Kırıkkale’de gökyüzünde herkes bunu görüyor

Kırıkkale’de gökyüzünde herkes bunu görüyor
 İnternet Editörü
Son günlerde Kırıkkale semalarında uçakların gökyüzünde bıraktığı izler herkes tarafından merak ediliyor. Uçakların gökyüzünde bıraktığı bu beyaz çizgi halindeki duman ya da sisler neden oluyor? İşte bütün detaylar haberimizde.

NEDEN KAYNAKLANIYOR?

Uçakların havadayken neden arkalarında beyaz iz ve duman şeklinde bulutlar bıraktığını hepimiz merak etmişizdir. Bu izlerin kimyasal maddeler taşıdığı ve bizi zehirlediği iddialarını duymayanımız yoktur. Peki, bu izle neden var? Zehirli mi? Gökyüzünün içinde seyreden uçakların arkalarında gözlenen küçük, suni ve çizgi şeklindeki bulutları hemen hemen her gün gökyüzünde gözlemlemek mümkün. Bazı insanlar bu izlerin "kimyasal madde" olduğunu iddia ederek vatandaşları paniğe sürükledi.

ucak.jpg

YOĞUNLAŞMAYLA ORTAYA ÇIKIYOR

Dikkat ettiyseniz, motorlarının ardında beyaz izler bıraktığı uçaklar, yüksekten uçan uçaklardır. Çünkü alçak irtifalarda uçan uçaklarda bu görüntüye rastlamamız pek mümkün değil. Uçakların arkasında oluşan ve “kuyruk izi (contrail)” olarak bilinen iz, uçaklardan çıkan sıcak egzoz gazı nedeniyle oluşmaktadır. Uçaklar, yaklaşık 25-30 bin feet yükseklikte uçmaktadır ve bu seviyedeki hava sıcaklığı yaklaşık -50 derece civarındadır. Uçak egzozundan çıkan gaz, çevreye göre çok daha sıcaktır ve donma noktasının çok altındaki havayla karşılaşıp hızlı biçimde yoğunlaşmaktadır.”

ucak-jpg2.jpg

HAVA KOŞULLARINDAN KAYNAKLANIYOR

Bu yoğunlaşma dakikalarca hatta saatlerce sürebilen sirüs bulutları oluşturacak şekilde donmaktadır. Bu izler iddia edildiği gibi hava durumunu değiştirebilecek etkide değildirler. Bu durum soğuk bir havada cama doğru nefes vermeye benzetiliyor. Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerde uçakların kuyruk izi, aniden kesiliyor gibi görülmektedir. Öncelikle uçağın hızı ve uzaklık ani bir kesinti izlenimi verse de azalarak kaybolma durumu söz konusudur. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir. Dolayısıyla kuyruk izinin kaybolmaya başladığı durumlar, atmosferdeki hava koşullarının değişimiyle ilgilidir.

Bu haber toplam 253 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.