen ortadan kaldırmakla beraber kendi kişisel gelişimlerini de sağlayacak mesleki kurslarda bu genç arkadaşlarımıza meslek kazandırıyoruz. Bunların içerisinde Pastacılık kursu, Grafik Tasarımı Kursu, Seramik ve Boyama Kursu, Silah sanayine yönelik kurslar verilmektedir. Tesbih yapımı, kaynakçılık, marangozluk kursları, Ayrıca rehabilitasyona yönelik müzik aletlerini çalmaya yönelik eğitimler veriliyor” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE’DE İLKİ BAŞARMANIN GURURUNU YAŞAYACAĞIZ
Huzur Köy Rehibilitasyon merkezine müracaat edenleri yaklaşık 6 ay misafir etmeyi planladıklarını belirten Vali Tekbıyıkoğlu “Merkezimize AMATEM sürecini geçmeyen misafirlerimizi de kabul etmiyoruz. Çünkü biz maddeden arındığını ve sosyal uyuma hazır olduğu kanaatini kendimizde oluşturmak istiyoruz. Şuana kadar merkezimizden 20 danışanımız yararlandı. Bu proje ülkemizde çok büyük bir boşluğu dolduracağına inanıyorum. Bununla beraber çalışmamızın sonuçları da hayırlı olursa memleketimiz için örnek bir model olabileceğini, diğer il ve ilçelerde böyle çalışmalar yapılabileceğini hep beraber umut ediyoruz. Türkiye’de bir ilki başarmanın hem zorluğunu, başarabilirsek te gururunu hep beraber yaşarız inşallah” dedi. Gerçekleşen Basın toplantısına İl Jandarma Komutanı Albay Barış Cücen ve İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut, İl Müdürleri ve paydaş dernek yöneticileri de katıldı. HABER: Mehmet Erkoç