TÜİK'TEN BİTKİSEL ÜRETİM RAPORU
TÜİK 2023 yılı Bitkisel Üretim ikinci tahmin sonuçlarını yayımladı. Yayımlanan sonuçlara göre ülkemizde bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi.
AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ AZALDI
Üretim miktarlarının, 2023 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %7,7; sebzelerde %0,3; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %2,2 oranında artacağı tahmin edildi. Buna göre 2023 yılı üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,9 milyon ton; sebzelerde 31,7 milyon ton; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 27,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %7,4 oranında artarak yaklaşık 41,5 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin %10,4 oranında artarak 21,8 milyon ton, arpa üretiminin %5,9 oranında artarak 9 milyon ton, çavdar üretiminin %6,2 oranında artarak 290 bin ton, yulaf üretiminin %12,3 oranında artarak 410 bin ton olacağı öngörüldü. Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 575 bin ton, 242 bin ton ve 424 bin ton olacağı tahmin edildi. Yumru bitkilerden patatesin ise bir önceki yıla göre %7,7 oranında artarak 5,6 milyon ton üretileceği tahmin edildi. Yağlı tohumlardan soya üretiminin %11,3 oranında azalarak 137,5 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise %13,8 azalarak yaklaşık 2,2 milyon ton olacağı öngörüldü. Şeker pancarı üretiminin %16,9 oranında artarak 22,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
CEVİZDE ÜRETİM ARTIŞI OLACAĞI TAHMİN EDİLDİ
Sebze ürünleri üretim miktarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %0,3 artarak yaklaşık 31,7 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sebzeler grubu ürünlerinden domateste %2,3, kuru soğanda %10,6, salçalık kapya biberde %8,3 oranında üretim artışı; karpuzda %7,6, kavunda %11,9, hıyarda %6,0 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %2,2 oranında artarak yaklaşık 27,4 milyon ton olacağı tahmin edildi. Meyveler grubunda, bir önceki yıla göre elmada %2,8, zeytinde %54,6 üretim azalışı beklenirken; şeftali ve nektarin toplamında %7,7, kirazda %15,4, vişnede %18,8 oranında üretim artışı olacağı öngörüldü. Turunçgil meyvelerinden mandalinada %58,1, portakalda %71,7, limonda %75,0 oranında üretim artışı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta %15,0, Antep fıstığında %26,4 oranında üretim azalışı; cevizde ise %18,8 oranında üretim artışı olacağı tahmin edildi. Muz üretiminde %6,4 oranında azalış olacağı öngörüldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.