Kırıkkale'de Serviks Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri Başladı
İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Serviks kanserinden korunmanın en iyi yolunun Tütün ürünlerinden uzak durma ve sağlıklı beslenmenin olduğunu bildirdi.
DÖNÜŞME SÜRECİ DAHA UZUN
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada “Serviks Kanseri, rahmin alt kısmının kanseri olup bu bölgenin yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ortaya çıkabilir. Bu hücrelerde oluşan değişikler çok yavaş seyirli olup öncelikle anormal hücre, sonra prekanseröz (kanser öncüsü) hücre ve en sonunda kanser hücresine dönüşüm olur. Kansere dönüşme süreci diğer bazı kanser türlerine göre daha uzundur. Büyük ölçüde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen Serviks Kanseri, gelişmekte olan ülkelerde çoğunlukla genç ve sosyoekonomik açıdan yoksun kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bir ülkede Serviks Kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır” ifadelerine yer verildi.
FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ
Açıklamanın devamında “Ocak Ayı, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Bakanlığımızca yürütülmekte olan kapsamlı sağlık programlarının içine Serviks Kanseri Taramalarını da almış ve büyük bir başarı ile yürütmeye devam etmektedir. Ülkemiz, dünyada ulusal bazda Serviks Kanseri Tarama Programı başlatıp sürdürebilen nadir ülkelerdendir. Ulusal Serviks Kanseri Tarama Programı, 2014 yılına kadar PAP- Smear testi ile yürütülmekteydi. 2014 yılı Ağustos ayından itibaren sensitivitesi daha yüksek olan HPV-DNA testine geçilmiştir. HPV testi; Serviksteki hücresel değişikliklere neden olabilecek virüsün, serviks hücrelerinde tespiti esasına dayanan bir testtir. Pap Smear testi; uygun şekilde tedavi edilmezse Serviks kanserine dönüşebilecek olan kanser öncülü durumları (Servikteki hücre değişiklikleri) arama esasına dayanan bir testtir.
HER İKİ TEST DE SON DERECE BASİT VE AĞRISIZ İŞLEMLERDİR
Serviks kanseri Dünya Sağlık Teşkilatı (DST tarafından) “önlenebilen bir ölüm nedeni” olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde uygulanan Ulusal Kanser Tarama Programı uyarınca, tarama standartlarımız doğrultusunda 30-65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir ücretsiz olarak HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır.
TARAMA TESTLERİ NERELERDE YAPILABİLİR?
30-65 yaş aralığındaki tüm kadınlarımızı rahim ağzı kanseri taramalarını ücretsiz olarak yaptırabilecekleri, Toplum Sağlığı Merkezine bağlı birimi olarak faaliyet gösteren, Fabrikalar Mahallesi 25. Sokak No:3 (Eski Tıp Fakültesi Hastanesi Binası) adresinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM) bekliyoruz. Ayrıca; kırsal ve dezavantajlı gruplara da bu tarama hizmetlerini mobil tarama araçlarımız ile vermekteyiz. Söz konusu taramalarımız tamamen ücretsiz olup, erken teşhisin önemli olduğunu bir kez daha hatırlatarak tüm bayanlarımızı bu taramalardan yararlanmaya davet ediyoruz. Serviks kanserinden korunmak için; Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. Tarama testlerinizi düzenli yaptırın. Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durun. Obeziteye karşı önlem alın. Sağlıklı beslenin. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.