Sigaraya bir zam daha geldi Tiryakileri düşünceli!

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, tütün ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranında önemli bir artış yapıldı.

MAKTU VERGİLER TUTARI

Karara göre, ÖTV oranı yüzde 45’ten yüzde 53,5’e yükseltilirken, maktu vergi tutarı ise 7.800 TL olarak belirlendi. Yeni düzenleme, sigara, puro, işlenmiş tütün ve homojenize tütün gibi tütün içeren birçok ürünü doğrudan etkileyecek. Ayrıca, enfiye ve çiğnemeye uygun tütün ürünleri de bu vergi artışından payını alacak. Vergi artışı, sigara fiyatlarına doğrudan yansıyacak ve tüketicilerin cebini daha fazla yakacak.

FİYATLARA CİDDİ ZAM YOLDA

Bu düzenleme, sigara ve diğer tütün ürünlerinin fiyatlarında önemli bir artışa neden olacak. Uzmanlar, özellikle düşük fiyatlı sigara gruplarının bu artıştan en çok etkileneceğini belirtiyor. Vergi oranlarındaki yükseliş, sigara tiryakileri arasında endişe yaratırken, kaçak tütün ve sigara kullanımının artabileceği yönünde de uyarılar yapılıyor.

KAÇAK VE KAYITDIŞINI DAHA DA ARTIRMAZ

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, gece yarısı yürürlüğe giren ÖTV düzenlemesinin sigara fiyatlarına nasıl yansıyacağını değerlendirdi. Bingöl, "60 liralık bir paket sigaranın satış fiyatı içerisindeki vergi oranı %82’den %86’ya yükselmiştir. Bu düzenleme özellikle düşük fiyatlı sigara gruplarını etkilemektedir. Umarım bu uygulamalar, kaçak ve kayıtdışını daha da artırmaz" ifadelerini kullandı.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BİR FIRSAT

Özellikle sigara tiryakileri arasında bu zamla birlikte ciddi bir tedirginlik yaşanıyor. Tiryakiler, artan maliyetler karşısında sigara tüketimini nasıl sürdürecekleri konusunda endişe duyarken, uzmanlar ise sağlık açısından bu fiyat artışının sigarayı bırakmak için bir fırsat olabileceğini vurguluyor. Bu vergi düzenlemesinin tütün sektörüne, fiyatlara ve nihayetinde enflasyona yansımaları merak konusu. Ekonomistler, vergi artışlarının enflasyonist baskıları artırabileceği ve özellikle dar gelirli vatandaşlar üzerinde ek yük getirebileceğini belirtiyor. Aynı zamanda, kayıt dışı tütün ticaretinde artış yaşanabileceği yönünde uyarılar da geliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri