Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Uymayanlara büyük ceza!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre konut ve iş yeri kiralamalarında elden kira ödeme devri resmen sona erdi.

ELDEN ÖDEME YAPANLARA BÜYÜK CEZA

Artık kira bedelleri yalnızca banka, PTT veya özel finans kurumları aracılığıyla ödenecek. Bu kurala uymayan ev sahipleri ve kiracılara ağır cezalar uygulanacak. Yeni düzenleme kapsamında, kira ödemelerini elden yapanlar tespit edildiğinde hem ev sahiplerine hem de kiracılara ayrı ayrı cezalar verilecek.

20 MİLYON TL’Yİ AŞAMAYACAK

Ceza miktarları, mülk sahiplerinin ticari sınıfına göre değişiyor. Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek sahiplerine 20 bin TL’den, ikinci sınıf tüccar ve defter tutan çiftçilere 10 bin TL’den, diğer vatandaşlara ise en az 5 bin TL olmak üzere işleme konu tutarın %10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca bir takvim yılı içinde kesilecek toplam ceza 20 milyon TL’yi aşamayacak.

CEZA MİKTARI HER YIL ARTACAK

Düzenlemeye aykırı şekilde elden ödeme yapanlar, durumu ödeme tarihinden itibaren beş iş günü içinde yetkililere bildirirse, bu kişilere herhangi bir ceza kesilmeyecek. Ancak, bu imkandan faydalanmayanlara belirtilen ağır cezalar uygulanacak. Cezalar, her yıl bir önceki yılın yeniden değerleme oranına göre artırılacak ve bir takvim yılı başından itibaren geçerli olacak. Yeni düzenleme bugünden itibaren yürürlüğe girmiş durumda, bu nedenle kira ödemelerinde dikkatli olunması gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri