Tur şirketleri Kırıkkale turunu başlattı
Son yıllarda Kırıkkale'nin bacasız fabrika olan Turizm'den istenilen geliri elde etmesi için şehrin tarihi yapılarının ön plana çıkartma çalışmalarının ardından Kırıkkale'ye davet edilen Tur şirketlerinin Kırıkkale turunu başlattığı bildirildi.
VALİLİK DUYURU YAPTI
Kırıkkale'nin tarihi değerlerini ve doğa güzelliklerini ön plana çıkartarak şehrin bacasız fabrika olan Turizm'den daha fazla yararlanması amacıyla başlatılan projelerin devreye alınmasının ardından Kırıkkale cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kırıkkale Valiliğinin hazırlattığı https://www.kirikkale.com.tr internet sitesi ile Kırıkkale'nin tanıtımı yapılırken, bir süre önce Kırıkkale'ye davet edilen Tur şirketlerinin Kırıkkale'yi turlarına aldığı ve Kırıkkale turunu başlattığı bildirildi. Konuyu sosyal medya hesabından duyuran Kırıkkale Valiliği "İlimiz turizmine önemli bir katkı sağlayacak olan Çeşnigir, Yeşil Vadi, Oba Köy, Kırıkkale Evleri, Silah Anıtı, Sulu Mağara, Taş Mektep gibi turistik alanları görmek için, tur şirketleri gezi turlarını başlattı" ifadelerine yer verdi.
ÇEŞNİGİR KANYONU
Tarihi Çeşginir Köprüsü, Kızılırmak’ın içerisinden geçtiği Çeşnigir Kanyonu, kanyonu tepeden gören cam teras, kanyon kenarındaki yürüyüş parkuru, kanyon içerisinde tekne turu, yöresel ürünler satış alanımız ve birçok güzelliği burada bulacaksınız. Çeşnigir Köprüsü ve Çeşnigir Kanyonu Kırıkkale ilinin en önemli turistik lokasyonlarından bir tanesidir. 13'üncü yüzyıla ait bir eser olan Çeşnigir Köprüsü’nün yapımında kesme taş kullanılmış olup uzunluğu 110 metredir. 6 metre genişliğinde olan köprü kanyon girişinde bulunmaktadır. Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmış ve sonraları köprünün ayak kısımları su içerisinde kalmıştır. Kırıkkale/Keskin-Karakeçili ilçeleri sınırında Kızılırmak’ın geçtiği havzada, Büklükale tarihi kazı alanının yakınında ve Kırıkkale merkeze 38 kilometre mesafede yer almaktadır. Alan 424 dönüm olup; alanda tarihi köprü aydınlatması, cam ve ahşap seyir terası, iskele ve tekne turu, ahşap merdivenler, yürüyüş ve bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, macera parkı, gençlik kampı, su platformları, kafeteryalar, yöresel satış üniteleri, mescit, wc, otopark alanları bulunmaktadır. Ankara ve civar illerde yaşayanlar için eğlenceli aktiviteler yapabilme imkanı sunmasının yanı sıra, huzur bulunacak alternatif bir alan özelliğine sahiptir. Kanyon çevresinde yeme-içme alanları mevcuttur. Ziyaretçilerimiz hem kahvaltı etme hem de yemek yeme amaçlı olarak bu tesislerimizi ziyaret edebilmektedirler. Seyir teraslarında kanyonun muhteşem görüntüsünü izlemeniz ve kanyon kenarındaki parkurda yürüyüş yapmanız, tekne turu ile kanyonun derinliklerine ilerlemeniz sizlerde eşsiz hisler bırakacaktır.
OBAKÖY-YEŞİL VADİ
Kırıkkale’nin başlıca eğlence ve dinlenme alanlarından Obaköy ve Yeşil Vadi, Ankara’dan geliş yönünde uğrak noktalarındandır. Ziyaretçiler açısından önemli etkinlik alanlarını bünyesinde barındırmaktadır. Kızılırmak kıyısında, muhteşem doğanın içerisinde harika bir kahvaltı ile güne başlayabilir, uzun yürüyüş alanlarında doğanın sesini dinleyebilir, şehirden uzak bisiklet sürüş keyfini yaşayabilir ve çocuklarınızla ekolojik tarım uygulamaları yapabilirsiniz. “Obaköy” Kızılırmak kenarında olup, içerisinde hobi (ekolojik tarım) bahçeleri, akvaryum, yöresel çadır, ırmak kenarı iskeleler, ağaçlandırma alanları, yiyecek-içecek alanları, oyun ve spor alanları, yürüyüş alanı, asma köprü, padok alanı ve şelale bulunmaktadır. “Yeşil Vadi” Kızılırmak kenarında yaklaşık 300 dekarlık alan üzerinde olup; içerisinde yeşil alanlar, ırmak boyu iskeleler, pergolalar, otopark, ağaçlık alanlar ve spor alanları yer almaktadır. “Turkuaz Bisiklet Yolu”, Yeşil Vadi’den başlayıp Obaköy’e kadar Kızılırmak boyunca devam eder ve toplam 8 kilometre uzunluğa sahiptir.
SULU MAĞARA
Esrarengiz ve büyülü atmosferiyle güzel vakit geçirmeniz ve güzel fotoğraflar çekmeniz için ideal bir lokasyon. Kayaların arasından gelen suyun biriktiği havuzlu alanı kapsayan 115 metrelik bölüm turizm amaçlı olarak gezilebilmektedir. Keskin ilçesinde yer alan Sulu Mağara yarı doğal-yarı yapay bir mağaradır. Antik dönemde maden galerisi olarak kullanılmıştır. İçi ve çevresi zyaretçilerin konforu düşünülerek yeniden düzenlenen mağara misafirlerini beklemektedir. Toplam uzunluğu 285 metre olan mağara, birbirine bağlı üç kattan ve sırasıyla havuzlu salon, küplü galeri ve alt maden galerisi adı verilen üç galeriden oluşmaktadır. Mağaranın bir bölümünde mermer, diğer bölümünde çamur taşı ve kum taşı bulunmaktadır. Mermerler içerisinde açılan giriş bölümü ile havuzlu salon doğal kesimdir ve Pliyosen Rölyef döneme aittir. Havuzlu salonun Erken Hristiyanlık döneminde yerleşim yeri ve geçici sığınak olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Mağaranın doğal kesiminde yer alan doğu yönündeki küplü ve güneydoğu yönündeki alt galeride yakın zamana kadar maden çıkarılmıştır. Doğal ve yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler, Erken Hristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örülmüştür. Büyük bir bölümü maden ocağı olarak açılan mağaranın en derin noktası 25 metre olup, tavan yüksekliği 1-4 m arasında değerlendirilmektedir. Üç kattan oluşan yapay galeriler maden alımı sonucu oluşmuştur. Ortalama nemi %85, sıcaklığı 18 derecedir. Yağışlı dönemlerde akan yağmur sularını toplamak için antik çağda derinliği 2 metreyi bulan havuzlar yapılmıştır. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet EKİCİ tarafından 2019 yılında yapılan araştırmada Sulu Mağara’dan laboratuar örnekleri alınmış ve mağaranın insan sağlığına olumlu yönde etki ettiği, mağaradaki zengin negatif iyonlar sayesinde insanların solunumu daha kolay gerçekleşeceği, söz konusu negatif iyonların doğal yaşantımız sırasında yüklendiğimiz pozitif iyonları atmamızı sağlayacağı, hatta mevcut havayı solumanın ağrı kesici etkisi olacağı belirtilmiştir. Sulu Mağara “Acil Müdahale Uygulama” işlemleri tamamlanarak 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açılmıştır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne bağlı ören yeri statüsünde hizmet vermektedir. Haber: Mehmet Erkoç
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.