Bir oyuncunun yolculuğu

Oyuncu ve tiyatro sanatçısı Batuhan Sezer, Kırıkkale MYO tarafından düzenlenen “Bir Oyuncunun Yolculuğu” konulu çevrimiçi söyleşiye konuk oldu. Söyleşiye Kırıkkale MYO Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi, akademik ve idari...

Oyuncu ve tiyatro sanatçısı Batuhan Sezer, Kırıkkale MYO tarafından düzenlenen “Bir Oyuncunun Yolculuğu” konulu çevrimiçi söyleşiye konuk oldu. Söyleşiye Kırıkkale MYO Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Sanatçı bir aile içinde doğup büyüyen Sezer, Öğr. Gör. Hasan Basri Özdemir moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide öğrencilerle mesleki tecrübelerini paylaştı ve öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Oyuncu olmak için yeteneğin yeterli olmadığını belirten Batuhan Sezer, “Babam oyuncu diye oyuncu olmadım. Pratik yoksa oyuncu da olamazsın. Oyunculuk, %90 çalışma % 10 yetenekten geçiyor.  Okul size kuramsal şeyler öğretir. Asıl tecrübe sahnede kazanılıyor. Bir süre sonra kendinizi de aşmaya başlıyorsunuz. Başarısız olduğum zamanlarda vazgeçmedim. Kendimi geliştirmeye devam ettim. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız devam etmekten vazgeçmeyim. Hala öğreniyorum. Hala heyecanlıyım. Bir oyunu 40 defa izlediğim oldu” dedi.

Oyuncu, dublaj sanatçısı, seslendirme sanatçısı olmak isteyen öğrencilerimize tavsiyelerde bulunan Batuhan Sezer, “Bence hangi işi yapıyorsanız, hangi kulvarda ilerliyorsanız o alanın bütününe hakim olmanız gerekiyor. Ben ışık bilgisi öğrendim, tiyatroda biraz ses öğrendim. Tiyatro oyunlarında yer almadığım zamanlarda geçimimi ışıkçılık yaparak kazandım. Işıkçılık yaptıkça geliştim ve ışık tasarımı yapmaya başladım. Oyuncu olmak istiyorsanız kesinlikle gözlem yapmanız ve istemsizce okumanız gerekiyor. Oyuncunun sahnede yaşadığı gerginliği kendi lehine çevirebilmeyi öğrenmesi gerekiyor. Gerginlik anında salgıladığın adrenalini yaptığın işe, konuştuğun konuya yoğunlaştırırsan olaya bakış açın da ifaden de değişir. Sakinliği korumak için meditasyon yapılabilir. Konservatuar okusan da bir daha ders al. Workshoplara katıl. Sürekli doldur kendini. Haluk Bilginer’in dediği gibi her zaman olma halindeyiz. “Hep oluyoruz, ben oldum deme” diyor haklı olarak. Michael Chekhov’un “Oyuncuya” adlı bir eserinde inanılmaz örnekler, inanılmaz dersler var.  Beni geliştirecek şeyleri hala okuyorum. Diksiyon da çok önemli. Kendimi zorlaya zorlaya her gün temrinler ve tekerlemeler okudum. Yarın set var mesela gitmeden önce baştan sona bütün temrinleri, tekerlemeleri okurum ki sette rahat olayım” dedi.

Söyleşi, Batuhan Sezer’in katılımcıların sorularını cevaplaması ile devam etti.  Söyleşi sonunda Moderatör Öğr. Gör. Hasan Basri Özdemir, Batuhan Sezer’e katılımları ve verdiği değerli bilgiler sebebiyle teşekkür etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri