GENİŞ KATILIM
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı" Konya’da yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Gültekin, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, UNİKOP üyesi üniversitelerin Rektörleri, Kırıkkale ve diğer illerden çok sayıda davetli katıldı.
TOPLANTI SONRASI TEMASLARDA BULUNDU
Toplantıya Kırıkkale’den Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Ateş ve diğer ilgililer katıldı. Toplantı sonrasında İl Müdürü Ateş, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir ve Kırşehir Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Cem Odabaşı, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen’i makamında ziyaret ettiler. Ziyaret kapsamında bölgesel olarak yapılabilecek projeler hakkında görüş alışverişlerinde bulundular. İl Müdürü Fatih Ateş, misafirperverliklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.
EKONOMİMİZDEKİ KATMA DEĞERİNİ ARTTIRMANIN YOLLARINI BULMALIYIZ”
Çalıştayın önemli tespitlere ve yol haritasına vesile olacağına inandığını belirten Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, “Bugüne kadar hep koyunun etinden, sütünden ve yününden diye konuşurduk. Artık yünü bileşenlerine ayırıp sağlığından keratininden, yalıtımından daha birçok belki nanoteknolojisinden konuşacağız. Yünü bileşenlerine ayırıp hakikaten hayatımıza etkisini de çoğaltacağız. Ben hala etiketlere bakarken zaman zaman yün arayan bir kişiyim. Dolayısıyla hem tüketiciler tarafından farkındalığını arttırıp hem de genetiğinden başlayıp sürü yönetiminden nerede değer zincirinde problem varsa gelişim alanı varsa, fırsat varsa bunları tespit edip ekonomimizdeki katma değerini arttırmanın yollarını bulmalıyız. Birçok kategoride sektörel bazlı ülkemizin dünya ekonomisinden aldığı paya katkısını arttırmaya var gücümüzle çalışıyoruz. Bu anlamda bölgesel kalkınmada, üretilen refahın tabana yayılması da kritik sorumluluk alanlarımızdan birisi. Bu vesileyle buradan çıkacak yol haritasının da güçlü aksiyonlarla desteklenip belki sadece Konya’da değil, sadece KOP Bölgesinde değil tüm ülkemize yansıyacak yol haritalarına olanca desteğimizi vereceğimizi şimdiden ilan ediyorum” diye konuştu.
“BÖLGEYE KAZANDIRDIĞIMIZ PROJELERİN TOPLAM BÜYÜKLÜĞÜ 15 MİLYAR LİRAYI AŞTI”
KOP Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu ise 8 ilden oluşan KOP Bölgesi genelinde hayvancılığın geliştirilmesine yönelik verdikleri desteklerle bölge hayvancılığını daha da güçlendirmeye gayret ettiklerini belirterek; “KOP idaremiz hizmet alanı olan 8 il ve 89 ilçede bölgesel kalkınmayı esas alan projeler uygulamaya koymakta adına kırsal kalkınma modeli dediğimiz bir yol haritası ile tarımsal sulamada dezavantajlı alanlarımızda ağılların iyileştirilmesine, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden beşeri sosyal, kurumsal kapasitenin geliştirilmesine, turizm altyapısından enerji ve sanayide verimlilik konularına kadar belirlenen pek çok alanda kırsal kalkınmanın en önemli saç ayaklarını kuvvetlendirmeye devam etmektedir. Bugüne kadar bölgeye kazandırmış olduğumuz projelerin toplam büyüklüğü 15 milyar lirayı aşmış durumda. Elbette ki bu projeler hem toplam gayrisafi milli hasıladan bölgeye düşen payın arttırılmasına hizmet etmekte, hem de bölge potansiyelini ortaya çıkararak ülke ekonomisinin hizmetine sunmaktadır. Bu anlamda yapılan faaliyetler arasında önemli konulardan biri de bölge potansiyeli açısından değerli bir yeri olan hayvancılıktır” dedi.