Türk Metal'in sözleşme taslağı son halini alıyor

Türk Metal'in sözleşme taslağı son halini alıyor
Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında başlayacak Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri öncesi, Toplu İş Sözleşmesi Taslak Çalıştayımız 21 Ağustos 2021 Cumartesi günü yapıldı....

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında başlayacak Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri öncesi, Toplu İş Sözleşmesi Taslak Çalıştayımız 21 Ağustos 2021 Cumartesi günü yapıldı. Anadolu Hotels Esenboğa Thermal’de düzenlenen çalıştaya MESS’e bağlı işyerlerinde görev alan 600’e yakın işyeri sendika temsilcimiz katıldı.

YENİ BİR MÜCADELENİN BAŞLANGICINDAYIZ

Taslak Çalıştayı, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın açılış konuşması ile başladı. Konuşmasına, pandemi sürecinin etkileri devam ederken, yeni bir mücadele sürecinin başlangıcında bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu belirterek başlayan Genel Başkan Kavlak, “Büyük başarıların arkasında büyük düşünen beyinler, inanç, özgüven ve emek vardır. İşte bu saydıklarımın hepsi bu salonda var” diyerek temsilcilerimizi selamladı. Sözlerine yaşadığımız dünyada sürekli olarak adaletsizlikle mücadele edildiğinden bahsederek devam eden Genel Başkanımız Kavlak, “Biz, yıllardır bu bozuk düzenle mücadele ediyoruz. Eşitliğin, adaletin, mutluluğun ancak yanından geçebiliyoruz, ama acılardan payımıza düşeni, hep biz alıyoruz. Payımıza düşen de hep yokluk oluyor. Payımıza düşen, hep yoksulluk,  payımıza düşen, bir lokma ekmek için mücadele oluyor. Çoğu zaman da en ufak bir güvencemiz olmadan köle gibi çalışmak, buna itiraz ettiğimiz zaman da işsizlik ve açlık oluyor” diye konuştu.

EL SIKMAYI, KUCAKLAŞMAYI BİLDİĞİMİZ GİBİ, MÜCADELE ETMEYİ DE, KAVGA ETMEYİ DE İYİ BİLİRİZ

Emekçilerin sohbetlerinin ana konusunun yaşadıkları zorluklar olduğunu belirten Genel Başkan Kavlak, “Bize hiç kimse hayatı altın bir tepsi içinde sunmaz. Bırakın altın tepsiyi, bize hak ettiklerimizi gönül rızasıyla bile vermezler. Hatta biz, yasalarla güvence altına alınmış haklarımız için bile mücadele etmek zorunda kalırız.  Savaşırız… Ekmeğimize göz dikenlerle savaşırız. İnsan gibi yaşamak için savaşırız. Düzenle, sistemle, sistemin kuş sütüyle beslediği beylerle savaşırız. Bunlar yetmez, an gelir pandemiyle, gün gelir Kod-29’la savaşırız. Ezcümle dostlarım, biz kaderle savaşırız… Ama görmezden gelinmeye, yokmuşuz gibi davranılmaya da dayanamayız. Zorluklara göğüs germeyi iyi biliriz. Ama haksızlığa, sömürüye katlanamayız. Yeri geldiğinde, söz konusu memleket olduğunda ekmeğimizin küçültmesinden korkmayız. Ama enayi yerine konulmaya tahammül edemeyiz. Çünkü el sıkmayı, kucaklaşmayı bildiğimiz gibi, mücadele etmeyi de, kavga etmeyi de iyi biliriz” ifadesini kullandı.

YİNE KAZANACAĞIZ, BUNDAN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN

MESS ile yürütülecek grup toplu iş sözleşmesi sürecine değinerek konuşmasına devam eden Genel Başkan Kavlak, şunları söyledi: “Bugün burada, siz değerli temsilcilerimizle bir atölye çalışması yapacağız. Sizlerin taleplerini, önerilerini alacağız. Ardından, yarın yeniden Başkanlar Kurulumuzu toplayacağız. Pazartesi günü taslağımıza son şeklini verip, salı günü Vardiya Gazetemizin basımını yapacağız. Çarşamba günü de bir basın toplantısıyla sözleşme taslağımızı kamuoyuna açıklayacağız. İşimiz kolay mı? Değil, gerçekten değil… Pandeminin neden olduğu sorunlar, işyerlerindeki duruşlar, ihracattaki daralma, otomobil satışlarındaki azalma derken işimiz her geçen gün zorlaşıyor. Biliyorsunuz, bir de başımızda çip sorunu var. Hiç beklenmedik duruşlar yaşanıyor. O nedenle işimiz kolay değil… Zor, hem de çok zor. Buna bir de, ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar ve siyasal ortamın belirsizliği gibi nedenler eklendiğinde özellikle yabancı sermayeli işverenlerimiz ciddi bir tedirginlik yaşıyorlar. Üretimde bir daralmaya neden olan bu durum, işimizi daha da zora sokuyor. İşçinin, sendikanın elindeki en etkili silah olan grev hakkı, ne yazık ki, özgürce kullanılamıyor. Birkaç belediye dışında 20 yıldır bu ülkede grev yapılamıyor. En önemli silahımızın elimizden alındığı, sendikaların yüksek hakem kuruluyla tehdit edildiği bir dönemi yaşıyoruz. Ancak şunu da unutmayalım, bir söz vardır. Kolayı herkes yapar, önemli olan zoru başarmaktır, denir. Türk Metal, hep zoru başaran olmuştur. En zor dönemlerde ayakta kalmıştır. Bu kez de zoru başarmak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Arkamızda sizin gücünüz, desteğiniz, yılmadan, bıkmadan süren direnciniz oldukça, yine kazanacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

HESAP ZAMANI YAKLAŞIYOR

Pandemi döneminde emekçilerin tezgâhları başında olduğuna dikkat çekerek sözlerini sonlandıran Genel Başkan Kavlak, “Şunu iyi bilin, bu ülkede herkes evindeyken, karantinadayken, hastalıktan korkarken, kaçarken, biz kaçmadık. Tezgâhımızın başındaydık. Ülkemiz ekonomisini ayakta tutmak için, sanayi üretimine destek olmak için, sizin karlarınız için, ölümüne çalıştık. Canımız pahasına çalıştık. Biz, üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra sizde, bize borcunuz var. İşverenlerimizin, çarkları dönenlerin, bize borcu var. Bu ülkeyi yönetenlerin, ülkemizin birliği, beraberliği için şehit olan Ahmetlere, Mehmetlere olduğu kadar, ekonomiyi ayakta tutmak için hastalanıp işbaşında şehit olan Covid-19 virüsü nedeniyle can veren sizlere de borcu var. OTİS işçisi Cihan’a, Nemaks işçisi Ali’ye, Türk Traktör’den Fatih’e, BSH’tan Sedef’e, Arçelik’ten Serdar’a, Musa’ya, daha nicelerine. O kardeşlerimize, canlarımıza, herkesin borcu var. Değerli kardeşlerim, işte şimdi o borcu tahsil etmenin zamanıdır. Bu öyle kuru kuruya bir teşekkürle geçiştirilecek bir borç değildir. Büyük bir borçtur. Az kaldı, o günler geliyor. Bu borç çok yakında hak ettiğiniz biçimde tahsil edilecektir. Artık hesap zamanı yaklaşıyor. Maskesiz, mesafesiz,  avuçlarımızda biriken alacaklarımızla, alnımızın akıyla, ürettiklerimizden hakça payımızı almanın zamanı yaklaşıyor. Dostlarım, hiç merak etmeyin. İşverenlerimiz, bacaları tütenler biz ölümüne üretirken, canımız pahasına çarkları döndürürken, salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızı toprağa verip, tezgâhlarımıza geri dönerken, karlarına kar katanlar, toprağa verdiğimiz o canların anısına sizlere olan borcunu ödeyecektir, ödeyecektir, ödeyecektir. Çünkü biz, canımız pahasına çalıştık. Ölümüne çalıştık” dedi.

SUNUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ çıktı. Altundağ, Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAEM) tarafından düzenlenen ve 98 bine yakın üyemiz tarafından yanıtlanan “Üye Beklenti Anketi”nin sonuçlarını değerlendirdiği bir sunum gerçekleştirdi. Genel Başkan Yardımcısı Altundağ’ın ardından Türk Metal Sendikası Toplu İş Sözleşmeler Dairesi Başkanı Mahsun Turan ve Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi (ANAR) Genel Müdürü İbrahim Uslu da birer sunum gerçekleştirdi. Turan, sunumunda Türk Metal-MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecine değinerek, süreç boyunca geçilecek aşamalar ve karşılaşılacak muhtemel zorluklarla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, Uslu da Anar tarafından düzenlenen ve 10 bine yakın üyemizin katıldığı beklenti anketini sonuçları açıkladı. Sunumların ardından 2021 Türk Metal-MESS Grup Toplu İş Sözleşme Taslak Çalıştayı başladı. Temsilcilerimiz 7, 8, 9 ve 10 kişilik gruplardan oluşan toplam 69 masada uzun tartışmalar ve müzakereler yaparak toplu iş sözleşmesi taslağına ilişkin görüş ve önerilerini şekillendirdiler.

BİR KURUŞU BİLE GÖZARDI EDİLMEYECEK

Taslak Çalıştayı, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, kapanış konuşması ile tamamlandı. Genel Başkan Kavlak, hazırlanacak taslağın üyeleri tatmin edecek bir taslak olacağını belirterek, “Bir kuruşu bile göz ardı etmeden, sizlerin önerilerini, tespitlerini de dikkate alarak en iyisi, en doğrusu, en mantıklısı neyse onu yapacağız” dedi. Genel Başkan Kavlak, İşverenlere seslenerek konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizim istediğimiz rakamlar, Türkiye'nin ekonomik gerçeklerini, çarşının, pazarın pahalılığını yani hayatın iki sene öncesine göre ne kadar zorlaştığını yansıtan rakamlar olacaktır. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki yarınki Başkanlar Kurulu’muzda belirleyeceğimiz ve pazarlık masasına götüreceğimiz bu rakam son derece titiz bir çalışma sonucu ortaya çıkacaktır ve bilimsel çalışmalarla da desteklenecektir. Biz, karşınıza, işte bu bilimsel çalışmaların sonuçlarıyla geleceğiz” dedi.

Bu haber toplam 22 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.