Çifte maaş müjdesi: Emeklilik şart değil!

Sosyal güvenlik sistemi sayesinde emekli olmayanlar bile çift maaş alma hakkına sahip olabilecek.

SÜRDÜRMELERİNE YARDIMCI OLUYOR

Eşini veya babasını kaybeden kadınlar, sosyal güvenlik sistemi sayesinde emekli olmasalar bile çift maaş alma hakkına sahip olabiliyorlar. Bu düzenleme, vefat eden kişinin geride kalan eşine ve çocuklarına maddi olarak destek sağlarken, onların ekonomik güvenliklerini sürdürmelerine yardımcı oluyor. Ancak, bu avantajdan yararlanmak için belirli şartların karşılanması gerekiyor. Vefat eden sigortalı bireylerin geride bıraktığı eş ve çocuklar, gerekli koşulları sağladıkları takdirde ölüm aylığı alabiliyorlar.

BU ORAN %50’YE KADAR DÜŞEBİLİYOR

Bu maaş, cinsiyet fark etmeksizin geride kalan eşe bağlanabiliyor. Ancak önemli bir şart, maaş talep eden eşin medeni durumunun değişmemiş olması. Başka bir deyişle, eşinin vefatının ardından yeniden evlenmemiş olmak, ölüm aylığının bağlanmasında kritik bir rol oynuyor. Ayrıca, maaş bağlanması sürecinde, eşin çalışıyor ya da emekli olması bir engel oluşturmuyor. Ölüm aylığına hak kazanan ve çalışmayan eş, maaşın %75’ini alabiliyor. Çalışan veya gelir sahibi olan eşlerde ise bu oran %50’ye kadar düşebiliyor.

25 YAŞINA KADAR FAYDALANABİLİYOR

Sigortalı kocasını kaybeden kadınlar, eşlerinin sigorta primleri gerekli süreyi doldurmuşsa, kendi gelir durumlarına bakılmaksızın ölüm aylığına hak kazanabiliyorlar. Ayrıca, bu maaştan, kız çocukları evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece, erkek çocukları ise öğrenci oldukları müddetçe 25 yaşına kadar faydalanabiliyor.

900 GÜN PRİM ÖDEMİŞ OLMALI.

Eğer kadınlar hem eşlerinden hem de babalarından maaş almak isterlerse, ölüm tarihine bağlı olarak bazı ek şartları karşılamaları gerekiyor. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra vefat edenler için Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı olanlar en az 1800 gün, SSK'ya tabi olanlar ise en az 900 gün prim ödemiş olmalı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri