Seyit Çevik’e Son Görev

Seyit Çevik’e Son Görev
Keskin ilçesine bağlı Hacıali Obası köyünde dünyaya gelen ve Hacı Taşan, Neşet Ertaş gibi bozlak kültürünün önemli temsilcilerinin yanında keman çalan abdallık geleneğinin temsilcisi Seyit Çevik, 79 yaşında hayatını kaybetti.

Keskin ilçesine bağlı Hacıali Obası köyünde dünyaya gelen ve Hacı Taşan, Neşet Ertaş gibi bozlak kültürünün önemli temsilcilerinin yanında keman çalan abdallık geleneğinin temsilcisi Seyit Çevik, 79 yaşında hayatını kaybetti.

Çevik, memleketi Keskin’de dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

Seyit Çevik’e Son Görev - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriDUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Keskin ilçesine bağlı Hacıali Obası köyünde 79 yıl önce müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve müzik hayatına bağlama çalarak başlayan, daha sonra keman ile devam eden Çevik, memleketi Keskin’de ikindi namazına müteakip kılınan namaz sonrası dualar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazına Vali Yunus Sezer, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kesrin Kaymakamı Tekin Erdemir, Keskin Belediye Başkanı Dede Yıldırım ile çok sayıda Çevik ailesinin eş, dost ve akrabaları katıldı.

Seyit Çevik’e Son Görev - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriABDAL GELENEĞİNİN TEMSİLCİSİYDİ

Abdal müziği geleneğini kemanı ile icra eden Abdal müziğindeki tınıları elde edebilmek için kemanda farklı akort,  farklı parmak ve yay teknikleri kullanıyor olması da Çevik’in keman dalında kendine has özgü yorumunu bir kez daha gözler önüne seriyordu.  Geçmiş yıllara ait plak ve kasetleri bulunan ve halen günümüzde de kemanı eşliğinde söylediği türkülerin dinlendiği Seyit Çevik, TRT arşivlerinde de önemli kültür mirası olarak yer aldı.

KEMAN USTASI SEYİT ÇEVİK KİMDİR?

1941 yılında Keskin’in Hacıali Obası köyünde dünyaya gelen Seyit Çevik, yörenin bağlama icra eden ustalarından Aşır Çevik’in oğludur. Okul eğitimi alamayan Çevik, babası Aşır ustadan bağlama çalmayı öğrenir ve düğünlerde çalıp söylemeye başlar. Zamanla kendini yetiştiren Çevik’e teyzesinin oğlu olan yörenin tanınmış halk ozanı Hacı Taşan, yanına alır ve kendisine Ankara’dan bir keman alır. Bu sayede Seyit Çevik’in keman ile olan hayatı başlar. Merhum Seyit Çevik’in yetiştirdiği çıraklar, Erol Cöke, Verdi Taşan, Çetin İçten, Valit Taşan ve Erdal Cöke.

Bu haber toplam 809 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.