TARLADA HASAT BAŞLADI
Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesine bağlı Bedesten Köyü'nde, 21. yüzyılın süper meyvesi olarak adlandırılan aronya üretimi başladı. Anadolu Aronya tarafından organik olarak yetiştirilen aronya meyvesi, tüm dünyada sağlık açısından olumlu sonuçlar veren ve geniş kitlelerce kabul gören bir ürün olarak dikkat çekiyor.
AROMASI UNUTULMUYOR
Antioksidan açısından en zengin meyvelerden biri olan aronya, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanser hücrelerinin oluşumunu ve büyümesini önlemesiyle biliniyor. Ayrıca damar genişletici etkisi ve pıhtı oluşumunu engellemesiyle de sağlık açısından büyük faydalar sağlıyor.
DAMAKLARDA GÜZEL LEZZET BIRAKIYOR
Yahşihan’ın verimli topraklarında yetiştirilen bu değerli meyve, sağladığı sayısız fayda ile tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Anadolu Aronya yetkilileri, organik üretim alanında geliştirdikleri bu projeyi görmek ve aronyanın faydalarından yararlanmak isteyenleri Bedesten Köyü’ne bekliyor. Türkiye’nin kısıtlı bölgelerinde yetiştirilen Aronya'nın yetiştiği yerler genellikle Kuzey Amerika ve Doğu Avrupa'dır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde, Kanada'da, Rusya'da, Polonya'da ve Baltık ülkelerinde yetişir. Ancak, bazı bölgelerde bahçe yetiştiriciliği veya süs bitkisi olarak da yetiştirilebiliyor.
Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesine bağlı Bedesten köyünde çiftçilik yapan Haydar Gümüşbaş, ilk kez yetiştirdiği aronyanın hasadına başladı. Dünyada "süper meyve" olarak tanınan bu meyve, tıbbi bitkiler sınıfında yer alıyor. Ayrıca birçok hastalığa karşı koruyucu özellikleriyle biliniyor. Aronya, vitamin ve antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve özellikle kalp sağlığını destekliyor. Hem taze tüketimi hem de ilaç sanayisinde kullanımıyla dikkat çeken aronyanın kilogramı 200 TL’den alıcı buluyor.