Şiddetle topyekûn mücadele
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Yeşilırmak, 30 Haziran 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4.Ulusal Eylem Planı (2021-2025) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 01 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldığını dile getirdi.
İRTİBAT NOKTASI OLUŞTURULDU
Kırıkkale Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Yeşilırmak beraberinde Müdür Yardımcısı Selami Kaynakhan, Psikolog Ayşegül Gülkeser ve Psikolog Burçin Tonga basın mensupları ile bir araya geldi. Burada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4.Ulusal Eylem Planı ile ilgili gazetecileri bilgilendiren İl Müdürü Yeşilırmak, “İlimiz bünyesinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında şiddetle mücadele ile ilgili olarak kadınlara yönelik hizmet veren kuruluşlar; Kadın Konuk Evi ve Şiddet Önleme Merkezi yer almaktadır. Şiddet Önleme Merkezi olarak şiddetin önlenmesi, koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik rehberlik, izleme ve yönlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele alanında 2007’den bu yana dört Ulusal Eylem Planı yürürlüğe girmiştir. 30 Haziran 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4.Ulusal Eylem Planı (2021-2025) Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 01 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısı ile kamuoyu ile paylaşılmıştır. İlgili Plana, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında “Ulusal Eylem Planları” başlığından ulaşılabilmektedir”
3 AYDA BİR TOPLANTI
- Ulusal Eylem Planı ile temel amaçlarını ‘Şiddete Sıfır Tolerans İlkesi ile Kadına yönelik Her Türlü Şiddeti Önlemek” olarak belirlendiğini söyleyen Yeşilırmak, “Eylem Planı içerisinde 5 hedef belirlenmiştir. Mevzuatın etkin uygulanması ve mağdurların adalete erişiminin kolaylaştırılması. (Adalete Erişim ve Mevzuat) Şiddete sıfır tolerans anlayışının tüm plan, program ve politikalara yerleştirilmesi. (Politika ve Koordinasyon) Koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkili sunulmasına yönelik kurumsal kapasitenin geliştirilmesi. (Koruyucu ve Önleyici Hizmetler) Şiddetle topyekûn mücadele için toplumsal farkındalık ve duyarlılığın artırılması. (Toplumsal Farkındalık) Sistematik, güvenilir ve karşılaştırılabilir verilerin toplanması ve istatistiklerin üretilmesi.(Veri ve İstatistik). Bu başlıklar doğrultusunda ilimizde il eylem planlarının hazırlanarak ilimiz düzeyinde yapılması hedeflenen çalışmalar ve çalışmalara ait veriler Sayın Valimiz Yunus Sezer başkanlığında 3 ayda bir toplanan İl Koordinasyon Toplantılarında değerlendirilmekte olup Sayın Valimizin kadına yönelik şiddet ile ilgili gösterdiği hassasiyet ve çalışmalara gösterdiği destek sayesinde ilimizde yer alan kurum ve kuruluşlarıyla koordine sağlayarak çalışmalarımızı özveriyle yürütmekteyiz.
FARKINDALIK ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
“Yukarıda bahsettiğimiz hedefler ile ilgili olarak ilimiz bünyesinde yapılması planlanan etkinlikler ile ilgili bazı faaliyetlerimizden şöyle bahsedebiliriz; Mevzuata ilişkin Alt Çalışma Komisyonu oluşturulması. Adli yardım, CMK uygulamaları ve Mağdur Destek Hizmetleri konularında kadınlara yönelik farkındalık çalışmaları gerçekleştirilebilmesi. Avukatlara ve hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik konuya ilişkin eğitim çalışmaları yürütülmesi. Şiddet mağdurlarına hukuki ve cezai uyuşmazlıklarda destek ve danışmanlık hizmeti sunulması için hukuk kliniği uygulamasının hayata geçirilmesi. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı”nın tanıtımına yönelik çalışmalara devam edilmesi. Yerel yöneticiler, belediye meclisi üyelerine yönelik farkındalık seminerleri gerçekleştirilmesi. ŞÖNİM ve Kadın Konukevi Hizmet Standardı Rehberinin etkin uygulanmasının devam ettirilmesi. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında elektronik kelepçe uygulamasının il düzeyinde etkin şekilde uygulanmasının devam ettirilmesi. Alo 183, Alo 155, Alo 156 hatlar ve KADES gibi uygulamaların kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin tanıtım çalışmalarına devam edilmesi”
KAMU GÖREVLİLERİNE YÖNELİK FARKINDALIK
“Okullarda rehberlik birimleri aracılığıyla çocuklar ve ailelerin takibinin yapılarak şiddet vakalarının tespiti, bildirimi ve gerekli işlemlerin uygulanmasına yönelik gerekli işlemler yapılması. Şiddet mağduru kadınların SYDV, belediye vb. kurum ve kuruşlarca yapılan ekonomik yardım ve desteklerden öncelikli yararlanmalarına yönelik çalışmaların devam ettirilmesi. SHM Şiddetle Mücadele İrtibat Noktalarının 6284 sayılı Kanunun uygulanması sürecinde uzmanlaşması sağlanması. Vatandaşlara, muhtarlara, kamu görevlilerine yönelik farkındalık artırıcı eğitim, seminer vb. çalışmalarının devam ettirilmesi. İl düzeyinde erkeklerin konuya ilişkin farkındalığını artırmak üzere babalara, er ve erbaşlara, kahvehanelere gelen erkek gruplarına yönelik çalışmaların devam ettirilmesi. Olumlu babalık tutumları, aile içi işbölümü ve şiddetle mücadeleye erkek katılımı gibi konularda bir farkındalık kampanyası düzenlenmesi. Okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilere yönelik farkındalık seminerlerine devam edilmesi. Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele edilmesi amacıyla babalara yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarına devam edilmesi”
EĞİTİM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
“İdari kayıtların sağlıklı ve standartlar çerçevesinde tutulmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi, personelin konunun önemi hakkında bilgilendirilmesi yönünde çalışmalar yürütülmesi. Farklı meslek grupları ile (Eczacılar, perakende sektöründe yer alanlar, giyim, konfeksiyon mağazaları, kuaförler, berberler vb.) çeşitli bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarında yer almalarına teşvik edilmesi. Avukatlara, hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik konuya ilişkin eğitim çalışmaları yürütülmesine devam edilmesi. İl düzeyinde risk haritasının oluşturulmasına devam edilmesi. Şiddet Uygulayanlara yönelik eğitim çalışmalarına devam edilmesidir. Kadına yönelik şiddet, toplumun tüm kesimlerini etkileyen ve ilgilendiren küresel bir sorun olup Mücadele noktasında ise tüm kurum kuruluşlar dâhil toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı bir şekilde mücadelenin bir parçası olarak yer alması gerekmektedir. Ülkemiz, kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla çalışmalarını sıfır tolerans ilkesiyle her daim yürütmeye devam edecektir” dedi. Program sonunda ise Psikolog Ayşegül Gülkeser ve Psikolog Burçin Tonga gazeteciler bilgi verdiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.