SONBAHAR SAYIMLARI YAPILDI
İl Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, teknik personeller, Öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı gezide, Çelebi Dağı’ndaki kışlak alanlarda süne ve kımılının pasif yaşam döngüsündeyken sonbahar sayımlarını yaparak 2025 yılı mücadelesi için hazırlıklar başlatıldı. Ardından, Çelebi ilçesinde KOP projesi kapsamında 30 dekar alanda kurulan kapama badem bahçesi ziyaret edilerek, burada da öğrencilere, badem yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları, bahçe bakımı ve modern tarım teknikleri hakkında bilgiler verildi.
OLUMSUZ ETKİLEYEN BİR BÖCEK
Müdürlük tarafından konu hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Süne, özellikle buğday gibi tahıllarda ciddi zararlara yol açan ve bitki özsuyunu emerek büyüme ve verimi olumsuz etkileyen bir böcektir. Bu zararlılar, başakların dolmasını azaltarak tanelerin küçülmesine ve kalite kaybına neden olur, ayrıca buğdayın protein kalitesini düşürerek un ve ekmek kalitesini olumsuz etkiler.”
TEKNİK MÜCADELE BAŞLATILDI
“Süne mücadelesinde; kültürel, biyolojik ve kimyasal yöntemler bir arada kullanılabilir. İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi teknik personelleri, sünenin kışlaklardan tarlaya iniş döneminde (Nisan sonu-Mayıs başı) ve hasada kadar olan dönemde (Temmuz-Ağustos) sayımlar yaparak kimyasal mücadele yapılıp yapılmayacağının kararına varır” ifadesi yer aldı.