KIRIKKALE VALİLİĞİ ARAZİSİNİ EKİME HAZIRLAYAN ÇİFTÇİLERE UYARI
Hububat hasadının tamamlandığı Kırıkkale’de ekim için hazırlıklar başlarken, Kırıkkale Valiliğinden anız yakımına karşı bir uyarı geldi. Anız yangınlarının toprağın yapısını değiştirdiği, verimsiz hale getirildiğinin vurgulandığı açıklamada, “Anız yangınları civar arazilere de sıçrayarak ormanlarımızın yanmasına da neden olabilmektedir. Anız yakmak zararlı ve suçtur” ifadeleri kullanıldı.
YASAK OLMASINA RAĞMEN YAKILIYOR
Kurak bir 2021 yılı hasat sezonu yaşayan Kırıkkale’de sezon tamamlanırken, şimdiden yeni sezon için arazilerde hazırlıklar başlamış durumda. Arazisini yeni sezona hazırlamaya çalışan bazı çiftçilerin anızı yakarak sürüme hazır hale getirmesi beraberinde bazı tehditleri de getiriyor. Anız yangınları toprağa ve arazide bulunan canlılara zarar verirken, ormanları da tehdit ediyor. Ekonomik olarak değerlendirilemeyen arazideki artıklar önemli sorunlar ortaya çıkartıyor. Bu anızların büyük kısmı işleme ile toprağa karıştırılarak veya yasak olmasına rağmen yakılıyor.
VALİLİKTEN UYARI GELDİ
Anız yakımına karşı uyarıda bulunan Kırıkkale Valiliği sosyal medya aracılığı ile uyarılarda bulunda. Yapılan açıklamada “Sadece anız yanmıyor. Toprak üstünde ve altında yaşayan canlılarda yanıyor. Anız alanlarını yakarak zararlı böcek ve bitkilerden kurtulacağını ve toprağın ekime daha iyi hazırlanacağını düşünmek hiç bir fayda sağlamadığı gibi, toprağın ve çevrenin yapısını bozup, verim kayıplarına sebep olmaktadır. Ayrıca anız yangınları civar arazilere de sıçrayarak ormanlarımızın yanmasına da neden olabilmektedir. 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5491 sayılı Orman Kanunu ile anız yakmak suçunun cezası belirlenmiştir. Tüm vatandaşlarımızın anız yangınları konusunda duyarlı olmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
ANIZ YAKMAYIN
Konuyla ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar “Hububat sapı ve anızlarını daima ekonomik bir kıymet olarak görüp, ülkemizdeki gibi topraklan humus yönünden fakir olan yerlerde bu materyalin yakılmamasını ısrarla önermekte ve "Kim anızını, sapını yakıyorsa parasını yakıyor demektir" sözünü kaydetmektedir. Hububat sapları saman yapılarak, başta geviş getirenler olmak üzere kışı ahırda geçiren hayvanlar tarafından tüketilen hatta yurdumuzda en çok tüketilen yem olma özelliğini korumaktadır. Kepek gibi yemlerle desteklenen samanı tüketmeye çalışan hayvanlardan artan kaba saman da altlık olarak kullanılmaktadır. Anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile toprak verimliliğini ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediğini söylemek kaçınılmazdır. O halde; rüzgar ve su erozyonun olduğu yerlerde, kara nadasın uygulandığı alanlarda ve ayrışmanın hızlı olduğu durumlarda anız yakılmamalıdır” ifadelerini kullandı. HABER: Mehmet Erkoç