TÜRKİYE’DE SEMBOL BİR PROJE

TÜRKİYE’DE SEMBOL BİR PROJE
Huzur Köy Aile Psikoeğitim Seminerleri başladıKırıkkale’de kurulan ve bağımlılıkla mücadelede Türkiye’de ilk olma özelliği bulunan Huzur Köy Bağımlılıkla Mücadele ve Sosyal Uyum Merkezi, Aile Psikoeğitim Seminerlerinin...

Huzur Köy Aile Psikoeğitim Seminerleri başladı

Kırıkkale’de kurulan ve bağımlılıkla mücadelede Türkiye’de ilk olma özelliği bulunan Huzur Köy Bağımlılıkla Mücadele ve Sosyal Uyum Merkezi, Aile Psikoeğitim Seminerlerinin açılış ve tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu “Türkiye’de sembol bir proje. Bir başka örneği yok. Bizim Kırıkkale’deki uygulamalarımızdaki başarı ülke genelinde başlatılacak uygulamalara da iyi bir örnek teşkil edecek. Bunun için başarılı olmak istiyoruz” diye konuştu.

AİLELERDE İŞİN İÇERİSİNE DAHİL OLUYOR

Huzur Köy Projesi kapsamında Kırıkkale Valiliği koordinesinde, bireyin temiz kalma döneminde aile faktörünün önemi ve bireyin desteklenmesi, Aile içi iletişim ve beden dili, Ebeveyn-çocuk ilişkileri, Hayır diyebilme gibi konu başlıkları altında aile psikoeğitimleri başlıyor. Bu kapsamda Huzur Köy Bağımlılıkla Mücadele ve Sosyal Uyum Merkezi, Aile Psikoeğitim Seminerlerinin açılış ve tanıtım toplantısı İl Müftülüğü konferans salonunda yapıldı. Toplantıya Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, il müdürleri, Huzur Köy Projesinin paydaş kurumları ve danışan bireylerin aileleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Bağımlılık uzmanı Çağlar Erdem’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantı, Umuda Yolculuk Derneği Başkanı Banu Doğan’ın, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Kırıkkale İl Başkanı Volkan Kutluca’nın ve İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş’ın konuşmasıyla devam etti.

TEHLİKE GİDEREK ARTIYOR

Uyuşturucunun tüm toplumu etkilediğine işaret eden Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu “2003 yılında elde edilen verilere göre uyuşturucu 320 milyar dolar civarında büyük bir ekonomik güce sahip olduğu açıklanmıştı. Burada çok büyük bir rant var. Diğer bir anlamda uyuşturucu Dünyanın 8. Büyük ekonomisi, dünyanın 88 ülkesinden büyük bir ekonomik güce sahip. 2019 BM verilerine göre 275 milyon kişi uyuşturucu kullanmış. Bu giderek artıyor. Uyuşturucu eskisi gibi değil şimdi sentetik uyuşturucularda dünyanın gündeminde. Çocukları kandıracak şekilde renklendirilerek, çok daha ucuza satılarak çocukları maddeye bağımlı hale getiriyorlar. Bütün terör örgütleri de bu rantın belirli bir kısmından istifade ediyor”.

BİR BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

“Türkiye uyuşturucuyla mücadelede yakalamalarda dünyanın şampiyonu diyebiliriz. Kolluk kuvvetlerimiz ellerinden geleni yapıyor. Ama sadece bu iş kolluk kuvvetlerimizin mücadelesiyle baş edilecek bir konu değil. Bu mücadelenin bir tarafından hepimizin tutması gerekiyor. Huzur Köy projesi bu manada oldukça önemli bir açığı kapatacak. Türkiye’de sembol bir proje. Bir başka örneği yok. Bizim Kırıkkale’deki uygulamalarımızdaki başarı ülke genelinde başlatılacak uygulama da iyi bir örnek teşkil edecek. Cumhurbaşkanlığı tarafından rehabilitasyon sürecinin kurumsal bir yapıya kavuşması için strateji planına dahil edildi.  Yakında inşallah Türkiye’nin her tarafında rehabilitasyon merkezleri kurulma süreci başlayacak”.

EĞİTİMLER 3 AY SÜRECEK

Türkiye’de Huzur Köy’de hayata geçirilen rehabilitasyon merkezi gibi yerlere ihtiyaç olduğuna işaret eden Vali Tekbıyıkoğlu “AMATEM’de iş bitmiyor. Buradan sonra da çocukların desteğe ihtiyaçları var. Türkiye’de ilki de bizim ilimizde olacak. Biz inşallah bunu paydaşlarımızla birlikte başarabilirsek örnek bir uygulama olacak. Bağımlı bireylerimizi yeniden topluma kazandırmak için çaba harcıyoruz. Biz çocuğumuza sahip çıktık, bunun garantisi yok torunumuza sahip çıkabiliriz. Bu konu ötelenmesi gereken bir konu değil. Biz bu çocuklarımıza danışan diyoruz. Bağımlılıkla mücadele toplumun tüm kesimlerinin dahil olması gerekiyor. Önleyici hizmetler kapsamında 3 tane mobile ekip oluşturduk. Bu ekip içerisinde uzman personellerimiz olacak. Bu ekiplerimizle risk gruplarına ulaşacağız. Ailesiz bu iş olmuyor. Bazen insanlar bağımlı çocuklarına nasıl davranacağını bilmemesi, süreci daha da zora sokuyor. Burada 3 ay sürecek eğitimlerin en önemli kısmı bu konuda bilgilenmek isteyen vatandaşlarımıza böyle bir durumla karşılaşırlarsa süreci nasıl yönetecekleri, çocuklarını tekrar nasıl kazanabileceklerine ilişkin eğitimler verilecek. Şimdiden bu eğitimlerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İŞTE DÜZENLENECEK SEMİNERLER

Bağımlı ailelerini de eğitim çalışmalarının içine alıp bağımlılıkla mücadele, aile içi süreç yönetimi programlan oluşturuldu. Bireyin temiz kalma döneminde aile faktörünün önemi ve bireyin desteklenmesi, Aile içi iletişim ve beden dili. Ebeveyn-çocuk ilişkileri. Hayır diyebilme. Etkili problem çözme, Öfke yönetimi. Motivasyon. Atılganlık. Sorumluluk, Bilinçli farkındalık, Stres yönetimi, Zaman yönetimi. Temel özgüven geliştirme. Sosyal beceri geliştirme. Empatik beceriyi geliştirme. Yaşam doyumu ve öznel iyi oluş. Çocukluk döneminde kariyer yönetim becerileri. Kendini toparlama gücü ve Duygusal denge seminerleri verilecek. Kırıkkale Valiliği koordinesinde, İl Sağlık Müdürlüğü, Türkiye Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve Umuda Yolculuk Derneği işbirliğinde 28 Şubat 2022 tarihi itibariyle başlayacak seminerler Kırıkkale İl Müftülüğü Konferans Salonunda gerçekleşecek. HABER. Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 14 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.