Kırıkkale'de KETEM hizmetleri tanıtıldı
Farkındalığın artırılması amacıyla gerçekleşen etkinliklerde Kırıkkale’deki KETEM hizmetleri tanıtıldı.
BİLGİLENDİRMELERDE BULUNULDU
Toplum Sağlığı Merkezi personelleri Ebe Derya Ayas ve Semra Tuncay tarafından Serviks Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle Kırıkkale Üniversitesinde stant açıldı. Öğrenci ve çalışanlara yönelik kanserden korunma yolları ile ilgili bilgilendirmeler gerçekleştirilerek, KETEM hizmetlerinin tanıtımı yapıldı ve taramaların önemi anlatıldı. Diğer taraftan yine Serviks Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla Kırıkkale Yenimahalle Kız Kuran kursunda eğitim düzenlendi. Eğitimde kadınlara Serviks kanserinin nedenleri, belirtileri ve korunma yolları anlatılarak, taramanın önemi hakkında bilgilendirme yapıldı.
KETEM’DE ÜCRETSİZ TARAMA
Yapılan açıklamada “Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak amacımız, kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve kanser farkındalığının sağlanması için eğitim programlarının sadece belirli gün haftalarla sınırlı kalmayarak yıl boyunca planlanması ve tüm halkımıza ulaşabilecek şekilde devam etmesidir. Kırıkkale Halk Müdürlüğü Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM), 40-69 Yaş Aralığındaki Kadınlar Meme Kanseri, 30-65 Yaş Aralığındaki Kadınlar Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri, 50-70 Yaş Aralığındaki Kadın ve Erkekler Kolorektal Kanseri, taramalarını ücretsiz yaptırabilirler” ifadelerine yer verildi.
KANSER NEDİR?
Kanser, en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir. Bu çoğalma sırasında, kanser hücresinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bazen hücre normalde yaptığı işlevlerini yapmazken, bazen de normalde olmayan bazı yeni işlevleri de yapmaya başlayabilir. Anormal şekilde çoğalan bu hücreler bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal edecek ve işgal ettiği bu bölgelerin görevlerini engelleyecektir. Bu oluşum, kanserin türlerine göre değişiklik göstermektedir. Tümörler bening (iyi huylu) veya maling (kötü huylu) olabilir. Selim tümörler kaynak aldıkları bölgeyle sınırlıdırlar, diğer bölgelere yayılım yapmazlar. Habis tümörler ise kaynak aldıkları bölgede büyürler, ayrıca komşu dokulara ve uzak organlara yayılabilirler. Habis tümörlere kanser denir. Ancak kanser konusunda önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser, dünyada olduğu gibi, ülkemizde de öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeni ile önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle Bakanlığımızın Kanser ile Mücadelede hedefi; 2020 yılına kadar ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini % 10, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini % 25, tüm vücut kanserlerini de % 15 oranında azaltmaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.