TSE Belge Yenileme Tetkiki Başarı ile Tamamlandı
Türk Standartları Enstitüsü Belgelendirme Başkanlığı tarafından 20-21 Haziran 2023 tarihlerinde Kırıkkale Üniversitesi TS ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belge Yenileme Tetkiki gerçekleştirildi.
TS ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belge Yenileme Tetkiki, Merkezi Derslikler binasında yapılan açılış toplantısı ile başladı.
Toplantıya Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yılmaz, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, TSE Baş Tetkik Görevlisi Reşit Yazıcıoğlu, TSE Tetkik Görevlileri Ethem Kaya ve Ömer Karakoç, Kalite Koordinatör Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Adem Pehlivanlı ve Öğr. Gör. Şeyma Hümeyra Çakır, dekanlar, müdürler, daire başkanları ile akademik ve idari personeller katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, “Bugün TS ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belge Yenileme Tetkiki için buradayız. TSE’den üç tetkikçimiz var. Geldiğiniz için, kalite çalışmalarına verdiğiniz katkı için teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Kalitenin müşteriyi merkeze alan ve sürekli iyileştirme gerektiren bir süreç olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yılmaz, “Bugün burada bir araya gelmemizin odağında ve temelinde Kalite Koordinatörlüğümüz tarafından yürütülen kalite çalışmaları yer alıyor. Kalitenin literatürde yüzlerce tanımıyla karşılaşabiliriz. Ben kaliteyi kısaca başlangıcında ve hedefinde müşterinin yer aldığı bitmeyen bir süreç olarak tanımlamak isterim. Üniversitemizin Eylül 2014’te başladığı kalite serüvenine baktığımızda benzer bir tablo ile karşılaşıyoruz. Dokuz yıl, farklı açılardan kısa veya uzun olarak değerlendirilebilir. Burada önemli olan bu yılların dolu dolu geçirilmesi ve yaptığımız kaliteli çalışmaların belgeye dönüştürülmesidir. Müşteri dediğimiz jenerik kavram kurumsal anlamda değişiklik gösteren, farklılıklar taşıyan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Müşteri, kalite çalışmalarının o kadar odağında ki literatüre baktığımızda yaklaşık on beş tane ilkesi olduğunu görmekle birlikte bu ilkeleri üçe indirmek mümkündür. Ülkemizdeki ve uluslararası kalite uzmanlarının yaptığı çalışmalarda müşterinin odakta olduğunu vurgulayan müşteri merkezlilik, sürekli iyileştirme ve müşteri memnuniyeti olmak üzere üç temel ilkeyi görmekteyiz. Bu ilkeler bize müşterinin bu işin hem başında hem de sonunda olduğunu gösteriyor. Yaşadığımız dönemde ürünler, sektörler ve hizmetler çok hızlı bir şekilde değişiyor ve çeşitleniyor. Dolayısıyla pazarda çok korkunç bir rekabet var. Bu rekabette sektörünüz ne olursa olsun bir öne çıkabilmek için en kaliteliyi vermek durumundasınız. Bunun için üç temel ilkeden biri olan sürekli iyileştirme içerisinde bulunmanız, pazarı ve piyasayı sürekli takip etmeniz gerekmektedir. 1440 yıl önce geriye gittiğimizde kıyamete kadar devam edecek ve hiç eskimeyecek olan bir ilke karşımıza çıkıyor: “İki gün bir olan aldanmıştır”. Bu hadis-i şerifin özü sürekli iyileştirmedir. Kalite çalışmalarına verdiğiniz katkılar dolayısıyla hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıda konuşma yapan TSE Baş Tetkik Görevlisi Reşit Yazıcıoğlu, “Bildiğiniz üzere Kırıkkale Üniversitesi TS 9001 ile başladığı kalite yolculuğunu TS 10002 ile taçlandırdı. TS ISO 10002, Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemleri Standardı’nın altıncı tetkikidir. Yani TSE olarak Kırıkkale Üniversitesi’ni dışarıdan bakan bir gözle altı defa tetkik ettik. Bugün de bir belge yenileme tetkikinde yeniden beraberiz. İki gün boyunca karşılıklı görüş alışverişi içinde bir tetkik gerçekleştireceğiz. Burada sertifikasyonun sağlanmasını ve hangi alanlarda ne tür iyileştirmeler yapabileceğimizi belirlemeyi amaçlıyoruz. Teşekkür ederim” dedi.
Üniversite olarak kalite çalışmaları kapsamında bugüne kadar bir çok kez denetlendiğimizi söyleyen Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, “Dışarıdan bakan bir gözün çalıştığınız kurumu denetlemesi, onu değerlendirmesi kurumların ve beşeri sermayenin gelişmesi adına son derece önemlidir. Çok şükür ki bu kalite denilince ilk akla gelen kurum olan Türk Standartları Enstitüsü’nün çalışmalarıyla Türkiye sathında yerleştirilmiştir. Türk Standartları Enstitüsü’nün sadece Türkiye’de değil gönül coğrafyamızdaki ülkelerde de güzel çalışmaları var. Yakın geleceğin Büyük Türkiyesi’nde kurumsal yapıların inşa edilmesi için bu değerlendirmeler ve çalışmalar önem taşımaktadır. Bugün burada tetkik için bulunan üç değerli arkadaşımızın bizlere yapacağı katkılar ve yönlendirmeler, tespitler çok kıymetlidir. O yüzden akademik ve idari personel arkadaşlarımızın bundan en iyi şekilde faydalanmasını dilerim. Buradaki arkadaşlarımız, toplantıda aldıkları mesajları kendi birimlerindeki mesai arkadaşlarına iletecektir. 1988 yılında burada göreve başladığımda kalite kontrol ismi sadece mühendislik alanında okutulan bir dersti. Ne mutlu ki ders hüviyetindeki bir olgu, 2023’e Türkiye yüzyılına geldiğimizde kavramsal bir noktaya oradan da kurumsal olarak uygulama noktasına taşındı. Kalite kavramı günümüzde çokça dile getirilse de asıl önemli olan bir kurumun bu kavramı bütün birimleriyle, organlarıyla hıfzetmesi ve özümsemesidir. Üniversitemiz birimlerinde, personelimizde bu konuda bir farkındalık oluştuğunu düşünüyorum. Bunun göstergeleri de aldığımız akreditasyon belgeleridir. Şu anda onun üzerinde birimimiz akredite olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda 4 akreditasyon belgemiz var. İnşaallah bu yıl bu sayıyı artıracağız. Ulusal ve uluslararası değerlendirme kuruluşlarının verileri de Üniversitemizin çalışmalarının ortalamanın üzerinde olduğunu göstermektedir. Engelsiz bir üniversite olma açısından da YÖK tarafından belgelendirilmiş bir üniversiteyiz. Uluslararası alanda da dünya çapında bir akademik sıralama kuruluşu olan Times Higher Education’ın (THE) yaptığı sıralamaya 1500’lü sıralardan girme başarısı gösterdik. Ayrıca GreenMetrics Dünya Çevreci Üniversiteler Sıralamasında ilk 1000’de yer aldık. Bizim bütün faaliyetlerimizin öncelikli amacı bizlere emanet edilen gençlerimizin en yetkin şekilde mezun edilmesidir. İnşaallah bu tetkik de kurumumuzu daha iyi noktalara taşımamıza yardımcı olur” dedi.
Açılış toplantısı sonrasında TSE Baş Tetkik Görevlisi Reşit Yazıcıoğlu, TSE Tetkik Görevlileri Ethem Kaya ve Ömer Karakoç, Üniversitemiz akademik ve idari birimlerini ziyaret ederek idareci ve kalite birim temsilcilerinden yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak görüş alışverişinde bulundu.
Başarı ile tamamlanan dış tetkikte Kırıkkale Üniversitesinin standartlarda belirtilen şartları sağladığı ortaya konuldu.
Tetkik sonrasında genel değerlendirme ve kapanış toplantısı yapıldı. Rektörlük makamında yapılan toplantıya Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Ahmet Erdem, Kalite Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, TSE Baş Tetkik Görevlisi Reşit Yazıcıoğlu, TSE Tetkik Görevlileri Ethem Kaya ve Ömer Karakoç, Kalite Koordinatör Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Adem Pehlivanlı ve Öğr. Gör. Şeyma Hümeyra Çakır katıldı.
TSE Tetkik Ekibi’ne teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, öz değerlendirmenin yanı sıra dışarıdan bir gözle yapılan değerlendirmelerin kurumumuzun kalite ve hizmet standartlarını günden güne üst seviyelere taşıması, yakın geleceğin Büyük Türkiyesi’ne değer katacak öğrenciler yetiştirmesi için çok değerli olduğunu ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.