Sulubük köyünde çiçek hastalığı görüldü

Sulubük köyünde çiçek hastalığı görüldü
Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesine bağlı Sulubük Köyünde bir küçükbaş hayvan işletmesinde çiçek hastalığı tespit edildi. 100 civarında küçük baş hayvanın zarar gördüğü hastalık dolayısıyla köyde hayvanların...

Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesine bağlı Sulubük Köyünde bir küçükbaş hayvan işletmesinde çiçek hastalığı tespit edildi. 100 civarında küçük baş hayvanın zarar gördüğü hastalık dolayısıyla köyde hayvanların 10 gün süreyle dışarı çıkarmama kararı alındığı öğrenildi.

AŞILAMA ÇALIŞMASI BAŞLATILACAK

Karakeçili ilçesine bağlı Sulubük köyünde bir küçükbaş hayvan işletmesinde çiçek hastalığı tespit edildi. Hastalık dolayısıyla işletmede bulunan 100 küçük baş hayvanın telef olduğu bildirilirken kaymakamlık uyarılarda bulundu. Kaymakamlık, Küçükbaş besleyen vatandaşların, hayvanlarını çiçek hastalığından korumak amacıyla 10 gün ahırdan çıkarmamaları uyarısında bulundu. Uyarıya uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince cezai işlem uygulanacağı belirtilirken, hastalığın yayılmasını önlemek ve yeni hayvan teleflerinin önüne geçebilmek için ilçe genelindeki bütün hayvanların aşılanacağı bildirildi.

KOYUN-KEÇİ ÇİÇEK

Hastalıkla ilgili bilgiler veren uzmanlar “Koyun-Keçi Çiçek, koyun ve keçilerin ateş, deri ve müköz membranlarda papül ya da nodül şeklinde lezyonların oluşumu ve sistemik enfeksiyon halinde özellikle akciğerlerde fokal pnömoni  ile karakterize ölümle sonuçlanabilen akut ya da kronik viral bir hastalığıdır. Endemik bölgelerde hastalığı kontrol etmenin en etkili yolu, aşılamadır. Enfekte bir bölgeden hastalıksız bir bölgeye enfekte hayvan ve hayvansal ürünlerin hareketlerinin kısıtlanması, hastalığın girişini önlemede esastır.  Ülkemizde mücadele amacı ile hastalık çıkan yerlerde tamamen iyileşmeden yada son ölümden sonraki 60 gün süresince karantina uygulanmakta ve hastalık çıkan bölgelerde hastalığı takip eden iki yıl, yılda bir kez olmak üzere mihrak bölgesindeki bütün koyun ve keçiler aşılanmaktadır.  Koyun-Keçi çiçek aşısı; kuzu böbrek hücre kültürlerinde hazırlanan liyofilize, canlı, attenüe bir aşıdır. Aşılamaların sonbahar mevsiminin başlarında yapılması ve hastalık çıkmayan yerlerde gebeliğin son 6 haftası ile doğumdan sonraki ilk ayda, koruyucu aşılama yapılmaması önerilir. Aşıya ilgili bağışıklık 21 günde tam olarak oluşur, bağışıklık süresi 8 aydır” ifadelerine yer verildi.

Bu haber toplam 23 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.