20 bin sektör girişim faaliyetinde bulundu

Finansal hizmet faaliyetlerinde 275 girişim, sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında 74 girişim, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde ise 19 bin 761 girişim faaliyet gösterdi.

YARDIMCI FAALİYETLERDE OLUŞTU

Faktör maliyetiyle katma değer 1 trilyon 432 milyar TL, üretim değeri ise 2 trilyon 56 milyar TL olarak gerçekleşti. Mali aracı kuruluşlarda toplam katma değerin %88,6'sı finansal hizmet faaliyetlerinde, %4,5'i sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde, %6,9'u ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde oluştu. Üretim değerinin ise %84'ü finansal hizmet faaliyetlerinde, %9,7'si sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde, %6,3'ü ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde oluştu.

HİZMETLER İLE SİGORTA FAALİYETLERİ

Bir önceki yıla göre faktör maliyetiyle katma değer %34, üretim değeri %41,9 arttı. Faktör maliyetiyle katma değer bir önceki yıla göre finansal hizmet faaliyetlerinde %26,2, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde %107, sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde %317,5 arttı. Üretim değeri ise bir önceki yıla göre finansal hizmet faaliyetlerinde %35,3, sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde %82,2, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde %106,6 arttı.

FİNANSAL HİZMET FAALİYETLERİ

Mali aracı kuruluşlarda en yüksek istihdam finansal hizmet faaliyetlerinde gerçekleşti. Mali aracı kuruluşlarda 2022 yılında 324 bin 764 olan yıllık ortalama çalışan sayısı 2023 yılında 345 bin 438 olarak gerçekleşti. Toplam istihdamın %66,3'ünü finansal hizmet faaliyetlerinde, %7,1'ini sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında, %26,6'sını ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde çalışanlar oluşturdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri