Marketlerde satılması artık zorunlu

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında başlatılan perakende, otomotiv ve emlak sektörlerine dair düzenlemelerin bu yıl da geçerli olacağını duyurdu.

STOKÇULUĞA YÜKSEK CEZALAR

Bakanlık, özellikle haksız fiyat artışları ve stokçulukla mücadelede caydırıcı cezaların artırılmasının yanı sıra, marketlerde satılması zorunlu olan bazı ürünlerin belirlenmesine yönelik yeni düzenlemeler getirdi. Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren düzenlemeleri 2025 yılı için de uygulamaya devam edecek. Özellikle Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’daki değişiklikle, haksız fiyat artışı ve stokçulukla mücadelede cezaların caydırıcılığı artırılacak. Buna göre, fahiş fiyat artışı yapan işletmelere verilecek cezanın üst sınırı 1 milyon liraya çıkarılacak. Ayrıca stokçuluk yapanlara uygulanacak cezalar 12 milyon liraya kadar çıkabilecek. Stokçuluk yapan işletmeler, bir takvim yılı içinde üç kez ceza alması durumunda, faaliyetlerine 6 gün süreyle ara verilebilecek. Bu değişiklik, haksız rekabetin önüne geçilmesi ve tüketicilerin mağduriyetlerinin azaltılması için atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

MARKETLERDE ZORUNLU SATILACAK

Ticaret Bakanlığı, gıda sektöründe tüketici taleplerini karşılamak amacıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir market şubelerinde, glütensiz tatlılar, tuzlu atıştırmalıklar ve un gibi glütensiz ürünlerin satışı zorunlu hale getirildi. 400 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir market şubelerinde ise, glütensiz ekmek ve makarna gibi ürünlerin de satışa sunulması gerektiği belirtildi. Bu düzenleme, glütensiz ürünlere olan talebi karşılamayı ve sağlık bilincine sahip tüketicilere daha geniş bir seçenek yelpazesi sunmayı amaçlıyor.

DÜZENLEMELERİ VE ÜRETİCİ HAKLARI GÜÇLENDİRİLİYOR

Bakanlık, pazarlarda yapılan satışlara ilişkin de önemli düzenlemeler getirdi. Kapalı pazarlarda satış yerlerinin sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralanması uygulaması kaldırıldı. Ayrıca, sebze ve meyve ticaretine yönelik yeni düzenlemelerle üretici hakları güçlendirildi. Buna göre, üretici örgütü belgesi almak için gerekli olan sebze ve meyve üreticisi sayısı 50'den 25’e indirildi. Üreticilere ödenecek mal bedelinden hamaliye ücreti gibi kesintilerin yapılması yasaklandı. Ayrıca, toptancı hallerinden mal alanların hamaliye hizmeti almak zorunda olmamaları ya da bu hizmeti almadan ücret ödememeleri gerektiğine dair yeni bir düzenleme getirildi. Bu adım, üreticilerin daha adil bir şekilde ticaret yapmalarını sağlamayı hedefliyor.

HAL HAKEM HEYETLERİNDE PARASAL SINIR BELİRLENDİ

Ticaret Bakanlığı, hal hakem heyetlerinde uygulanacak parasal sınırı da belirledi. Yeni düzenleme ile hal hakem heyetlerinde işlemlerin daha etkin bir şekilde çözülmesi sağlanacak. Hal hakem heyetleri, ticari uyuşmazlıkların çözülmesinde önemli bir rol oynarken, bu yıl itibariyle uygulanacak parasal sınır 887 bin 9 lira olarak belirlendi. Bu düzenleme, büyük ölçekli ticari ihtilaflarda çözüm sürecini hızlandırmayı ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkları daha etkin bir şekilde çözmeyi amaçlıyor.

SEKTÖRLERDEKİ DENETİMLERİ GÜÇLENDİRECEK

Ticaret Bakanlığı, perakende, otomotiv ve emlak sektörlerinde geçen yıl başlatılan düzenlemeleri bu yıl da devam ettirerek sektördeki denetimleri güçlendirmeyi hedefliyor. Haksız fiyat artışlarının ve stokçuluğun önlenmesi adına yapılan düzenlemeler, sektördeki şeffaflık anlayışını artırmayı ve tüketicilerin mağduriyetini en aza indirmeyi amaçlıyor. Bakanlık, bu düzenlemelerle piyasada denetimleri daha etkili hale getirmeyi ve tüketicilere daha güvenilir bir alışveriş ortamı sunmayı planlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri