Bir taraftan hasat, diğer taraftan ikinci ürün ekiminin yapıldığı Kırıkkale’de arazi yangınları da kendisini göstermeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Keskin ilçesine bağlı bir köyde çıkan arazi yangınında 400 dönümlük ekili alan telef olurken, Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, anız yangını ve arazi yangınlarına karşı çiftçileri ve vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.
BİR İHMALLE YOK OLABİLİR
2020 hasat sezonu Kırıkkale’de hızla devam ediyor. Hasadı yapılan hububat ürünleri pazarlarda da işlem görmeye başlarken, anız ve arazi yangınlarının baş göstermesi tedirginlik yaratıyor. Hava sıcaklıklarının 6-7 derece mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde daha hassas davranılması gerektiğini hatırlatan Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer “Kontrol edilemeyen anız yangınları komşu tarladaki mahsule sıçramakta, rüzgârın etkisiyle meskûn mahalleri tehdit edecek boyutlara ulaşabilmektedir. Kontrolden çıkan anız yangınları ormanlık ve ağaçlık bölgelere sıçramakta, yetişmesi yıllar süren binlerce ağacın telef olmasına sebep olmaktadır. Anız yakılması yasak, cezai işlem uygulanıyor ancak buna rağmen anız yakmaya sık rastlıyoruz. Bu konuda çiftçilerimizin biraz daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Ayrıca ekili alanlara yakın yerlerde piknik yapan vatandaşlarımızın da arazi yangınlarına karşı daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Çiftçilerimizin bir yıllık emekleri küçük bir ihmalle yok olabilir” ifadesini kullandı.
ÇORAKLAŞMAYA SEBEP OLMAKTADIR
Anız yakmanın getirdiği zararları da hatırlatan Başkan Sümer “Anız yakmamız durumunda; toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmalar, anızla beraber yanmakta ve toprağı organik madde yönünden zenginleştiren bitki artıkları yok edilerek, üründe verim kaybına yol açmaktadır. Sezonunda ürüne atılan gübrenin bir kısmı bitki sapında (anızda) kalmakta, sürümle tekrar toprağa dönme imkânı var iken, yakılmak suretiyle dönüşüm imkanı yok edilmektedir. Yangın sonucu çıplak kalan araziler rüzgar ve su erozyonuna maruz kalmakta, bu da verimli toprakların kaybına yol açmaktadır. Topraktaki tuzluluk oranı artmakta ve çoraklaşmaya sebep olmaktadır” dedi.