Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, Aşağımahmutlar Mahallesinde Valiliğmiz himayelerinde yürütülen “Yerel Tohumların Değerlendirilmesi” projesi kapsamında 20.000 adet fide dağıtımı yapılan çiftçileri ziyaret etti.
2022 yılında Kırıkkale Valiliği himayelerinde başlatılan proje kapsamında Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu proje hakkında İl Müdürü Sırrı Yılmaz’dan bilgi aldı.
Kent genelinde 16 türe ait 56 çeşit sebze ve bakliyat tohumların üretiminin çiftçilerimiz eliyle yapıldığını ve yaygınlaştırılması amacıyla 20 çiftçimize taahhütname karşılığında dağıtıldığı ifade eden İl Müdürü Sırrı Yılmaz, “5 Tür (domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz) ve bu türlerin 13 çeşidine ait tohumların 20.000 adet fidesi dağıtıldı. Fidelerin ilimizde 18 köy ve mahallede, 40 çiftçimize 10 dekarlık alanda ekimleri ve dikimlerinin tamamlandı. Tohumların ve fidelerin gelişmeleri ve arazi kontrollerinin devam ediyor.” dedi.
Ayrıca İl Müdürü Yılmaz “Tekniğine uygun olarak yetiştiriciliği yapılan yerel tohumlarımızın hasadı yapılarak uygun olmayanlar ayıklanacak, elde edilen nitelikli tohumlar bir sonraki üretim sezonunda belirleyeceğimiz üreticilere fide ve tohum olarak dağıtımları gerçekleştirilecek ve böylece sürdürülebilir bir üretim döngüsü sağlanmış olacak.” dedi.
Ata tohumlarımızdan üretilen ürünleri yerinde inceleyen Vali Bülent Tekbıyıkoğlu inceleme sırasında basın mensuplarına verdiği röportajda, “1983 yılında Dünyadaki Toplam tohum zenginliğinin yaklaşık %93’ünü insanoğlu kaybetmiş durumda. Bu tarımdaki modernleşmenin menfi yönlerinden veya genle ilgili sertifikalı üretimin menfi tarafları. Bize düşen il yöneticileri olarak, Anadolu topraklarının içerisindeki bu zenginliği mümkün olduğu kadar korumak. Bizim yaptığımız bu. Yıllar itibariyle bu coğrafyada üretilmiş tohum zenginliğinin kaybolmasına müsaade etmemek. Bu münasebetle İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bünyesinde talimatımla bir tohum bankası bir gen bankası oluşturuldu. Bu gen bankasını da projelendirip, bazı çiftçilerimizle beraber çalışıyoruz. Yaklaşık 40’a yakın çiftçimizle bir taahhütname verip almak koşuluyla bir üretim sürecine girdik. Yaklaşık 16 çeşit üzerine de bir fide çalışmamız var. Aynı zamanda Tarım Bakanlığımızın gen bankasıyla da beraber çalışıp bizim kendi Kırıkkalenin genlerini daha da arileştirmeye çalışıyoruz. Bunlar çok kıymetli. Çelik kasalarda korunması gerekecek kadar kıymetli malzemeler. Bu Anadolu coğrafyası onbinlerce yılda kendi özelliklerine göre bu tohumları tekamül ettirerek başka tohumlardan farklılaşmış. Bu buranın zenginliği. Bu coğrafyanın zenginliği. Hepimize düşen bunlara sahip çıkmaktır. “ dedi.
Lütfi –Canan çiftinin ürettiği ürünlerin kıymetli olduğuna ve pazarlarda çok daha fazla alıcı bulduğuna değinen Vali Tekbıyıkoğlu “ Bu hizmetin çok hayırlı bir hizmet olduğunu düşünüyoruz. Tohum çeşitlerini artırmaya devam edecez. Eğer vatandaşlarımız bizden ata tohumunu almak isterse biz bila bedel vermek koşuluyla buna tarım teşkilatımız olarak hazırız. Eğer bizim tohum bankamıza kendileri katkıda bulunmak istiyorlarsa onları da kabul edip, üretip sayısı artırıp, yine başka vatandaşlarımıza vermek için hazırız.” dedi.