Tavukçuluk sektörü büyümeye devam edecek
Kırıkkale Üniversitesi Uluslararası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Topluluğu (IVSA) tarafından Prof. Dr. Mehmet Gürkan Konferans Salonu’nda “Sektörden Bilime Kanatlı Hekimliği Konferansı” konulu konferans yapıldı. Konferansa katılan Aviagen firması Müdürü Murat Yakar “Türkiye lokasyon olarak çok şanslı bir konumda bulunuyor. Küçük çapta dalgalanmalar olabilir ama tavukçuluk sektörü son 30-40 yılda gördüğümüz gibi büyümeye devam edecek ve veteriner hekim istihdamı da artacaktır” diye konuştu.
DEĞERLENDİRMELERDE BULUNULDU
Aviagen firması Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Operasyonları Müdürü Murat Yakar, Grand Patent Stock Kuluçka Müdürü Yasemin Minareci Yaprak ve Planlama Müdürü Orhan Kahraman’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Erat, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Konuşmaların sonrasında Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Erat ve Prof. Dr. İlker Yıldız, verdikleri değerli bilgiler dolayısıyla konuşmacılar Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Operasyonları Müdürü Murat Yakar, Grand Patent Stock Kuluçka Müdürü Yasemin Minareci Yaprak ve Planlama Müdürü Orhan Kahraman’a teşekkür ederek plaket verdi ve ebru tablosu hediye etti. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Erat ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sami Gökpınar, Veteriner Hekimliği Öğrencileri Topluluğu Topluluk Danışmanı Tuğberk Koçak’a ve etkinlik sorumlusu Gökçe Dağ’a emekleri dolayısıyla teşekkür ederek plaket verdi.
ÖĞRENCİLERE STAJ İMKANI
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Erat, “Kanatlı sektörünün Türkiye’deki diğer sektörlere göre daha gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Aviagen firmasının çalışmalarını bilime katkılarından dolayı derslerimizde anlatıyoruz. Öğrencilerimiz de Aviagen’de zaman zaman staj yapma imkanı buldu. Öğrenciler sıkı bir değerlendirme sonrasında stajyer olarak kabul ediliyor. Bugün konuğumuz olan Yasemin Minareci Yaprak da fakültemiz mezunudur. Etkinliğe katkılarından dolayı Rektörlüğümüze teşekkür ediyorum. İş yoğunluğuna rağmen bizlere zaman ayırdıkları Murat Bey’e, Orhan Bey’e ve öğrencimiz Yasemin’e teşekkür ediyorum. Konuşmacılarımızı can kulağıyla dinlemenizi tavsiye ederim. Sizlere önemli katkıları olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
BÜYÜMEYE BAĞLI OLARAK VETERİNER HEKİM İSTİHDAMI ARTACAKTIR
Dünyada piliç endüstrisinin geçmişi ve geleceği ile Türkiye’de ve dünyada kariyer fırsatları hakkında bilgi veren Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Operasyonları Müdürü Murat Yakar, “Davetleriniz için teşekkür ediyorum. Bizim için burada bulunmak her zaman onurdur. IVSA Öğrenci Topluluğu’na bu güzel organizasyon için teşekkür ediyorum. Bugün dünyadaki tavuk sektörü ile ilgili, ülkemizde ve çevremizde gıda ve gıda güvenliği ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Sektörde çok büyük şansınız var ama kendinizi hazırlamanız gerekiyor. Kendinizi ne kadar geliştirirseniz sadece bizim sektör değil diğer sektörlerde de kendinizi gösterebilirsiniz. 2057 yılına geldiğimizde dünya nüfusunun yaklaşık 10 milyar olmasını bekliyoruz. Sürdürülebilirliği sağlama açısından bir çok büyük şirket aslında kendini bu güne hazırlıyor. Domuz eti ve kırmızı etin aksine evrensel olarak kabul edilmesi, hayvansal proteinde artan maliyetler, tavuk üretiminin ekonomik olması, besin değerinin yüksek ve sağlıklı olması, sürdürülebilir olması nedeniyle piliç eti dünya çapında tercih ediliyor. Türkiye’de 2011-2019 yılları arasında %3.5 büyüme yaşandı. Önümüzdeki 5 yılda da %2.5 büyüme öngörüyoruz. Türkiye’de çok fazla fırsat var. Amerika’da, Avrupa’da, Orta Doğu ülkelerinde kişi başı tavuk tüketimi ortalaması 50 kg. üzerinde ama Türkiye ortalaması 21-22 kg. civarında seyrediyor. Eğer bunu 25-26 kg. yaparsak üretimimiz %30 kadar artacak. Bunun yanında ihracat yapan bir ülkeyiz. 30’dan fazla ülkeye aktif olarak kuluçkalık yumurta, tavuk eti gönderiyoruz. Türkiye lokasyon olarak çok şanslı bir konumda bulunuyor. Rusya’ya, Avrupa’ya, Asya’ya, Afrika’ya, Orta Doğu’ya ihracat yapabiliyoruz. Küçük çapta dalgalanmalar olabilir ama tavukçuluk sektörü son 30-40 yılda gördüğümüz gibi büyümeye devam edecek ve veteriner hekim istihdamı da artacaktır” ifadesini kullandı.
KULUÇKAHANE TEKNOLOJİSİ ÇOK HIZLI İLERLİYOR
Grand Patent Stock Kuluçka Müdürü Yasemin Minareci Yaprak, “Kuluçkahanede Veteriner Hekim” adlı sunumunda kuluçkahanede yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Yaprak, “Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Aviagen’de çalışmaya başladım. Kuluçkahanede kuluçkahane damızlık kanatlı işletmeleri yönetmeliğimiz var. Kuluçkane de veteriner hekim için en önemli şey biyogüvenliktir. Kimse yetkisi dışında hiçbir işi yapmaz, Daha sonra sürü sağlığı takibi, aşılama, koruyucu hekimlik yapıyoruz ve emrbriyo gelişimlerine bakıyoruz. Biyogüvenlik dışarıda başlar ve içeri girdikçe derinleşir. İçeri giren her şeyin biyogüvenliğine yapıyoruz. Yumurtalar bize çiftliklerimizden geliyor biz bunları tasnif ederek kuluçkalık niteliği olan yumurtaları ayırıyoruz. Tavukların genetiği ile oynamıyoruz, tavuğun fizyolojisine etkimiz yok. Yumurtanın kuluçka döneminde her şeyine bakıyoruz. Civciv bekleyen müşteriler civcivlerin gelişimi hakkında bilgilendiriliyor. Kuluçkahanede ilk günden bir günlük civcivlere aşılama yapıyoruz. İlerleyen dönmelerde biz bunları yumurtanın içine yapmaya başlayacağız. Kuluçkahane teknolojisi çok hızlı ilerleyen bir teknoloji. Sadece Grand Parent kuluçkahanelerinde cinsiyet ayrımını civcivler bir günlükken yapıyoruz. Türkiye’de Sexing (cinsiyet belirleme) eğitimi veren bir kurum yok. Sadece biz veriyoruz. Kadın olarak kanatlı sektöründe çalışma imkanımızın ve şartlarımızın diğer sektörlere göre daha iyi koşullarda olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu. HABER: Şeyma Fidan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.