İKİNCİ BİR EMRE KADAR KAPALI
Kırıkkale’nin çevre illerinde geçtiğimiz aylarda görülmeye başlanan şap hastalığı sonunda Kırıkkale’ye de sıçradı. Kırıkkale’de büyükbaş hayvanları etkileyen şap hastalığının tespit edilmesi üzerine hayvan pazarı kapatıldı. Kırıkkale’nin bir çok noktasında şap hastalığının tespit edildiğine işaret eden Kırıkkale Kasaplar ve Celepler Esnaf Odası Başkanı Gazi Karafilik, ikinci bir emre kadar her hafta kurulan canlı hayvan pazarının kapatıldığını açıkladı.
BULAŞICI BİR ÖZELLİĞE SAHİP
Oda başkanı Karafilik “Şap hastalığı hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalıktır. Hastalığa bütün çift tırnaklı hayvanlar duyarlı olup çok bulaşıcı bir özelliğe sahiptir. Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksektir. Hastalığın direk ekonomik kayıpları arasında özellikle genç hayvan ölümleri, süt ve et veriminde düşme, üreme performansında düşme sayılabilir. Kaybı en aza indirmek için Kırıkkale’de ilgili kurumlar tarafından tüm tedbirler alınıyor. Bu kapsamda her hafta kurulan canlı hayvan pazarımız da ikinci bir emre kadar kapalı tutulacak” ifadelerine yer verdi.
ŞAP HASTALIĞIYLA MÜCADELE
Şap hastalığıyla ilgili mücadele konusunda bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar “Ahır giriş ve çıkışlarına dezenfektan konularak hayvanların ayak dezenfeksiyonlarının sağlanması, Ahırlara bakıcılardan başka yabancı şahıs ve ziyaretçilerin sokulmaması, Dışarıdan yeni satın alınan hayvanların 21 gün süreyle karantinaya alınmaları hastalıksız olduğu tespit edilenlerin sürüye dâhil edilmeleri ve sevk edilecek hayvanlara en az 21 gün öncesinden mutlaka aşı yaptırılması gerekir. Şap hastalığında etkene yönelik tedavi yapılamaz. Fakat hastalığın yan etkilerine tedavi yapılabilir. Ağızdaki yaralar karbonatlı, sodalı su, veya sirkeyle yıkanır temizlenir. Ayaklar hayvan vücuduna uygun dezenfektanlarla temizlenir.
Ateşli dönemlerde antibiyotikler kullanılır. Ahırın dezenfekte edilmesi için Sodyum hipoklorit olarak bilinen çamaşır suyu kullanılabilir. Çamaşır suyunu 2 LT sini bir tenekeye dökerek üzerine 5 litre su ile seyrelterek pompayla veya süpürge ucu ile hayvanların olmadığı ahıra uygulanır. Ahırın girişine uygun genişlikte bir leğene çamaşır suyu dökülerek ahıra giren çıkan kişi ayaklarını bu sudan geçirmelidir. Hastalıkla mücadelede en önemli unsur hastalık etkenini bertaraf edilmesi yayılmasının önlenmesidir. Bunu da karantina ve dezenfektanlarla yapılması mümkündür” dedi.