Kızılay’ın Sensiz Olmaz Çalıştayına katılan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu:
Kızılay tarafından şehirde faaliyet gösteren Kamu Kurum ve STK’lar ile birlikte ihtiyaç sahibi ailelerin sorunlarını ve yapılan yardımlar sırasında yaşanılan aksaklıkların tespiti için İyilik Sensiz Olmaz Çalıştayı düzenledi. Düzenlenen çalıştaya katılan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu Kırıkkale’nin aşevi projesini onaylandığını müjdeleyerek “Kızılay’ında hazır olması halin de Aşevimizi hayata geçireceğiz” diye konuştu.
ÇALIŞMALAR ANLATILDI
Türk Kızılay’ı Kırıkkale Şube Başkanlığı tarafından yardım faaliyetlerinin daha da ileri seviyeye taşınması açısından “Sensiz Olmaz” Çalıştayı’ düzenlendi. Öğretmenevinde düzenlenen çalıştaya Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetle İl Müdürü Yakup Yeşilırmak, Kızılay Kırıkkale Şube Başkanı Mustafa İşler, STK temsilcileri ve kızılay gönüllüleri katıldı. Türk Kızılay’ının 2021 yılında yapılan faaliyetlerinin, 2022 yılında ise yapılacak olan faaliyetlerinin yer aldığı slayt sunumuyla başladı. Sunum sonrası Türk Kızılay Kırıkkale Şube Başkanı Mustafa İşler tarafından konuşma yapıldı. Şube Başkanı İşler, Kırıkkale’de Kızılay’ın daha ileriye gitmesi için, toplumun hayat seviyesini daha ileriye yükseltmek için bütün kamu kurumlarıyla birlikte çalıştıklarının altını çizdi. İşler, “Çalıştayımızda, çalışmalarımızı karşılıklı değerlendireceğiz, ortak sorunlarımızı konuşacağız. Kırıkkale’mizi daha ileri seviye getirmek için çalışmalar yapacağız. Bu çalıştayın sonucunda çıkan neticeleri de, başta sayın Valimiz olmak üzere ve Kızılay genel merkezine ileteceğiz. Buradan çıkacak neticeler bundan sonraki çalışmalarımıza daha güzel ışık tutacak. Ayrıca Kırıkkale’de ki Kızılay çalışmalarında bizlere destek veren Valimiz Sayın Bülent Tekbıyıkoğlu’na da teşekkür etmek istiyorum. Çünkü, hakikaten bu konuda duyarlı bir valimiz var” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE, DÜNYADA İŞARET EDİLEN BİR ÜLKE
Çalıştay’da konuşma yapan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, Sivil Toplum Kuruluşları arasında insani yardım alanında en kuvvetli elin Türk Kızılay’ı olduğunun altını çizdi. Vali Tekbıyıkoğlu, “İnsanoğlu eşit şartlarda dünyaya gelmiyor.Bu yarışa eşit şekilde başlamıyoruz. Ama yarış devam ediyor. İnsana düşen karşıdakini düşünmektedir. Nefis, insana kendisini düşündürür ama vicdan, insana karşısındakini düşündürür. Her milletin kendine has özellikleri var. Her milletinde kendine ait bir sosyolojisi ve dünyayı algılayış biçimi vardır. Bizim milletimiz hakikaten vicdanlı bir millet. Diğer dünya milletlerini, diğer toplulukları, mazlumu düşünen bir millet. Gayrisafi milli hasılaların birbirleriyle mukayesesi düşünüldüğü zaman; Türkiye kendi gayrisafi milli hasılasından, başka mazlum milletlere en fazla yardım yapan millet olarak dünyada işaretle gösteriliyor.
VAKIF MÜESSESELERİNİN ÖNEMİ BÜYÜK
Vali Tekbıyıkoğlu, “Bizim toplumumuzdan vakıf müessesi diye bir müessese ortaya çıkmış. Vakıf müessesesi sonradan medeni kanun içerisine katılmıştır. Hayırlı bir amaç için; belli bir mal varlığının veya bir para varlığının bir işe adapte edilmesi, o işe tahsis edilmesi, insanın ömrüyle tayin olmayan insan öldükten sonra bile devam edecek olan hayırlı iş için çalışan müesseseler haline gelmiştir. Bu vakıflar bizim kadim tarihimiz de var. Selçuklulardan başlayan Osmanlılara kadar devam eden 1976 yılına kadar, bu dayanışma şuurunun, birbirini hissetme ruhunun hayata geçirilmesiyle, bu vakıf müessesi çalıştı. Ama devletin fonksiyonlarının artmasıyla beraber, sosyal devlet olgusunun ortaya çıkmasıyla beraber 1976 yılında 2022 sayılı, 65 yaşının üstündeki Türk vatandaşlarına, engelli ve güçsüz vatandaşlarına yardım yapılmasıyla ilgili kanun çıktı. Ve Devlet olarak düzenli yardımımıza geçtik. Bütün il ve ilçelerde Sosyal Yardımlaş ve Dayanışma Vakıfları teşkil edildi ve Sosyal yardımlaşma ve dayanışma teşvik fonu kuruldu. Bütçemizin belli bir kısmı buraya tahsis edildi. Ben bu vakıf müessesini çok önemsiyorum. Aslında bu vakıf kurumsal olarak eski bir geleneğe sahip olmasına rağmen; yeniden yapılanmış çok sesli, atanmışların, il müdürlerimizin, belediye başkanlarının, köy muhtarlarının, mahalle muhtarlarının ve bununla beraber yardım kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının illerdeki ve ilçelerde ki temsilcilerinin, hayır sever vatandaşların içerisine dahil edildiği bu büyük müessesinin başına da devletin en kuvvetli otoritesi olan; ilçelerde kaymakamların, illerde valilerin veya vali yardımcılarının olduğu bir müessese teşkil edildi. 2005li yıllarda da bu iş kanunlaştırılıp merkezde bir operasyon haline getirildi.”
ÇOK GELİŞMİŞ BİR BİLİŞİM SİSTEMİ BULUNMAKTA
Vali Tekbıyıkoğlu, “Bu 20 yıllık süreçte çok önemli adımlar atıldı bu konuda. Türkiye bu sosyal yardım ve insanı yardım konusunda dünyanın önemle takip ettiği ülkelerin başına geldi. Çok kuvvetli bir bilişim sistemi bulunmakta. Çünkü ölçemediğin bir şeyi yönetemezsiniz. Bir fakirlik ölçüyorsunuz, insanların mal varlığını ölçüyorsunuz; şu anki sosyal yardım bilgi sistemi bir operatörün işin başına geçmesiyle, kişinin bütün varlıklarını görüntülemektedir. Bu sistemimiz dünyada övgüyle söz edilmektedir. Kendim 3 sene sosyal yardımlar genel müdürlüğü yaptım. Yani Türkiye’nin fakir fukarayla ilgili operasyonunun, belki de bu teşkilatın oluşumundan bu tarafa en zor döneminde görev yaptığımı değerlendiriyorum. Çünkü bir çok felaketler dünyanın başına geldi. Pandemi gibi 150 yılda bir dünyanın başına gelen bir felaket benim dönemimde ortaya çıktı. Bizde bu bilişim sistemini kullanarak, isabetliliğini dünyanın takdir ettiği bir operasyon gerçekleştirdik” dedi.
GENÇ NÜFUS İŞ GÜCÜ PİYASASINDAN KOPMAMALI
Başlangıcından bu güne son 20 yılda sosyal yardımlara ayrılan pay 1.6 milyar liradan, 97 milyar liraya kadar çıktı. Yani 75 kat kadar bir artış söz konusu. Gayrisafi milli hasıladan ayrılan pay yaklaşık 3 kat kadar arttı. Türkiye bütçesinden ayrılan pay ise 5 kat kadar arttı. Sadece bunların artması önemli değil, bunların isabetleri, kullanılan bilişim sistemleriyle beraber çok daha etkin hale geldi. Dünya bu konuda Türkiye’nin operasyonlarını hakikaten ilgiyle takip ediyor. Bu bilişim sisteminin dünyada muadili yok hepsi de Türk mühendisleri tarafından yerli ve milli olarak yapılmış programlar. Titizlikle kurulmasına çok çaba sarf ettiğim, devletin yürüttüğü sosyal yardım programlarının şöyle bir özelliği var; Sosyal adaleti sağlayalım derken, sosyal atalete de sebep olmamak için; genç çalışabilir, dinamik nüfusumuzun üzerine düzenli yardım bağlamayalım. Çünkü bizim çok dinamik ve genç bir nüfusumuz var. Bunları da iş gücü piyasasından asla koparmamak lazım diye değerlendiriyorum. Yoksulluğun yanında yaşlılık, yoksulluğun yanında engellilik, yoksulluğun yanında eşini kaybetmiş olmak, yoksulluğun yanında öksüz yetim veya bazı sosyal amaçları hedefleyen programları uygulayalım diye çok çaba sarf ettim ve halende bu istikamette devam ediyor” dedi.
AŞEVİ PROJESİNDE SONA GELİNDİ
Vali Tekbıyıkoğlu, “Burada devletin yaptığı operasyonların en önemli partnerlerinden bir tanesi de Türk Kızılay’ıdır. Türk Kızılay’ı, Resmi Gazete’de tüzüğü yayınlanan özel bir sivil toplum kuruluşudur. Devlet olarak operasyonlarımızda Türk Kızılay’ını devamlı yanımızda tuttuk. Gerek yurt dışı operasyonlarında gerekse de afetlerde hep devletimizin yanında oldu. Türk Kızılay’ının ilimizde yapmış olduğu çalışmalarını yakından takip ediyorum. Oldukça aktifler. Yakında bir projemizde hayata geçiyor. Biz projemizin bize ait olan kısmını tamamladık. Projemizi onaylattık. Kızılay’ında hazır olması halin de Aşevimizi hayata geçireceğiz. Bir başkasını düşünmek, bir başkasını hissetmek, bir başkasının sorunlarıyla iştigal etmek insanlığın bir özelliğidir. Bu özelliğimizin hem fert olarak, hem millet olarak kaybolmaması dileğiyle Kırıkkale Türk Kızılay’ı Şube Başkanlığının ‘Sensiz Olmaz’ adlı Çalıştayının ilimize, insani yardım operasyonlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi. HABER: Mehmet Erkoç