Yapılan bilgilendirmede desteklerden yararlanmak isteyen çiftçilerin en geç 19 Şubat 2024 tarihine kadar müracaat etmeleri gerektiği hatırlatıldı.
BALIŞEYH İLÇESİNDE ÜRETİCİLER BİLGİLENDİRİLDİ
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi (KKYDP) Tebliğ Uygulama esaslarının yayınlanması ile 3 Ocak 2024 tarihinde başlayan başvurular, 19 Şubat 2024 tarihinde sona eriyor. Bu kapsamda Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şubesi Teknik Personelleri tarafından, Balışeyh İlçesinde üreticiler ile bir araya gelinerek yatırım konuları, hibeye esas projeler ve hibe oranları anlatıldı. Yapılan açıklamada “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Başvurular 03.01.2024 tarihinde başlamış olup, 19.02.2024 tarihi saat 23:59 itibariyle sona erecektir” ifadelerini yer verildi.
HİBE DESTEKLERİ KAPSAMI
Kapalı ortamda bitkisel üretim, bitkisel ürünlere yönelik yatırımlar, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal ürünlere yönelik yatırımlarda, değerlendirme sonucunda uygun kabul edilen başvurularda, aldığı puana bakılmaksızın öncelikle yatırım yeri tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesinde bulunan projelere hibe desteği verilir. İlin bütçesi dahilinde uygun kabul edilen diğer projeler puan sıralaması göz önünde bulundurularak hibe desteğinden faydalandırılır. Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin bulunduğu iller Tebliğin ekinde yer almaktadır. Aynı projede farklı konular kapsamındaki ürün ya da ürün gruplarının işlenmesi ve paketlenmesine yönelik proje teklifi yapılamaz. Örneğin, sütün işlenmesine yönelik faaliyette bulunan bir işletmede meyve, sebze gibi başka bir ürünün işlenmesi ya da paketlenmesi için proje başvurusu yapılamaz. Ancak ilgili mevzuata uygun olması koşuluyla soğuk hava depolarında farklı ürün ya da ürün gruplarının depolanmasına yönelik proje başvuruları kabul edilir.
TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIM KONULARI
Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanmasına Yönelik Yatırımlar. Tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik yatırımlar 1. Başvurular için konu kodu TÜİ-A olmalıdır. 2. Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik tüm yatırım niteliklerindeki başvurular hibe desteği kapsamında değerlendirilir. 3. Destek kapsamında olan tıbbi aromatik bitkiler: Adaçayı, alıç, aloe vera, altın otu, anason, aronya, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çobançantası, çörekotu, çöven, dağ çayı, defne, dereotu, devedikeni, domuz turpu, ebegümeci, ekinezya, eşek hıyarı, fesleğen, geven, goji berry, göl soğanı, gümüş düğme, hardal, haşhaş, hatmi, hint yağı, hodan, hünnap, ıhlamur, ısırgan otu, kapari/kebere, karaasma, karabuğday, karahindiba, kekik, kırmızı biber, kısa mahmut, kimyon, kişniş, kuşburnu, kuzukulağı, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, Meryem ana, mersin, meyankökü, nane, nezle otu, oğul otu, öksürük otu, pelin, pire otu, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu, şeker otu, şevketi bostan, üzerlik otu, vanilya, yaban mersini, yağ gülü, yüksükotu, zencefil ve zerdeçaldır.